N9 pakuotės turinys kuklus: telefonas, akumuliatoriaus įkrovimo ir informacijos perdavimo laidas, adapteris prijungimui prie elektros tinklo ir įstatomos ausinės.

Pirmasis į akis krintantis dalykas paėmus telefoną į rankas – išskirtinė jo visiškai vientiso korpuso polikarbonatinė medžiaga, kuri atrodo tarsi plastiko ir keramikos hibridas, o laikant rankoje susidaro įspūdis, tarsi tai būtų jūros nugludintas akmuo. Beje, korpusas yra ne išlietas, o išpjaustinėtas iš vientiso gabalo. Vienintelės išsiskiriančios iš korpuso detalės yra telefono apačioje esančios smulkios mikrofono grotelės, trys šoniniai mygtukai (įjungimo/išjungimo ir garso reguliavimo), ausinių kištukas ir „durelės“ prijungimui prie USB laido vienoje pusėje, SIM kortelei įdėti – kitoje pusėje. Beje, kortelė yra „microSIM“ formato, taigi, tai reiškia, kad įsigijus šį aparatą gali tekti arba apsikarpyti savo senąją kortelę, arba ją apskritai pasikeisti, jeigu kortelė yra senesnė, su didesniu lustu.

Galinėje telefono sienelėje yra fotoaparato objektyvas (galima fiksuoti 8 MP raiškos vaizdus arba filmuoti HD (720p) raiškos video 30 kardų per sekundę greičiu) ir LED blykstė, o visą priekinę sienelę dengia ekranas su nedideliu priekiniu objektyvu apatiniame dešiniame kampe. Ekrano viršuje po stiklu paslėptas „Nokia“ logotipas ir artumo jutiklis. Ekranas yra iš braižymui atsparaus „Gorilla Glass“ stiklo, taigi, telefoną galima drąsiai įsimesti į kišenę be apsauginio dėklo.

Kai jau minėta, telefone įdiegta operacinė sistema „MeeGo“ yra unikali – šios „Linux“ pagrindu sukurtos sistemos tolesnio vystymo atsisakyta po to, kai „Nokia“ paskelbė apie bendradarbiavimą su „Microsoft“. Į visus naujus aukštesnės kokybės Suomijos bendrovės įrenginius bus diegiama „Windows Mobile“ operacinės sistemos, o daugiau telefonų su „MeeGo“ gaminama nebus. Bet tai nereiškia, kad pirmasis ir vienintelis „Meego“ blynas yra prisvilęs – vartotojo sąsaja yra labai patogi ir po kurio laiko pasinaudojus aparatu iš esmės pasikeičia suvokimas kaip turėtų būti valdomas telefonas: paėmus į rankas telefoną su „Android“, jį norisi valdyti kaip N9, tik kad... neišeina.

Telefone yra trys karusele keičiami darbalaukiai: pagrindinis – programėlių darbalaukis, antras – paleistų programų darbalaukis ir trečias – įvykių darbalaukis. Pirmajame, kaip ir nesunku suprasti, surašytos programėlės, šiame lange galima aktyvuoti pagrindines telefono funkcijas – skambinimą, žinučių rašymą, el. paštą, fotografavimą ir panašiai. Antrame lange laikomos paleistos, bet nenaudojamos programėlės su paskutine išsaugota padėtimi – aktyvavus programas per šį langą galima tęsti darbą (ar pramogavimą) su jomis nuo tos vietos, kurioje jų veikimas buvo pristabdytas. Trečiame įvykių lange rodomi visi įrašai apie skambučius arba žinutes, galima nusistatyti kad tame pačiame lange, apatinėje jo pusėje būtų pateikiamos paskutinės naujienos. Užrakinus telefono ekraną jame pasirodo elegantiškas laikrodis.

