Skenavimo Čerenkovo spinduliais (CLI) metodas naudoja šviesą, sugeneruotą, kai įkrautos dalelės juda greičiau nei šviesos greitis tam tikroje terpėje, šiuo atveju žmogaus audinyje, o radioizotopiniai zondai tiriamame audinyje spinduliuoja šviesą, kurią gali užfiksuoti kamera.

Anksčiau šis skenavimo metodas buvo kritikuojamas dėl mažai atspindimos šviesos ir prastos rezoliucijos, bet mokslininkai, naudodami įvairius skirtingus zondus ir uždengdami vietą aplink skenuojamą audinį, tikisi radę daug žadantį metodą.

Norėdami išmėginti CLI techniką, mokslininkai bandymui pasitelkė 96 pacientus, kuriems nustatyti arba įtariami navikai. Šiems pacientams įprastai reikėtų atlikti PET skenavimą, kuris sukuria detalius 3D kūno audinių vaizdus, tačiau jam reikalingi reti izotopai, o procedūra kainuoja 1000–2500 JAV dolerių.

Skenavimo Čerenkovo spinduliais (CLI) metodas naudoja šviesą, sugeneruotą, kai įkrautos dalelės juda greičiau nei šviesos greitis tam tikroje terpėje, šiuo atveju žmogaus audinyje. opg.optica.org/Wikipedia nuotr.

Kiekvienam pacientui taikydami tradicinius metodus, pavyzdžiui, PET (pozitronų emisijos tomografija) ir tomografiją, bei CLI metodą, mokslininkai aiškinosi, ar jų navikų aptikimo CLI metodas gali konkuruoti su šiuo metu naudojamomis skenavimo technikomis. Kiekvienas pacientas gavo vieną iš penkių radioizotopų, buvo skenuojami įvairių rūšių vėžio augliai.

Iš 96 pacientų 90-čiai procentų CLI metodu skenuotų pacientų buvo pasiektas „priimtinas“ ar aukštesnis rezultatas, sėkmingai nustačius navikus, kuriuos aptiktų PET skenavimas ir, kai kuriais atvejais – naudojant radioizotopą – naviką, kuris negali būti tiksliai kliniškai atvaizduotas.

Tikriausiai dėl to, kad technologija dar tik ankstyvoje kūrimo fazėje, nuotraukos nebuvo tokios aiškios, kaip atliekant PET skenavimą, bet skenavimo trukmė yra trumpesnė nei taikant kitus metodus.

Mokslininkai mano, kad CLI galėtų būti pigesnė, greitesnė PET skenavimų alternatyva, kurią būtų galima naudoti kartu su standartiniais tyrimais, ypač klinikose, kurios negali sau leisti įsigyti kelių PET sistemų.

Skenavimo Čerenkovo spinduliais (CLI) metodas naudoja šviesą, sugeneruotą, kai įkrautos dalelės juda greičiau nei šviesos greitis tam tikroje terpėje, šiuo atveju žmogaus audinyje. opg.optica.org/Wikipedia nuotr.

Anot autorių, įprasta PET / KT sistema kainuoja 1,5 mln. JAV dolerių, o CLI sistema kainuotų tik 125 tūkst. JAV dolerių, tai reiškia, kad mažesnį biudžetą turinčios ligoninės už vienos PET / KT sistemos kainą galėtų įsigyti 12 CLI sistemų. CLI vis dar yra ribotos skiriamosios gebos, bet tolimesni tyrimai gali praplėsti jos ribas ir suteikti efektyvią alternatyvą, kuri leistų pasinaudoti radioizotopais už ekonominę kainą.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją