Balandžio 6-ąją Lietuvoje minimos Saugaus eismo dienos proga pranešime žiniasklaidai „Telia“ siūlo išbandyti keletą kitokių programėlių, kurios jūsų keliones pavers patogesnėmis ir saugesnėmis.

Lietuvos kelių policijos tarnybos duomenimis, pernai šalyje įvyko per 3,2 tūkst. eismo įvykių. Statistikos, kiek avarijų įvyksta dėl užsižiūrėjimo į telefonus, pareigūnai neturi, tačiau mobiliuosius vairuodami žmonės naudoja vis dažniau – vien pernai Lietuvos policija nustatė apie 20 tūkst. tokių pažeidėjų, beveik dešimtadaliu daugiau nei 2017-aisiais.

„Laisvų rankų įranga automobilyje jau seniai nebe naujovė ir tampa savaime suprantamu dalyku, visgi telefonų naudojimas vairuojant išlieka didelė problema. Didžiausią pavojų kelia atvejai, kuomet vairuotojai užsižiūri į telefono ekraną, pavyzdžiui, bandydami ko nors ieškoti internete ar perskaityti gautą žinutę. Reikėtų suprasti, kad jokia žinutė nebus svarbesnė už jūsų ir kitų eismo dalyvių gyvybę. Dėl to vairuojant telefoną geriausia tiesiog ignoruoti, kad išvengtumėte bereikalingo blaškymosi“, – sako telekomunikacijų bendrovės telefonų kategorijos vadovas Justas Matulevičius.

Vis dėlto nebūtina telefono maigyti ir į jį žiūrėti tam, kad atliktumėte norimus veiksmus – daugiau galimybių jums gali suteikti specialiai vairuotojams skirtos programėlės:

  • „Car Dashdroid“. Tai „Android“ telefonams skirta programėlė, kurioje svarbiausias funkcijas, pavyzdžiui, skambinti konkrečiu numeriu, aktyvuoti navigaciją nurodytu adresu ir pan., galima balsu (anglų kalba). Be to, joje galima lengvai valdyti grojamą muziką, matyti greitį, laiką, temperatūrą ir kitą svarbią informaciją – visa tai bus atvaizduota ekrane aiškiomis ir didelėmis ikonomis. Tiesa, keletas papildomų funkcijų yra užrakintos, o jas galima aktyvuoti įsigijus mokamą „Premium“ versiją.


Jei turite „iPhone“, galite aktyvuoti tylųjį režimą vairuojant, kad žinutės ir skambučiai neblaškytų jūsų dėmesio. Tai atliksite „Settings“ > „Control Center“ skiltyje paspaudę „Customize Controls“ ir pažymėję + ties „Do Not Disturb While Driving“.

  • „Robin – AI Voice Assistant“. Šis balso asistentas sukurtas ir skirtas būtent vairuotojams, mokantiems angliškai. Jums paprašius, jis gali ne tik pateikti nuorodas į norimą vietą, siųsti padiktuotas tekstines žinutes, perskaityti orus, naujienas, „Facebook“ pranešimus, įjungti norimą muziką ar tinklalaidę, bet ir užimti kelionės metu, pavyzdžiui, pasakodamas anekdotus. Tiesa, programėlė prieinama tik „Android“ naudotojams – turintys „iPhone“ gali ir toliau džiaugtis „Siri“.
  • „TrueMotion Family Safe Driving“. Ne tik vairuotojams, bet ir jų šeimų nariams (o ypač jaunųjų vairuotojų tėvams) aktuali programėlė, kuri analizuoja vairuotojo elgesį ir pateikia įvertinimą, kaip saugiai vairuojama. Tam programėlė analizuoja važiavimo greitį, posūkius, staigius stabdymus, telefono naudojimą ir kitus parametrus. Susijungus su kitais šeimos nariais, programėlėje taip pat galėsite matyti jų buvimo vietą, ar saugiai jie vairavo ir palyginti jų duomenis su saviškiais – juk nėra geresnio būdo mokyti nei rodant pavyzdį! Atsisiųskite iš „Google Play“ arba „App Store“.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją