Jungtinės Valstijos „ Huawei “ laiko grėsme nacionaliniam saugumui ir, mobiliojo ryšio operatoriams siekiant nuo lėtesnių 3G ir 4G tinklų pereiti prie spartesnio ryšio, Europa neranda vieningos nuomonės dėl požiūrio į Kinijos bendrovę, kuri yra pasaulinė 5G technologijų lyderė.

5G mobiliojo ryšio tinklai siūlo kur kas didesnį duomenų perdavimo greitį.

Prancūzų milijardieriui Xavier Nieliui (Ksavjė Nyliui) priklausanti ryšio bendrovė „Monaco Telecom“ rugsėjį su „ Huawei “ pasirašė susitarimą, pagal kurį nedidelė kunigaikštystė pirmoji iš Europos šalių visą savo teritoriją padengtų 5G ryšiu.

„Esame pirmoji valstybė, kurios visa teritorija yra padengta 5G tinklu“, – per inauguracijos ceremoniją pareiškė „Monaco Telecom“ prezidentas Etienne Franzi (Etjenas Francis).

Prieštaringai vertinama partnerė

Naujienų agentūrai AFP gegužę duotame interviu „Monaco Telecom“ generalinis direktorius Martinas Peronnet (Martinas Peronė) gynė sprendimą bendradarbiauti su „ Huawei “.

„Yra daug šalių ir operatorių, kurie, bendradarbiaudami su „ Huawei “, jau baigia diegti 5G tinklą arba tai jau padarė“, – pareiškė jis.

Jo teigimu, prieš 5G tinklo diegimą ryšio operatorė atnaujino savo tinklų įrangą ir ėmėsi būtinų saugumo priemonių, kad apsaugotų savo tinklus.

Jungtinės Valstijos nerimauja, kad „ Huawei “, naujosios 5G kartos mobiliojo interneto plėtros lyderė, sudarys sąlygas Kinijai šnipinėti, naudojantis šios bendrovės technologijomis. Vašingtonas taip pat stengiasi įtikinti JAV sąjungininkes nebenaudoti „ Huawei “ įrangos.

„ Huawei “ šiuos kaltinimus neigia, o Vašingtonas iki šiol nepateikė jokių įrodymų, kuriais galėtų pagrįsti savo teiginius.

Kinijos bendrovė sako, jog visame pasaulyje jau yra pasirašiusi 50 sutarčių dėl 5G tinklo diegimo, įskaitant 28 sutartis su Europos operatoriais.