Vos ne ristele bėgant per begalinius IFA parodos paviljonus akys nuolat pavydžiai glosto įvairiausius įrenginius, verčiančius čia pat traukti savo pustuštę piniginę. Milžiniškos raiškos ir įstrižainės televizoriai, diskretiški nakties miegą ar sportuojant sveikatą stebintys jutikliai, gausybė stilingų išmaniųjų laikrodžių, transformerius primenantys žaidimų kompiuteriai, savo nuomonę turintys šaldytuvai ir skalbyklės bei tuntai įvairaus plauko išmaniųjų telefonų. O kur dar garso aparatūra, fotoaparatai ir tinklo įranga… Visgi šiame chaose galima pastebėti bent keletą tendencijų, kurios jau buvo ir prieš porą metų, bet šiandien jos yra sustiprėjusios ir panašu, kad jos niekur nedings.

Kiekvienam ekranui – 4K raiška!

Šių metų parodoje nepastebėti užrašo „4K“ buvo beveik neįmanoma – visos televizorių bei monitorių gamintojos be išimties įšoko į ultra aukštos raiškos traukinį. „Sony“ netgi pristatė išmanųjį telefoną „Xperia Z5 Premium“ su 4K raiškos ekranu. Tiesa, dauguma vartotojų tiesiog permokės už raišką, kurios privalumų jie niekaip negalės pamatyti, nes tiesiog žmogaus akis negali pamatyti tokio taškų tankio tokio dydžio ekrane. Turbūt galima sakyti, kad tai viena nuobodžiausių technologijų – tiesiog raiškesnis vaizdas nedaug kuo gali sužavėti. Ypač jei už tai gamintoja prašo sumokėti daugiau pinigų, o tokiam detaliam ekranui skirto turinio Lietuvoje dar ir sunku rasti. Tiesa, „Samsung“ pristatė savo „4K Blu-ray“ diskų leistuvą, bet kad dar ir tų diskų nėra. Be to panašu, kad dar po metų kitų gamintojos užgiedos naują dainelę apie dar didesnę – 8K raišką.
IFA 2015

Tad jei namie stovi įprastas „FullHD“ televizorius, o piniginės eurai neplėšo, tai 4K lengvai galima pamiršti bent metams.

Visgi televizorių fronte ne viskas taip liūdna, mat yra gamintojų, kurios rūpinasi ne tik raiška, bet ir kokybiškesniu kontrastu bei spalvomis. Būtent dvi technologijos – organinių šviestukų (OLED) ekranai ir didelio dinaminio diapazono (HDR) vaizdo apdorojimas – žada gilią juodą spalvą bei akinančias spalvas. Šioje srityje pionieriais tapo LG ir „Panasonic“ bei būrelis Lietuvoje nežinomų gamintojų, kaip „Hisense“ ar „Vestel“.
IFA 2015

Išmanioji sveikata

Prieš du metus IFA paviljonuose tik pasirodžiusios išmaniosios apyrankės, padedančios sportuojantiems stebėti savo pasiekimus bei renkančios duomenis apie kūno reakciją į krūvį, atrodė, kaip egzotiška sritis. Šiais metais bent vienas IFA paviljonas buvo užpildytas įvairiausiais išmaniais įrenginiais, skirtais stebėti įvairius fiziologinius organizmo duomenis.
IFA 2015
Štai pavyzdžiui, „Samsung“ pristatė savo sukurtą „SleepSense“ miego diagnostikos įtaisą, kurį tereikia pakišti po čiužiniu, o jis jau stebės širdies ritmą, kada užmiegate ir pabundate bei kitus duomenis. Pagal šiuos duomenis įrenginys sudarys sveiko miego programą ir patars, kaip keisti savo įpročius, kad geriau pailsėtumėte. „Samsung“ žada, kad šis jutiklis galės jungtis su kitais išmaniųjų namų prietaisais – pavyzdžiui, „protingas“ šviestuvas automatiškai sumažins šviesumą ir pakeis šviesos spalvą, o „sumanus“ šaldytuvas patars prieš miegą neprikimšti skrandžio dešra ir sūriu. Panašų miego jutiklį gaminantis prancūzų startuolis „Withings“ nesustojo ties miegu ir parodoje demonstravo išmanųjį žadintuvą „Aura“ – laikrodžio, garsiakalbio ir šviestuvo derinį. Atėjus laikui keltis, iš vamzdžio formos įtaiso pradeda šviesti pasirinktos spalvos šviesa bei jūsų mėgstama muzika, kurią „Aura“ transliuoja tiesiai iš „Spotify“. Duomenys, renkami apie geriausiai žadinančias ir migdančias dainas netrukus leis muzikos industrijai kurti atitinkamą paskirtį turinčius albumus, pavyzdžiui, „10 efektyviai užmigdančių sunkiojo metalo dainų“ arba „20 akimirksniu prikeliančios new age melodijos“.
IFA 2015

Žinoma, čia net nėra ką kalbėti apie dešimtis gamintojų, siūlančių įvairias sportuojantiems skirtas apyrankes, kurios šiandien nieko nebestebina. Per pastaruosius porą metų rinkoje pasirodė išmanieji laikrodžiai, kurie rinkodarai skirtų milijonų ir „Apple Watch“ populiarumo pagalba po truputį virsta iš egzotiško aksesuaro, įdomaus tik kvaištelėjusiems technologijų mėgėjams, į modernų statuso simbolį, kuris dar ir turi keletą naudingų funkcijų. IFA parodoje jau galima buvo išbandyti išmanius marškinėlius, matuojančius ne tik širdies ritmą, kraujo spaudimą, bet ir sportuojančiojo nuotaiką, mažus prie telefono jungiamus jutiklius, galinčius nustatyti oro kokybę ar aplinkos radiacijos lygį.

Kompiuteriniai žaidimai vėl madoje

Kurį laiką atrodė, kad žaidimų konsolės bei didžiulis piratavimas visiškai išstums iš šios srities įprastus asmeninius kompiuterius. Tačiau žvelgiant į „Asus GX700“ pramogoms skirtą „noutbuką“, kuris yra aušinamas vandeniu, panašu, kad žaidimams skirti kompiuteriai išgyvena renesansą. Tą patvirtina ir „Acer“ sukurta žaidimams skirtų „Predator“ įrenginių serija – agresyviai atrodantys monitoriai, „noutbukai“ bei įprasti staliniai ruošiasi įpūsti naujos gyvybės į šią egzotišką sritį. Be to, didesnė konkurencija reiškia ir žemesnes kainas rinkoje, kur iki šiol dominavo tokios senbuvės, kaip „Dell Alienware“ ar „Razer“.

Protingi šaldytuvai ir orkaitės

Išmaniųjų namų ir buities technikos mada irgi nesiruošia niekur dingti. Nors dažnam kyla abejonių, kokia nauda iš protingo šaldytuvo ar orkaitės, gamintojos į vis naujus tokius įrenginius pila maišus pinigų ir po truputį smagratis įsisuka. Ir nors IFA matyti įvairūs buities technikos prietaisai, turintys procesorius ir galintys jungtis prie interneto, kartais atrodo beprasmiai, bent nuotaiką pakelia ir pralinksmina. Štai kinų milžinės „Haier Smart Window“ šaldytuvo durelės pagamintos iš medžiagos, kuri gali tapti permatomos, kai įmontuotas jutiklis užfiksuoja judesį prieš šaldytuvą. Daugiau jokio durelių darinėjimo, norint pažiūrėti, ar krepšinio rungtynėms yra likę vėsaus alaus. Tiesa, kitos gamintojos neina taip toli – tiesiog šaldytuvo viduje įmontuoja kelias kameras, kurių vaizdą galima peržiūrėti telefono ar planšetės ekrane.

Kodėl šaldytuvai turėtų būti išskirtiniai? Štai „AEG ProCombi Steam Oven“ turi įmontuotą specialią vaizdo kamerą, transliuoja kepamo maisto vaizdą į išmanųjį telefoną. Panašu, kad vaizdo kamerų orkaitėse bumas po truputį įsisuka, tik klausimas, ar verta permokėti už galimybę pažiūrėti, ar mūsų kepamam kalakutui ne per karšta.

Laimei, kamerų niekas dar nemontuoja skalbyklėse, nes visai susisuktų galva. Užtat čia yra kitų naujovių. Va „Samsung“ pristatė skalbyklę, turinčią specialias dureles, pro kurias galima į ją įdėti drabužius, net ir vykstant skalbimui – daugiau jokių pamirštų nešvarių kojinių. Taip pat šiais metais populiarios du būgnus turinčios skalbimo mašinos, kurias demonstravo „Haier“ ir LG.

Žinoma, visi naujausi buitinės technikos prietaisai turi liečiamuosius ekranus bei gali bevieliu ryšio jungtis su kitais „protingais“ įrenginiais – ateities vizijose išmaniųjų namų technika „bendraus“ tarpusavyje ir atliks namų ruošos darbus be žmonių įsikišimo. Deja, kol kas IFA parodoje nesimatė šių vizijų išpildymo – nors gamintojos pristatė daug sprendimų, tačiau tikrai praktiškos ir išmanios šiai dienai tėra apšvietimo reguliavimo, elektros sunaudojimo ir šildymo sistemos. Bet jei gamintojos ir toliau tokiomis sumomis kūrens protingų namų garvežį, ateis jos ir į tūlą lietuviško kaimo trobą. Juk jei labai nori, tai reikia.
IFA 2015

Telefonus gamina, kas netingi

Išmanusis telefonas buvo bene dažniausiai matomas įrenginys šių metų IFA parodoje. Ir čia kalba eina ne tik apie rinkos senbuves LG, „Samsung“ ar „Sony“, bet ir vis stipriau joms į nugarą šnopuojančias kinų kompanijas. Štai „Huawei“ naujausias flagmanas „Mate S“ pasiekė aukščiausią kokybės lygį – elegantiškas metalinis korpusas, galingas procesorius, akinantis ekranas, pirštų atspaudų skaitytuvas. Žinoma, rezultatas pasiektas ne be akivaizdaus kopijavimo, bet kam tai rūpi? „Huawei“ telefonai pagaliau nebėra rėksmingi ar neskoningai atrodantys, o jų kaina patrauklesnė.

Čia pat sukiojasi ir kita kinų gamintoja ZTE, dar taip neseniai gaminusi tragiškai atrodančias ir nuolat stringančias plastmasines plyteles – jos pristatyti „Axon“ ar „Nubia Z9“ rageliai, nors ir nešviečia subtilumu, bet turi visas naujausias technologijas. O kiek dar bevardžių Kinijos pramonės „karžygių“ eina jų pėdomis…

Galima ginčytis dėl kiniškų telefonų kokybės, dėl juose diegiamų aplikacijų, ar dėl garantijos, kad konkretus modelis po metų dar bus palaikomas ir jam galios garantija. Ženkliai žemesnė kaina padidina norą rizikuoti. Tačiau turbūt didžiausia nauda iš visos šios konkurencijos yra telefonų baterijų evoliucija – šiandien tiek lyderės, tiek plagiatorės siūlo ragelius, kurių baterijos yra vos ne trigubai ištvermingesnės nei prieš keletą metų. Svarbiausia tik nesugadinti visko, telefone įmontuojant ėdrų 4K ekraną, iš kurio naudos mažai, bet baterijai apkrova didžiulė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)