200 tūkstančių dolerių bus skirta mokymo programoms kurti bei pritaikyti ir mokytojams tobulėti, milijoną dolerių sudarys nuolaidos bendrojo lavinimo mokykloms įsigyjant "Microsoft" programinę įrangą. Šią naujieną antradienį Vilniuje pranešė "Microsoft" regiono, apimančio Europą, Viduriniuosius Rytus ir Afriką, viceprezidentas Janas Muehlfeitas (Janas Miulfaitas).

Tokios "Microsoft" investicijos numatytos šios korporacijos antradienį su Švietimo ir mokslo ministerija pasirašytame ketinimų protokole dėl "Microsoft" programos "Partneriai mokyme".

Be to, pagal J. Muehlfeito, aukščiausio kada nors mūsų šalį aplankiusio "Microsoft" vadovo, ir Lietuvos antradienį pasirašytą susitarimą Informacinės plėtros komitetui prie Vyriausybės suteikta prieiga prie "Microsoft" operacinių sistemų programinio kodo.

Programą "Partneriai mokyme" pagrindinę būstinę JAV turinti programinės įrangos milžinė įgyvendina visame pasaulyje. Korporacija įsipareigojo investuoti pasaulyje daugiau nei 250 mln. JAV dolerių grynųjų lėšų per ateinančius penkerius metus, kad būtų suteikta technologijų įgūdžių studentams ir mokytojams bei padėta kuriant mokymo programas. Lietuvoje įgyvendinant tą programą bus gerokai sumažintos pagrindinių "Microsoft" mokymams skirtos programinės įrangos kainos. Dėl to susitarimus "Microsoft" jau yra pasirašiusi su Indija, Brazilija, Italija, Ispanija, Namibija, Suomija, aktyviai tariamasi su dar 10 Vyriausybių, o daugiau nei 70 šalių ir teritorijų gali dalyvauti šiame projekte. Lietuvoje dabar numatytos investicijos nėra galutinės, sėkmės atveju jos gali būti padidintos.

Švietimo ir mokslo ministerijos švietimo informacinių technologijų centro direktorius Vainas Brazdeikis minėjo, kad mokyklos laisvai gali pasirinkti, kokią naudoti programinę įrangą. 90 proc. šiuo metu šalies mokyklose naudojamos programinės įrangos yra sukurta "Microsoft", nes ji geriausiai atitinka mokyklų reikmes. Pagal naujausią susitarimą ši korporacija pateiks priemones, kurios besimokantiems padės geriau pažinti informacines technologijas ir įgyti būtinų įgūdžių jomis naudotis.

"Microsoft" teigia, kad suteikdama prieigą prie "Windows" programinio kodo sudaro galimybes nacionalinėms vyriausybėms geriau suprasti ir jaustis užtikrintoms dėl šios korporacijos produktų saugumo. Turint prieigą prie "Windows" programinio kodo, programinės įrangos plėtros darbuotojų ir techninės informacijos, galima kurti saugesnes vyriausybės IT sistemas. Tai leidžia vyriausybėms teikti rekomendacijas kuriant saugesnes privataus ir viešojo sektoriaus sistemas.

"Microsoft" susitarimus dėl prieigos prie jos sukurtų operacinių sistemų programinio kodo jau yra pasirašiusi su NATO, Didžiąja Britanija, Kinija, Suomija, Rusija, Taivanu ir kitomis šalimis.

Beveik dešimtmetį "Microsoft" Baltijos šalyse veikė per savo atstovus, 1999 metais Rygoje įkurta atstovybė Baltijos šalims, iš kurios buvo koordinuojami ir kompanijos veiksmai mūsų šalyje. Šiemet Lietuvoje įsteigtas "Microsoft" padalinys yra 85-asis filialas pasaulyje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją