– Kaip kilo mintis sukurti programėlę augintiams ir jų šeimininkams?

– Mintis apie būtent tokią programėlę galvoje sukosi jau ne vienerius metus, tačiau kiekviename gyvenimo etape vis kažko pritrūkdavau: tai laiko, tai drąsos, tačiau niekada nestokojau nuoširdaus noro padėti, palengvinti kasdienybę tiek augintiniams, tiek ir žmonėms. Noras padėti ir suteikti meilės yra pagrindinis mūsų komandos variklis. Darome tai, kas mūsų širdims itin miela ir tuo pačiu sprendžiame ne tik kitiems, bet ir mums patiems iškylančias su augintinių priežiūra susijusias problemas.

– Ar pats turi augintinių?

– Kadangi atsakingai žiūriu į gyvūnų auginimą, supratau, kad būtent darbai, kelionės ir laiko stygius yra tai, dėl ko negalėjau sau leisti šuns, kurio taip norėjau. Tačiau pasikeitus darbo ir gyvenimo aplinkybėms, supratau, kad šuniuko sau leisti nors ir negaliu, tačiau katinėlis šiuo atveju galėtų būti tai, kam galėčiau skirti savo rūpestį.

Kaip žinia, svajonės pildosi ir vos tik pradėjau galvoti apie katinėlį, tarsi iš dangaus nukrito Čipsas. Nukrito tiesiai prie tik vasarnamiais apstatytos sodų bendrijos namelio durų, kur žiemos nebūtų išgyvenęs dėl savo žvairumo ir nesugebėjimo susimedžioti maisto, tad tėvai čiupo į savo glėbį, o aš jį priglaudžiau į savo namus.

 Kūrybingi lietuviai sukūrė programėlę BOOP, kuri skirta augintinių šeimininkams.

Kartu su širdies drauge Gerda į mūsų su Čipsu gyvenimą atkeliavo ir plikšiukė, numylėta sfinksų veislės katytė Katė (taip taip, toks vardas), kurią Gerda paėmė iš namų, kuriuose nebuvo galimybės ja tinkamai pasirūpinti. Čipsas nebuvo labai patenkintas šia naujiena, suprantama, susitiko du namų karaliai, tad turėjome reikalų gyvenant visiems kartu.

– Ar tavo paties problemos kur palikti augintinius pastūmėjo sukurti programėlę?

– Darbo ir atostogų kelionės nesibaigė, tad katinėlius kažkur palikti reikėdavo, dažniausiai palikdavome tėvams, tačiau o ką daryti kai keliaujame visi kartu? Tuomet atsirasdavo dar didesnė problema, palikti dar daugiau augintinių nežinia kam, prašydavome draugų, kaimynų, tik kiekvieną kartą ramybės neduodavo mintys kaip paprašyti, kaip nebūti našta, galiausiai ir kaip atsilyginti.

Vieną žiemą planavausi kelionę, sukau galvą tais pačiais klausimais ir… „nutiko karantinas“, užsidarė sienos ir baigėsi kelionių planavimai. Tačiau atsirado daugiau laisvo laiko ir tai buvo mūsų „Boop” kelionės ir šios programėlės pradžia.

Karantinui pasibaigus, žmonėms lyg oro reikėjo kelionių, atsirado daugiau gyvūnėlių, kuriuos reikia kažkam prižiūrėti, tad čia pasitarnauja „Boop”.

– Kokia buvo „Boop” pradžia?

– Platforma startavo Lietuvoje, 2021 rugpjūčio mėnesį. Tuomet per pirmą mėnesį sulaukėme pirmojo 100 augintinių paslaugų teikėjų ir po kurio laiko ir pirmųjų užsakymų.

Įmonę ir platforma sukurti padėjo geriausias draugas ir bendraįkūrėjas Gediminas Geigalas, su kuriuo pirmą kartą dirbti kartu pradėjome prieš daugiau nei 10 metų. Vėliau greitai prie mūsų prisijungė mano mergina, Gerda, kartu pastatėme tvirtus programėlės pamatus.

G. Geigalas

Aš pats IT srityje jau daugiau nei 10 metų, taigi savaime suprantamas šios problemos sprendimas buvo sukurti kažką inovatyvaus šioje srityje. Nors kurti platformą nėra kažkas naujo, tai daroma jau daugelį metų, visi naudojame tokias platformas kaip: Vinted, Airbnb, Bolt, kur vyksta tam tikri mainai, tačiau teikti paslaugas žmonių augintiniams, kurie yra tarsi jų vaikai, yra visai kita sritis, reikalaujanti didžiulio saugumo ir pasitikėjimo.

D. Celencevičius

– Kokios paslaugos programėlėje populiariausios?

– Pagrindinės ir populiariausios paslaugos augintiniams yra vedžiojimas, dienos priežiūra, nakvynė, dresūra, grožis ir sveikata.

Dresūros ir kirpimo paslaugas siūlosi teikti ne tik žmonės, turintys patirties šiose srityse, bet ir nemažai profesionalų, kurie mūsų platformoje gali rasti daug augintinių šeimininkų, kurie ieško būtent šių paslaugų. Tai gal net paprasčiau nei ieškoti internete ar grupėse, nes platforma suteikia galimybę palikti atsiliepimus už suteiktas paslaugas, tad visuomet galite pažiūrėti kaip žmonės vertina tam tikrą žmogų ir jo teikiamas paslaugas.

 Kūrybingi lietuviai sukūrė programėlę BOOP, kuri skirta augintinių šeimininkams.

– Kur ir kaip žmonės Lietuvoje palikdavo augintinius iki šiol?

– Lietuvoje žmonės yra įpratę naudotis draugų ir artimųjų gera valia ir noru padėti bet kokioje situacijoje. Dažnu atveju pirmiausia yra ieškoma artimųjų, kuriais galima pasitikėti, kad šie prižiūrėtų augintinius, kai patys šeimininkai to negali padaryti. Kitais atvejais žmonės verčiasi per galvas, atsiprašinėja iš darbų per pietus ar atidėlioja savo planus, kad galėtų atvykti namo ir išvesti savo augintinį į lauką kelis kartus per dieną.

Vienas pirmųjų iššūkių, kuris mums parodė savo nagus jau po pirmų savaičių - kaip sukurti aplinką, kur žmonės galėtų pasitikėti kitais žmonėmis, kaip užtikrinti saugumą. Nors platforma savo idėja ir turiniu it magnetas pritraukia augintinius mylinčius žmones, ne visi iš karto sutinka ir nori palikti savo augintinį kitam, kai jo gerai nepažįsta. Sunku įsivaizduoti, kad kitoje ekrano pusėje gali sėdėti lygiai toks pats kaip ir jūs gyvūnų mylėtojas.

 Kūrybingi lietuviai sukūrė programėlę BOOP, kuri skirta augintinių šeimininkams.

Pradėjome daug apie tai galvoti, domėtis rinka, dirbti ir kalbėtis su gyvūnų prieglaudomis, veisėjais, dresuotojais, kad suprasti kas žmonėms didina pasitikėjimą kitu, gyvūnus mylinčiu, žmogumi. Po kurio laiko išleidome klausimyną, kur žmonės galėjo pateikti savo nuomonę apie programėlę ir apie tai, ką joje norėtų matyti ateityje. Ši patirtis mums yra labai svarbi, kad žmonės galėtų pakreipti „Boop” vystymo kryptį, nes programėlė ir yra žmonėms, todėl ji turi būti įdomi, ja turi būti paprasta naudotis ir, žinoma, ji turi būti naudinga, viso to ir siekiame.

– Ar „Boop” programėlė yra alternatyva gyvūnų viešbučiams?

– Iš dalies tai galėtume vadinti alternatyva , tačiau kartu tai ir viena vieta, kurioje vietos po saule užteks visiems.

Žmonėms paimant gyvūnus į savo namus, mažiau pasikeičia įprasta rutina, gyvūnas gyvena namų aplinkoje, gauna individualų dėmesį ir namų šilumą.

Mes norime suteikti žmonėms teisę rinktis, nėra vieno teisingo atsakymo kur geriau palikti savo augintinį, nes nėra ir vienodų žmonių ar gyvūnų su vienodais poreikiais. Vieni gyvūnai mėgsta kitų augintinių kompaniją, kiti negali būti vienoje patalpoje su kitais keturkojais, vieni laimingi būdami pamaitinti, išvesti ir palikti ramybėje, kitiems reikia nuolatinio dėmesio ir žmogaus šalia.

– Kaip „Boop” užtikrinate, kad augintiniai bus paliekami saugiai?

Saugumo patikrai naudojamės vieno didžiausių pasaulyje finansinių paslaugų teikėjo - „Stripe” paslaugomis. „Stripe” atlieka visus saugumo žingsnius ir mums patiems nereikia saugoti jokių asmeninių duomenų. Keli didžiausi saugumo faktoriai, kuriuos iki šios dienos pavyko įgyvendinti yra augintinių draudimas, asmens duomenų patikra, virtualios piniginės sukūrimas, visos finansinės paslaugos vykdomos per platformą, kuri užtikrina duomenų, pinigų saugumą bei leidžia išvengti sukčiavimo, nemokamas pirmas susitikimas.

– Papasakokite plačiau apie augintinių draudimą. Kaip tai veikia?

– Nuo šiol „Boop“ pradeda bendradarbiavimą su draudimo bendrove „If“, siūlančia unikalų rinkoje augintinių draudimą. „Boop“ programėlės vartotojai galės apdrausti savo šunį arba katę paslaugos teikimo metu ir tuo laikotarpiu jaustis ramiau ne tik dėl to, kad jų augintinis bus patikimose rankose, bet ir turės draudimo apsaugą.

Draudimas atlygina gyvūnų gydymo išlaidas, kompensuoja keturkojų kitiems padarytą žalą bei moka gyvybės draudimo išmokas, jei augintinis mirtų, dingtų, būtų pavogtas.

– Ar norėtųsi kokių pokyčių gyvūnų priežiūros srityje?

