JAV Vartotojų technologijų asociacija (Consumer technology asociation, CTA) žurnalistus supažindino su naujausiomis tendencijomis, kurių galima dairytis šiemet ir artimiausius metus.

Rekordinis augimas

Prognozuojama, kad šiemet vien JAV vartotojų technologijų pardavimai palyginus su praėjusiais metais augs 3,9 proc. ir pasieks rekordinį lygį – 398 mlrd. JAV dolerių. Pagal JAV rinkos augimą galima drąsiai vesti paraleles ir likusiame pasaulyje.

„Vartotojų technologijų sektorius sparčiai artėja prie kito etapo – beveik 400 mlrd. JAV dolerių metinių pajamų, nes vis daugiau vartotojų naudojasi efektyvumu, saugumu, pramogomis ir bet kuriuo metu ir visur, kur technologija atneša mūsų kasdienį gyvenimą“, – sakė CTA prezidentas ir generalinis direktorius Gary Shapiro. – Mūsų naujausi tyrimai rodo, kad dirbtinio intelekto diegimas ir greitesnis ryšys yra vienas iš svarbiausių pramonės rekordinio augimo veiksnių. CES 2019 yra geriausia vieta pamatyti, prisiliesti, išbandyti ir patirti rinką keičiančias technologijas – nuo išplėstinės ir virtualios realybės iki išmaniųjų miestų, sporto technologijų ir robotikos, sprendžiančios didelius ir mažus iššūkius“.

CTA analitikų duomenimis, šiemet JAV bus parduota virš 170 milijonų išmaniųjų telefonų (1 proc. augimas), 36,6 mln. išmaniųjų kalbančių sistemų (pvz. Amazon Alexa) namams ir kt. (5 proc. augimas), išmaniųjų namų sistemų virš 29 mln. (23 proc. augimas), 22,2 mln. 4K raiškos televizorių (14 proc. augimas), 20,5 mln. išmaniųjų laikrodžių (25 proc. augimas), 3,4 mln. dronų (4 proc. augimas) ir kt.

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

Nauja era

Anot G. Shapiro, naujoji technologijų era neabejotinai čia pat. „2000-ieji metai žymėjo skaitmeninių technologijų atėjimą į mūsų gyvenimus. Prisiminkime pirmąjį „Apple“ kompanijos „iPod“, kuris sukėlė revoliuciją. Po dešimtmečio mes matėme socialinių tinklų gimimą, kurie šiandien mūsų kasdienybę ir daugelį sferų yra pakeitusios neatpažįstamai. Paskutiniai metais stebime duomenų eros pradžią, kuri ateinančiais metais duos milžinišką postūmį technologijoms, kurias naudojame kasdien“, – teigė CTA prezidentas.

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES parodoje savo produktus ir paslaugas pristatys daugiau nei 4500 bendrovių, nors kiekvieną jų apžvelgti nėra galimybių, tačiau CTA ekspertai išskyrė pagrindines tendencijas, kurios vyraus šiemet ir artimiausiais metais.

5G išmanieji telefonai

Bene didžiausia šių metų naujovė – pirmieji 5G interneto ryšį palaikantys išmanieji telefonai.

Prognozuojama, kad vien šiemet JAV bus parduota virš 2 mln. naujos kartos išmaniųjų telefonų, kurie palaikys ir galės pilnai iš naudoti 5G interneto ryšį. Įdomu tai, kad 5G dar nėra teikiamas niekur pasaulyje, kompanijos tik jam ruošiasi, tačiau nepaisant to, telefonai jau kuriami, o ištikimiausi technologijų mėgėjai, kaip spėjama, ruošis iš anksto ir mielai pirks telefonus su naująja technologija.

Geriausiu atveju, kai kurių šalių gyventojai jau šių metų pabaigoje galės naudotis 5G ryšiu. Įdomu tai, kad toks spartus interneto ryšys leis smarkiai išplėsti įrenginių galimybes: nuo išmaniųjų namų technologijų iki autonominių automobilių.

DELFI jau rašė, kad „Telia“ pirmoji Lietuvoje paleido naujos kartos 5G ryšį ir pademonstravo naują mobiliosios greitaveikos rekordą – realiai veikiančiame tinkle duomenys perduoti 1,8 gigabito per sekundę (Gb/s) sparta. Nors tai tebuvo demonstracija, akivaizdu, kad 5G ryšys Lietuvoje ateis gana greitai: 2020 arba vėliausiai 2021 metais.

CES 2019 tendencijos

8K televizoriai

Paskutinius 20 metų televizorių dydžiai nuolat augo ir dar nežada sustoti. 2014 m. atsiradę pirmieji 4K raiškos televizoriai šiemet taps dar populiaresni ir po to truputį įsigalios kaip standartas. CTA skelbia, kad šiemet prasidės ir nauja tendencija: 8K raiškos televizoriai, atitinkamai daugės ir 8K turinio, kuris dabar pripažinkime, gana retas.

Šioje srityje bene laukiamiausiu įvykiu taps 2020 m. Tokijo olimpinės žaidynės, kurias organizatoriai ruošiasi transliuoti 8K formatu. Tokiu būdu tikimasi duoti postūmį technologijos populiarumui, kuomet vienas svarbiausių planetos sporto renginių bus rodomas iki tol nematyta kokybe ir raiška.

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

Virtuali ir papildyta realybė

Virtualios ar papildytos realybės naujienos – ne naujienos, tačiau šiemet kūrėjai žada pasiūlyti kai ką naujo ir išspręsti kelias problemas. Vienas įdomesnių sprendimų – „Teslasuit“, specialus drabužis, kuris turėtų smarkiai pakeisti žaidimų VR erdvėje pojūtį: žaidėjas galėtų savo kūnu pajusti virtualioje realybėje patiriamus priešų smūgius, kritimus, kūną smelkiantį vėją ar dykumos karštį (žinoma, iki tam tikro saugaus lygio).

Taip pat turėtų populiarėti ir Japonijoje atsiradę pirmieji VR pramogų parkai, kurie daug populiaresni suaugusiųjų nei vaikų tarpe.

Papildytos realybės kūrėjai mums šiemet žada dar daugiau įrenginių ir prietaisų, dauguma jų susiję su dėvimais akiniais ar pan. Įprastesni turėtų tapti ir, pavyzdžiui, virtualūs muziejų turai. Prekybos centrai tai pat turėtų drąsiau siūlyti pasimatuoti drabužius virtualioje erdvėje, o ne persirengimo kambaryje.

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

Dar vienas žingsnis link autonominių automobilių

Jau kelis metus kalbama apie „tuoj tuoj“ ateisiančius savivaldžius automobilius, bet CTA ekspertai ramina, kad tai nebus taip greitai, kaip norėtųsi. Tačiau 2019 metus jie įvardija kaip lūžio metais, kuomet autonominiai automobiliai iš tiesų tokiais pradės tapti.

„Prieš kelis metus pradėję kurti autonominius automobilius gamintojai buvo neįvertinę esminių sunkumų, susijusių su automatizacija. Problemų buvo daugiau, todėl procesas išsitempė, bet tikrai nesustojo. Pernai ir šiemet automobilių gamintojai skirs rekordines sumas šioms technologijoms vystyti ir tokios sumos tikrai nenueis veltui. Taip vadinamame 5 laiptelių automatizacijos procese, šiemet stipriai užlipsime ant 3-iojo, o po gero dešimtmečio jau turėtume turėti stabiliai veikiančias absoliučiai kitokias transporto priemones“, – sakė CTA Inovacijų ir tendencijų skyriaus direktorius Benas Arnoldas.

Nepaskutinėje vietoje, kalbant apie autonominius automobilius, yra ir teisinė bazė. Daugelyje šalių ir miestų savivaldžiai automobiliai iš esmės yra nelegalūs, nes įstatymai aiškiai reikalauja vairuotojo su rankomis ant vairo, tačiau kelios šalys jau žengė pirmuosius žingsnius. JAV net keliuose miestuose šiemet pradės veikti plataus masto programos, kurios testuos autonominius automobilius realaus eismo sąlygomis, pradės veikti autonominiai taksi.

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

CES 2019 tendencijos

Medicinos, sveikatos ir sporto technologijos

Paskutinės, bet jokiu būdu ne svarbumo prasme, buvo įvardintos medicinos, sveikatos ir sporto technologijos. Augantis startuolių skaičius šioje srityje žymi naują tendenciją: daugės prietaisų, skirtų asmeninės sveikatos stebėjimui ir tikrinimui, sporto rezultatų gerinimui, ligų diagnostikai, ankstyvai sveikatos sutrikimų numatymui (pvz. jau sukurtas specialus drabužis sergantiems sunkiomis širdies ligomis, kuris iš anksto perspės pacientą ir jo gydytoją apie artėjantį infarktą ar kitą negalavimą).

Daugelis prietaisų kuriami kartu su pažangiomis dirbtinio intelekto programomis, gebančiomis pasinaudoti milijonų pacientų ligos istorijomis ir jų duomenimis, kas leidžia iš anksto perspėti apie pavojus ar suteikti patarimų vartotojui: pavyzdžiui sportuojantiems prietaisai ir programos padės geriau sureguliuoti treniruočių krūvį, mitybą arba įvairūs miego gerinimui skirti įrenginiai paprasčiausiai padės lengviau ir greičiau užmigti. Po kelių metų maži ir itin efektyvūs širdies ritmo, kraujospūdžio, gliukozės kiekio kraujyje ir kiti panašūs matavimo prietaisai taps įprastesni ir dažnesni. Didelė konkurencija šioje srityje taip pat turėtų lemti ir geresnes kainas.

Ne mažiau svarbu, kad ir ligoninių laukia nauji išradimai. Medicinos srityje vyksta lėtas judėjimas nuo gydymo vaistais iki ligų prevencijos, nuolatinės sveikatos priežiūros. Nors daugelis ekspertų sutinka, kad būtent taip ir turi būti formuojama sveikatos apsaugos sistema, realybėje – tai nevyksta taip greitai. Ir visgi, jau dabar rinkoje yra labai daug prietaisų, kurios galėtų pagelbėti pacientams ir gydytojams, sumažintų ligoninių personalo trūkumo problemą ir t.t. CTA ekspertų teigimu, medicinos sritis bus dar ne vienerius metus labiausiai besikeičianti sritis technologijų sferoje.

CES 2019 tendencijos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)