Kinijos penkerių metų planas nuo 2015 m. numatė, kad stebėjimo programa, vadinama „Sharp Eyes“, 2020 m. 100 proc. šalies viešųjų erdvių budriai stebės viešai prieinamų apsaugos kamerų akys, praneša „OneZero“.

Nors iš išorės sunku įvertinti šios ar kitos Kinijos stebėjimo programos pažangą, atrodo, kad projektas beveik baigtas.

Kaimynystės stebėjimas

Pirmą kartą Kinija išbandė „Sharp Eyes“ projektą Pingyi apskrityje 2013 m., o po dvejų metų paskelbė apie visoje šalyje galiojančią plėtrą, rašo „OneZero“. Dabar tai leidžia policijai ir susirūpinusiems piliečiams naudotis dideliu stebėjimo kamerų tinklu tiek miestuose, tiek kaimo vietovėse, kad pastebėtų įtartiną veiklą.

Kinijos piliečiai praneša policijai apie kitas įvairias problemas – nuo sulaužytų kanalizacijos šulinių dangčių iki įtariamos daugiapakopės rinkodaros schemos. Tačiau neaišku, kiek kamerų yra centrinės valdžios sistemoje, palyginti su tomis, kurias prižiūri tik vietos policija ir bendruomenės.

Didžiulės išlaidos

Finansinės ataskaitos parodė, kad kai kurie miestai šioms stebėjimo programoms skiria didžiulę savo biudžeto dalį, rašo „OneZero“. 2018 m. Zhoukou miestas išleido stebėjimo tinklams tiek pat, kiek ir švietimui – ši suma dvigubai didesnė nei skiriama aplinkos apsaugai.

Tačiau kai kuriais atvejais piliečiai netgi surinko pinigus ir sutelkė lėšas kameroms įrengti savo bendruomenėse.

Nerimą kelia tai, kad visi Kinijos gyventojai yra nuolat stebimi. Tačiau, kaip pažymi „OneZero“, atrodo, kad programa beveik sąmoningai sukurta siekiant sukelti kaimynams baimę ir įtarumą, o tai kelia nerimą dėl šalies ateities.