Jeigu paskutiniuoju metu teko matyti televizijos reklamų, tikriausiai į akis krito ir aprašomojo telefono reklama, kurioje pagrindinis dėmesys atkreipiamas į „Swipe“ savybę. Tai yra dvejopo programų ir telefono valdymo priemonė: braukiant pirštu nuo ekrano krašto valdomas visas telefonas, braukiant nuo ne nuo krašto valdoma tuo metu aktyvi programa. Perbraukus visą ekraną nuo krašto tuo metu naudota programa atsiduria pristabdytų programų darbalaukyje – išskyrus tą atvejį, jeigu pasirinksite nuostatą programą išjungti perbraukiant ekraną iš viršaus žemyn. Pabraukus pirštu nuo ekrano apačios šiek tiek į viršų, apatinėje dalyje atsiranda dažniausiai naudojamų telefono funkcijų – skambinimo, žinučių rašymo, fotografavimo, interneto – meniu neišjungiant naudojamos programos. Tiesa, aktyvavus bet kurį šio meniu punktą naudotoji programa keliauja į pristabdytų programų sąrašą.

Esama ir kitų šios operacinės ypatumų ir malonių smulkmenų, apie kurias galima būtų dar ilgai rašyti, bet turbūt įdomiau būtų tai išsiaiškinti patiems.

Šiuo aparatu užfiksuotų nuotraukų kokybė yra gera – jeigu įjungtas jutiklio jautrumo nustatymas ISO 100, nes priešingu atveju triukšmai yra gana stipriai rėžiantys akį. Apskritai fotoaparato naudojimas yra nesudėtingas, nustatymai pagal nutylėjimą parenkami automatiškai, bet norint juos galima fiksuoti. Nuotraukas galima papildyti GPS duomenimis ir lengvai perkelti į socialinius tinklus ar išsiųsti pageidaujamiems žmonėms kitais būdais.

Akumuliatoriaus pilnai pakanka vienai, o kartais net ir dviems dienoms, nepaisant ganėtinai aktyvaus telefono naudojimo (tiesa, panašu, kad žaidimai turi tendenciją „siurbti“ energiją didesniu greičiu nei bet kokia kita veikla).

Savaime suprantama, idealių daiktų nebūna. Kad ir kaip malonu bebūtų naudotis „MeeGo“, šios sistemos trūkumas yra jos unikalumas. Tai reiškia, jog N9 telefonui skirtų programėlių visuomet bus gerokai mažiau nei „Android“ ar „iOS“ telefonams (nors, tiesa, pastarieji yra populiarūs nepaisant to, kad egzistuoja vos keli „iPhone“ modeliai). Gelbėja tik tai, kad į „MeeGo“ galima nesunkiai perkelti programėles, kurtas telefonams su „Symbian“ sistema.

Kitas trūkumas taip pat iš dalies persipina su privalumais: tikriausiai dėl dizaino ypatumų teko paaukoti galimybę praplėsti telefono atmintį „microSD“ kortelėmis. Bet telefonuose pagal nutylėjimą yra arba 16 arba 64 GB vidinės atminties, taigi, tai turėtų patenkinti didžiąją dalį poreikių.

Rimčiausias telefono trūkumas yra kartkartėmis išlendantis veikimo nestabilumas: tai savaime išsijungia viena ar kita programa, tai ima ir persikrauna visas telefonas. Ir blogiausia tai, kad aktyvaus naudojimo metu su tokiais nemaloniais sutrikimais tenka susidurti iki kelių kartų per valandą.

Reziumė: „Nokia N9“ – aukščiausios dizaino ir techninės kokybės telefonas su unikalia intuityvia ir patogia operacine sistema, tačiau programėlių šiam telefonui pasiūla yra siaura, o aparato veikimas ne visuomet yra patikimas. Telefono kaina Lietuvoje – apie 2000 arba apie 1900 litų, priklausomai nuo pasirinkto vidinės atminties kiekio.

Techninės charakteristikos

Matmenys: 116,45 x 61,2 x 12,1 mm, svoris – 135 gramai. Ekranas: capacitive tipo, „Clear Black“ AMOLED, 3,9 colio įstrižainė, 854 x 480 taškų raiška, 16,7 mln. spalvų. Galimos korpuso spalvos: juoda, rožinė, žydra.

1 GHz, 1 branduolio pagrindinis procesorius, SGX530 grafikos procesorius, 1 GB darbinės atminties, 512 MB pastoviosios atminties, 16 arba 64 GB atminties naudotojo reikmėms. Akumuliatoriaus talpa – 1450 mAh. Telefone yra NFC lustas.

Telefone sumontuoti du mikrofonai, suteikiantys galimybę taikyti aktyvaus triukšmo slopinimo technologiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją