Portalas „Bright Side“ nusprendė atsakyti į šiuos klausimus. Nors kalbame apie prietaisus, kuriais naudojamės kiekvieną dieną, žinios apie juos greičiausiai pasenusios, tad pats metas jas atnaujinti.

Mitas Nr. 1: Neturėtume palikti savo telefono krautis per naktį

Modernios ličio jonų baterijos nebijo krovimo visą naktį. Šios baterijos turi savotišką kontrolės sistemą, kuri nutraukia krovimosi procesą baterijai pilnai įsikrovus. Taigi, nevertėtų nuogąstauti, jog per naktį paliktas krautis telefonas gali sugesti ar net sukelti gaisrą.

Vienintelis dalykas, dėl ko galbūt šiek tiek verta nerimauti, yra telefono perkaitimas. Kartais šilumai nėra kur pasidėti, todėl per naktį palikti telefoną krautis gali būti ne pats geriausias sumanymas. Tiesiog prieš įsigydami naują telefoną, pasidomėkite, ką apie tai rašo apžvalgose, ir būkite atsargūs.

Mitas Nr. 2: Telefono bateriją turėtume iškrauti iki 0 proc.

Pakalbėkime daugiau apie ličio jonų baterijas. Bėda ta, jog jos turi ribotą įkrovimų ciklų skaičių (pavyzdžiui, „iPhone“ baterija jų turi apie 500). Vienas ciklas – nuo 0 iki 100 proc. Jei bateriją įkraunate nuo 90 proc. iki 100 proc., jūs išnaudojate tik vieną dešimtadalį jo.

Nenorėdami išnaudoti viso ciklo, galite savo telefoną įkrauti kelis kartus per dieną (aišku, jei turite tam galimybių).

Anot ekspertų, telefono baterija tarnaus ilgiau, jei pasirūpinsite, kad ji būtų nuolat įkrauta nuo 40 iki 80 proc.

Seniau ekspertai rekomenduodavo iškrauti telefono bateriją iki nulio proc., tačiau šiandien tokia rekomendacija nebeturi prasmės. Šiuolaikinės baterijos yra išmanios ir pačios nusprendžia, kada užtenka krautis.

Mitas Nr. 3: Neturėtumėte palikti įjungto kroviklio

Nepaisant fakto, jog tai labai patogu ir nereikia kas kartą dėl to sukti galvą, saugos reikalavimai numato, jog, baigus krovimą, kroviklį reikia atjungti. Priešingu atveju kyla gaisro rizika.

Tokių atvejų, ypač miestuose, pasitaiko retai. Taigi, ši atsargumo priemonė praktiškai bevertė. Nepaisant to, ekspertai įvardija keturis atvejus, kai telefono baterijos kroviklį būtina išjungti iš elektros tinklo:

a) Jei jūsų namuose nėra žaibolaidžio, taigi įmanomas staigus elektros srovės svyravimas, dažnai elektra tiesiog dingsta.

b) Jei po namus laisvai vaikštinėja augintinis. Tokiu atveju jis gali lengvai perkasti elektros laidą.
c) Jei kaimynai yra jus užlieję vandeniu.

d) Jūsų telefono kroviklis kaista ar skleidžia įtartinus garsus. Tokiu atveju paprasčiau nusipirkti naują kroviklį nei naujus namus.

Taigi, tik nuo jūsų priklauso, ar paliksite kroviklį įjungtą į elektros lizdą ar ne. Jei ir paliksite, techniškai tvarkingai krovikliui be papildomų rizikų jokio pavojaus nėra.

Mitas Nr. 4: Nuolat kraunami nešiojamieji kompiuteriai gali sugesti

Nešiojamam kompiuteriui galioja tokia pati taisyklė kaip ir jūsų telefonui: šiuolaikinės baterijos pasikrovusios tiesiog išjungia krovimosi procesą. Svarbus patarimas: ekspertai rekomenduoja kartą per mėnesį nešiojamojo kompiuterio bateriją visiškai iškrauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)