Licencijų suteikimo sąlygose numatyta, kad operatoriai privalės ne vėliau kaip per trejus metus nuo teisės naudoti radijo dažnius suteikimo dienos ne mažiau kaip penkiuose Lietuvos miestuose įrengti viešąjį radijo ryšio prieigos tinklą ir sudaryti galimybę gauti elektroninių ryšių paslaugas ne mažiau kaip 50 proc. kiekvieno to miesto gyventojų. Per penkerius metus miestų, kuriuose veiktų toks ryšys, kiekis privalės būti bent 15.

4G mobiliojo ryšio technologija leidžia perduoti duomenis apie dešimt kartų greičiau nei kitos šiuo metu egzistuojančios komercinės technologijos. Vidutinis duomenų perdavimo greitis normalaus vartojimo metu 4G tinkle siekia 20-80 Mbps.

Operatoriai entuziazmu netrykšta

Nors naujosios technologijos žada gerokai didesnę duomenų perdavimo į mobiliuosius įrenginius spartą, operatoriai, matyt, neskubės itin sparčiai plėsti ryšio zonų, mat 4G tinklo vartotojų kol kas labai mažai.

Mats Granryd
Lietuvoje rudenį viešėjęs „Tele2“ generalinis direktorius Matsas Granrydas 4G ryšio technologijų plėtrą vertino gana atsargiai.

„Tai yra tarsi vištos ir kiaušinio klausimas. Kai nėra technologijas išnaudoti galinčių įrenginių, tinklo plėtra nėra prasminga. Kita vertus, kai nėra tinklų, nėra paskatos gaminti įrenginius“, - DELFI sakė „Tele2“ vadovas.

M. Granrydas priminė, kad Švedijoje 3G ryšys pradėjo veikti 2002 metais ir tik 2011 metais vartotojų, turinčių telefonus su 3G ryšio galimybe, kiekis perkopė 50 procentų, nors šioje valstybėje 3G ryšio padengimas yra pats geriausias Europoje.

Beje, pirmasis Europoje 4G (LTE) ryšio perdavimo technologiją palaikantis telefonas „Samsung Galaxy S II LTE“ vasarį taip pat pristatytas būtent Švedijoje, pirmieji jį pasiūlė „Tele2“, po mėnesio – ir „Telia“ bei „Vodafone“.

Chrisas Robbinsas
Panašios nuotaikos vyrauja ir „Bitė Lietuva“ stovykloje: „Bitės“ tinklas Lietuvoje ir Latvijoje yra parengtas perėjimui prie 4G ryšio standarto, šiuo metu tęsiame technologijos bandymus. Paslaugą mūsų klientams suteiksime ir 4G ryšį pristatysime tuomet, kai vartotojams bus plačiai prieinami 4G (LTE) ryšį palaikantys įrenginiai: išmanieji telefonai, planšetiniai kompiuteriai, mobiliojo interneto modemai.

Svarbu suprasti, kad pasaulinėje technologijų rinkoje nebeskiriama tiek dėmesio skaičiui prieš raidę G – viską lemia vartotojų patirtis naudojantis mobiliojo interneto paslauga, aptarnavimas ir tų paslaugų kokybė. Šiems dalykams ir skiriame didžiausią dėmesį ir investicijas“, - sakė „Bitės“ grupės generalinio direktoriaus pavaduotojas klientams Chrisas Robbinsas.“

Antanas Zabulis
Kita vertus, „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis mano, kad infrastruktūrą plėsti reikia: „Didėjantys vartotojų reikalavimai perduodamų duomenų kiekiui, tinklo greičiui ir pasiekiamumui skatina siekti aukščiausios paslaugų kokybės, atsiliepti į klientų poreikius ir pasiūlyti jiems papildomą vertę ir galimybes. Galimybė teikti 4G ryšį 2,6 GHz dažniu yra nuosekliai įgyvendinamos naujos kokybės infrastruktūros kūrimo strategijos dalis“.

„Omnitel“ pranešime spaudai rašoma, jog 4G paslaugos yra itin aktualios verslo įmonėms, kurios kol kas neturi galimybių investuoti į IT infrastruktūrą, arba įmonėms bei gyventojams, įsikūrusiems vietose, kurių nepasiekia šviesolaidinio interneto technologijos, tačiau greitas ir stabilus interneto ryšys yra būtinas.

Verta priminti, kad „TeliaSonera“ grupė, kuriai priklauso „Omnitel“, pirmoji pasaulyje 2009 metais pradėjo teikti komercines 4G ryšio paslaugas Osle ir Stokholme. Lietuvoje „Omnitel“ 4G paslaugas 1,8 GHz dažnių ruože pradėjo teikti 2011 metais – jie taip pat buvo pirmieji Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)