– Yra ir pokyčių kuriuos galime kasdien kurti mes patys. Mūsų siekiamybė yra vieninga gyvūnus mylinti bendruomenė, kuri dalinasi savo įžvalgomis ir mintimis, priežiūros galimybėmis, nes visi siekia vieno ir to paties tikslo - gyvūnų gerovės.

Mes labai glaudžiai bendradarbiaujame su gyvūnų gerovės organizacijomis, kur siekiame sukurti vieningą bendruomenę, kuri tiksliai ir aiškiai žinos, kaip geriausia paskirstyti aukojamas lėšas, kaip šviesti visuomenę ir apmokyti jaunimą, leisti jiems savanoriauti ir įgyti praktikos augintinių kūno kalbos, pirmosios pagalbos srityse, bazinių dresūros elementų bei kt.

Boop

Matome galimybių ir verslo bei technologijų srityse, todėl patys ir pasirinkome kurti programėlę ir būtent taip spręsti kai kurias su priežiūrą kylančias problemas, kadangi norime kuo daugiau prisidėti ir prie beglobių gyvūnėlių gerovės, norėtųsi automatizuoti aukojimo sistemas, sukurti tvirtą pagrindą prieglaudų infrastruktūroje, kad “išprašytos” pavienės žmonių aukos, kas yra nestabilios pajamos, nebūtų vienintelis ir pagrindinis beglobių išlaikymo sprendimas.

– Ar pats prisidedi prie gyvūnus globojančių, gelbėjančių organizacijų veiklos?

– „Boop” programėlės tikslas padėti ne tik augintinių šeimininkams, bet svarbiausia, padėti gyvūnams, ir ne tik turintiems šeimininkus, bet dar svarbiau- jų neturintiems. Todėl padedame kaip tik galime, aukojame maistą prieglaudoms ir daug bendraujame su gyvūnų prieglaudomis, tam, kad suprasti pačias problemų šaknis ir bandyti išspręsti ne problemų rezultatą, bet priežastį. Mano paties galvoje nuolat sukasi tos pačios mintys- kaip iš esmės pagerinti gyvenimą gyvūnams Lietuvoje, o vėliau, tikiuosi ir už jos ribų.

Boop programėlė augintinių šeimininkams. S. Kuzminskaitės nuotr.

Šiuo metu daug pagalbos reikia ir Ukrainos gyvūnams, tačiau džiugu, kad yra ir daug geradarių, kurie ją organizuoja, patys prisidedame kaip tik galime. „Boop” savo narius taip pat skatina prisidėti prie pagalbos nuo karo nukentėjusiems keturkojams ir nuolat skleidžia žinią tūkstančiams savo narių, kaip, kur ir kuo kiekvienas gali prisidėti.

Kadangi viską kas susiję su programėlės kūrimu darome savo rankomis ir žiniomis, už bet kokią iš kitų gaunamą pagalbą programėlės vystymui siūlome atsiskaitymą aukomis prieglaudoms. Kol kas visi, kurie su mumis bendradarbiavo ir mums padėjo, pasirinko jų darbo kainą atitinkančią auką prieglaudoms, o ne piniginę išmoką sau!

„Boop” esame pasižadėję, kad už kiekvieną paslaugos užsakymą mūsų platformoje, mes paaukojome 1 maisto porciją mūsų pasirinktai beglobių augintinių prieglaudai. Tad kuo daugiau užsakymų, tuo daugiau maisto vežame kiekvieną mėnesį į mūsų pasirinktą prieglaudą. Ir čia visi žmonės gali prisidėti.

– Kokie „Boop” ateities planai?

– Bendradarbiaujame su augintinių gerovės organizacijomis, kurios mums padės šviesti jaunimą ir bendrai visą visuomenę, vykdyti mokymus, sukurti galimybę užsidirbti papildomai. Užsienyje ši praktika yra labai populiari, tad norime ją atnešti ir į Lietuvą. Beje, kalbant apie užsienį, „Boop” plėtros planuose jau yra kelios naujos Europos šalys.

 Kūrybingi lietuviai sukūrė programėlę BOOP, kuri skirta augintinių šeimininkams.

Tęsiame saugumo ir pasitikėjimo platformoje užtikrinimą technologijomis, taip pat norime plėsti augintinių prižiūrėtojų žinias, ateityje siūlydami praktinius užsiėmimus, gal net kursus su kvalifikuotais dresūra užsiimančiais žmonėmis. Norime, kad visi turėtų galimybę išmokti augintinių paslaugų teikimo subtilybių, augintinių kūno kalbą ar tai, kaip suteikti pirmąją pagalbą.

Čia niekada nebus pabaigos, nes norime sukurti aplinką, kur kiekvienas augintinio šeimininkas jaustųsi ramus, tarsi palikdamas augintinį savo šeimos nariams. Beje, dažnu atveju palikti savo mylimą augintinį žmogui turinčiam tam tikros patirties su gyvūnais gali būti netgi daug naudingiau, nei palikti jį draugams ir artimiesiems, kadangi toks žmogus gali pastebėti daug įvairių dalykų apie augintinį, duoti įžvalgų, patarimų, o gal net išmokyti „seną vilką“ naujų triukų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją