„Bitės“ generalinis direktorius Fredas Hrenchukas tvirtino, kad šis svetainės įvertinimas yra itin svarbus, nes tai – duomenys, surinkti iš daugelio žmonių, kurie matavo interneto greitį savo mobiliuosiuose prietaisuose.
Sparčiausio 4G pristatymas Lietuvoje

Kaip parodė „Ookla“ statistika, pirmoje vietoje yra „Bitė“, antroje – Omnitel, trečioje tarp Lietuvos operatorių – „Tele2”. „Bitės“ mobilusis ryšys lenkia konkurentus du kartus: „Bitės“ 4G parsisiuntimo greitis siekia 43,04 Mbps, o nusiuntimo – 20,88 Mbps. Atitinkamai antrąją vietą Lietuvoje užėmusiai mobiliojo ryšio operatorei užfiksuoti 25,91 Mbps parsisiuntimo bei 11,79 Mbps nusiuntimo greičiai, o trečiąjį rezultatą pademonstravusiai bendrovei užfiksuotos 24,57 Mbps parsisiuntimo bei 10,39 Mbps nusiuntimo spartos.

Tai - statistika, apibendrinanti 2015 m. antrojo ir trečiojo ketvirčių 4G (LTE) mobiliojo interneto greičio duomenis.

Skirtumai tarp 3G ir 4G matomi tik įgudusiam vartotojui

 „Ookla“ (www.speedtest.net) matavimai

„Bitė“ ekspertai atliko eksperimentą, kuriame du kompiuterius prijungė prie interneto – vieną prie 3G, kitą – prie 4G. Atskleista, kad 3G internetas jau ne visada atitinka dažnai ir daug mobiliuoju internetu besinaudojančio žmogaus poreikius. Atliekant greičio testą, 3G ryšys kapituliavo: 4G interneto greitis buvo 89 Mbps, o 3G internetas veikė apie aštuonis kartus lėčiau. Išsiuntimo greitis, svarbus vaizdo skambučių kokybei, naudojantis 3G internetu buvo maždaug 20 kartų mažesnis.

Atliekant bandymus su „Netflix“ paaiškėjo, kad 3G ryšio pakanka žiūrėti filmams internetu, tačiau kartais jie gali strigti. Panašiai atrodė ir pačios aukščiausios raiškos „Youtube“ filmuko bandymas: 4G susitvarkė puikiai, o štai 3G filmuką krovė ilgiau ir šis kartais strigo.
Sparčiausio 4G pristatymas Lietuvoje

Atsisiunčiant 114 MB NASA nuotrauką, 4G ryšį turintis kompiuteris tai padarė per kelias sekundes, o 3G ryšį turintis truko apie minutę.

Kaip tvirtino „Bitės“ ekspertai, paprastiems vartotojams dažnai pakanka ir 3G ryšio, tačiau tiems, kurie turi žiūrėti daug vaizdinės medžiagos, siųstis didelius failus ar dirbti kitus didesnio interneto greičio reikalaujančius darbus, daug verčiau turėti 4G internetą.

Savanoriškumu ir minios efekto (angl. crowd-sourcing) principu veikianti „Speedtest.net“ tiksliausiai atspindi realią vartotojų patirtį, nes pristato apibendrintus greičio matavimo testus, milijonų vartotojų atliktus skirtingų operatorių tinkluose, skirtingais įrenginiais ir skirtingose vietovėse.

Kaip teigė „Ookla“ atstovas J. Steven, „The World’s Fastest ISPs and Mobile Networks 2015“ apdovanojimai išrikiuoja mobiliojo interneto tinklus pagal vidutinį parsisiuntimo greitį, naudojant šalyje prieinamą greičiausią tinklo technologiją. Interneto greičio matavimo platformoje „Speedtest.net“ kasdien atliekama vidutiniškai 5 mln. greičio matavimo testų, o per metus ją aplanko daugiau nei 600 milijonų vartotojų iš viso pasaulio. Kiekvienas vartotojas, pasinaudojęs „Speedtest“ programėle savo telefone ar užsukęs į portalą, gali išmatuoti, kaip greitai jų internetas leidžia nusiųsti ir parsisiųsti failus.

„Tele2“ duomenis vadina „senove“

„Praėjusių metų II-III ketvirčių matavimų rezultatai jau yra senovės istorija", – tvirtino „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

„Tele2“ praėjusių metų lapkritį pademonstravo greičiausią mobilųjį 4G++ internetą ir pasiekė 300 Mbps duomenų parsiuntimo greitį. Toks interneto greitis jau prieinamas klientams, kurie turi 4G++ technologiją palaikančius telefonus.

„Nors 4G ryšį pasiūlėme vos prieš metus, „Tele2“ 4G tinklas apima jau 75 proc. Lietuvos teritorijos. Metų pabaigoje aprėptis artės prie 100 procentų", – teigė A. Baranauskas, patvirtinęs, kad bendrovė investuoja ne tik į 4G tinklo plėtrą, bet ir į naujas technologijas – 4G+ bei 4G++ ryšį.

Nesutinka ir „Omnitel“

„Teo“ įsigytos „Omnitel“ vardu „Teo“ grupės atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis atkreipė dėmesį, kad kalbant apie bet kokius matavimus, kuriais nesiekiama sąmoningai klaidinti, svarbiausias kriterijus yra metodologinis tikslumas ir objektyvių standartų taikymas.

Naujausi RRT duomenys rodo, kad sparčiausią 3G ir 4G ryšį bei plačiausią 4G tinklą Lietuvoje turi „Omnitel“. Klientams svarbu ne tik greitaveika, bet ir aprėptis. „Omnitel“ 4G ryšiu jau dabar dengia 85 proc. šalies teritorijos. „Omnitel“ tinklo talpą dar labiau didina ir daugelyje šalies miestų veikianti 4G+ ir aktyviai diegiama 4G++ technologija. Pagal mobiliųjų duomenų naudojimą Lietuvoje taip pat užtikrintai pirmauja „Omnitel“, – teigiama pranešime spaudai.

Interneto, ir ne tik mobilaus, greitaveiką galima pasitikrinti naudojant ir įvairias aplikacijas. Viena tokių yra ir OOKLA. Paskyra„Speedtest.net“ yra patogus įrankis parodantis momentinį greitaveikos rodiklį konkrečioje vietoje ir surenkantis juo besinaudojančių žmonių duomenis.

„Omnitel“ atstovas tvirtino, kad šie rodiklai visų pirma priklauso nuo vartotojų, kurie renkasi naudoti šią aplikaciją. Jos surinkti duomenys nėra oficialia ir patikima metodologija pagrįsti objektyvūs matavimai ir labai priklauso nuo tinklo apkrovimo, oro sąlygų, telefono aparato ir kitų parametrų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)