Kokia gi tų 9 milijardų (tiksliau, 8,8 milijardų) istorija?

Jungtinės Karalystės IT rinkos pasididžiavimu vadinta bendrovė „Autonomy“, įsikūrusi 1996 metais, kūrė didelių duomenų bazių, kuriose saugoma ne tik tekstinė, bet ir garso bei vaizdo informacija, paieškos sistemą IDOL, skirtą verslui. Ši sistema, kūrėjų tvirtinimu, stengiasi „suvokti nestruktūrizuotą informaciją“ bei pateikti paieškos rezultatus pagal susijusias reikšmes (pavyzdžiui, ieškant „neskraidančio paukščio iš Antarktidos“ sistema teoriškai turėtų surasti visus duomenų bazėje esančius dokumentus, kuriuose minimas pingvinas – nesvarbu, ar tai būtų tekstas, ar įrašyti telefono pokalbiai, kuriuose užsimenama apie pingvinus, ar nufilmuotas vaizdelis).

2011 metais bendrovė HP paskelbė savo ketinimus įsigyti „Autonomy“ už 10,2 mlrd. dolerių. Sandorį vienbalsiai palaimino ir HP, ir „Autonomy“ direktorių tarybos, todėl spalio mėnesį HP žinion perėjo 87 proc. britų bendrovės akcijų. O jau šiemet gegužę „Autonomy“ generalinis direktorius Mike'as Lynchas, paviešinus informaciją apie drastišką pajamų sumažėjimą, paliko postą.

O štai lapkritį HP nurašė 8,8 mlrd. savo vertės, tvirtinant, kad „Autonomy“ finansinėse ataskaitose iki įsigijimo būta „rimtų apskaitos nesutapimų“ ir „klaidingo duomenų pateikimo“. Tuo tarpu M. Lynchas ginasi – esą, „Autonomy“ vertę sunaikino nemokšiškas valdymas iš HP pusės ir „vidinis karas“ organizacijoje.

Kas kaltas?

Savaime suprantama, tokios milžiniškos sumos išgaravimas skatina ieškoti kaltų. Ir, be jokios abejonės, nė vienas iš sandorio dalyvių nemuša kumščiu į krūtinę ir nešaukia „Esu kaltas!“ Visi rodo pirštais vieni į kitus. Nemažai kritikos strėlių tenka ir tuometiniam HP generaliniam direktoriui Leo Apothekeriui, ir „Autonomy“ finansų analizę atlikusiai bendrovei „Deloitte“.

HP savo kaltinimų nedangstydami mandagiomis frazėmis tvirtina, kad vidinio patikrinimo metu nustatytas „kai kurių buvusių „Autonomy“ darbuotojų sąmoningas siekis“ išpūsti kompanijos vertę ir „suklaidinti investuotojus bei potencialius pirkėjus“.

Tuo tarpu sukčiavimu beveik tiesiogiai apkaltintas M. Lynchas (sandoris jo asmeninę kišenę papildė 800 mln. JAV dolerių) tvirtina, kad HP tokiu būdu bando suktis iš labai nepatogios situacijos, mat jų veiklos rezultatai yra patys blogiausi per pastaruosius 70 metų. M. Lyncho teigimu, 300 finansų analitikų komanda negalėjo taip smarkiai suklysti.

HP tvirtinimu, vidinis patikrinimas pradėtas po to, kai iš bendrovės pasitraukus M. Lynchui išdrįso prabilti vienas iš „Autonomy“ darbuotojų. Patikrinimą atliko kita finansų analizės bendrovė „PricewaterhouseCoopers“. Pagrindinis įtarimas, kurį HP nurodė ištirti – kad senosiose finansinėse ataskaitose „Autonomy“ mažos pelno maržos techninės įrangos pardavimus pateikdavo kaip didelės maržos programinės įrangos pardavimus, taip nepagrįstai išpūsdama savo vertę investuotojų akyse.

Taip pat aiškinamasis programinės įrangos licencijų perpardavinėjimo klausimas – kuomet „Autonomy“ licencijuodavo įrangą perpardavinėtojams, kurie ją pardavinėdavo galutiniams klientams, kai iš tiesų tų galutinių klientų nebūdavo. Finansininkų žargonu tai vadinama „kanalo užkišimu“.

Po tokio skandalo paviešinimo kilo rimtų abejonių ir dėl analitikų „Deloitte“ reputacijos. Dabartinė HP generalinė direktorė Meg Whitman, įmonei vadovaujanti apie metus, teigė, kad taryba pasikliovė „Deloitte“ reputacija: „Galiu pasakyti, kad direktorių taryba rėmėsi finansinio audito duomenimis. Ir auditą atliko „Deloitte“ - ne šiaip kažkokia nežinoma apskaitos bendrovė, o „Deloitte“. Mūsų labai išsamaus patikrinimo proceso metu pasamdėme ir KPMG, kad šie atliktų „Deloitte“ auditą. Ir niekur nebuvo pastebėta problemų, kurios išryškėjo kai atsirado žmogus, parodęs mums teisingą kryptį“.

Tuo tarpu „Deloitte“ ginasi, kad jokių apskaitos neatitikimų „Autonomy“ finansinėse ataskaitose iki sandorio su HP nerado: „Deloitte“ kategoriškai neigia, kad turėjo kokių nors žinių apie apskaitos klaidingumą „Autonomy“ finansiniuose duomenyse. Mes savo audito darbą atlikome laikydamiesi įstatymų ir atitinkant profesionalius standartus.

Kas dabar bus?

Kol kas situacija yra ganėtinai neaiški. Visų pirma, „PricewaterhousCoopers“ atlieka vidinį patikrinimą, kurio rezultatai bus labai svarbūs tolesnei bylos eigai. Tiesa, mažai tikėtina, kad jie sugebės aptikti kokių nors neprofesionalių „Deloitte“ veiksmų požymių.

Labai panašu, kad HP inicijuos ir kriminalinį tyrimą dėl finansinio sukčiavimo. Nors negalima atmesti ir tikimybės, kad teisus yra M. Lynchas ir HP, pasinaudodami „Autonomy“ kaip atpirkimo ožiu, nori po kilimėliu pašluoti savo rimtas finansines problemas.

Bet kuriuo atveju, žinutė investuotojams aiški: HP akcijos dabar gali dominti nebent trumpalaikes spekuliacijas mėgstančius akcijų prekeivius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)