Tai – Bato universitete Jungtinėje Karalystėje sukurtas grafeno-pagrindo aerogelis. Didžiąją šios pavyzdžio dalį sudaro oras, todėl ši medžiaga ir yra tokia lengva. Vos 2,1 kg – tiek sveria visas kubinis metras!

Grafeno aerogelis, pasirodo, yra ne tik lengvas – jis puikiai sugeria garsą. Ar žinote, kam reiki labai lengvos ir labai efektyvios garso izoliacijos?

Taip, mokslininkai mano, kad grafeno aerogelis labai praverstų lėktuvams. Ir dabar lėktuvuose yra šiokia-tokia garso izoliacija, tačiau triukšmo lygis viduje vis tiek neišvengiamai yra pakankamai aukštas. Geresnė garso izoliacija tai išspręstų, bet dabar naudojamos medžiagos yra pakankamai sunkios. Pavyzdžiui, vienas kubinis metras „Kinetics KUA“ garso izoliacijos sveria 32 kg. Be to, grafeno-pagrindo aerogelis yra nedegus.

Grafeno pagrindo aerogelis / University of Bath nuotr.

Grafeno-pagrindo aerogelis sveria net 15 kartų mažiau. Tai reiškia, kad jo būtų galima naudoti daugiau. Mokslininkai skaičiuoja, kad šios medžiagos dėka triukšmo lygį reaktyvinio lainerio kabinoje pavyktų sumažinti nuo 105 dB iki 95 dB. Tai – didžiulis skirtumas, kurį keliautojai tikrai pastebėtų.

Šio aerogelio kūrimas šiek tiek priminė konditeriją. Grafeno oksidas buvo maišomas su polimeru. Šis mišinus tuomet buvo plakamas, kad į jį būtų įterpta kiek įmanoma daugiau oro burbulų. Na, o tuomet jis buvo sustingdytas. Iš esmės, šį procesą galima optimizuoti – mokslininkai teigia, kad vos po 18 mėnesių grafeno aerogelis galėtų būti pristatytas kaip komercinis produktas.