aA
Kompetentinga komisija išrinko metų inovaciją Lietuvoje. MITA projekte „INOprogresas“ iš beveik 30 dalyvių nugalėtoju buvo išrinktas revoliuciją maisto pramonėje žadantis atradimas: sausas medus, kuris gaminamas išsaugant visas gerąsias savybes ir pasitelkiant ekonomiškai praktiškiausią medaus džiovinimo būdą.
Sausas medus
© Jono Petronio nuotr.

Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“, rašoma pranešime spaudai.

Projekte „INOprogresas“, kurį inicijavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su Ūkio ministerija, buvo pristatyta 30 lietuvių kūrėjų, inovacijų ir išradimų. Paskutiniame etape 9 atrinktus inovacijų kūrėjus įvertino kompetentinga komisija, kurią sudarė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus, verslininkas ir investuotojas Ilja Laursas, TV3 kūrybos direktorius Arvydas Rimas ir VGTU Žinių ir technologijų perdavimo centro vadovė Vilma Purienė.

Komisijos sprendimu, projektą laimėjo „Probiomas“, įmonė, pasitelkianti moderniausius biotechnologijų metodus ir gaminanti šalyje mažai matytą produktą – sausą medų. Įmonės įkūrėjas, dabar jau VDU absolventas, E. Treskovskis technologines inovacijas įgyvendino VDU Gamtos mokslų fakulteto laboratorijoje. Bendradarbiaujant su universitetu, buvo išvystyta startuolio idėja.

Sauso medaus gaminimui „Probiomas“ naudoja ekonomiškai purkštuvinio džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė, tuo pat metu neprarandant jokių antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių. Inovacija išsprendžia medaus laikymo problemas maisto pramonėje – įprastas medus yra klampus, sunkus, užkemša gamybos įrenginius.

Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“
Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“
© „Tymdrym“

„Toks medus yra daug patogesnis konditerijos gaminiams, nes jį patogu dozuoti, transportuoti, jis lengvesnis, bet išlaiko visas unikaliąsias savybes. Konditerijoje jį naudoti vietoj cukraus yra daug naudingiau žmogaus organizmui“, – pasakoja VDU Žinių ir technologijų perdavimo centro mokslo paslaugų vadybininkė Dalytė Mardosaitė-Busaitienė.

Projekto „INOprogresas“ organizatoriai įmonei skyrė prizą – viešinimo kampaniją.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Aiškėja, kiek lietuvių jau suskubo užsisakyti naujuosius „iPhone Xs“ telefonus (11)

„Kaip didžiausia elektroninė parduotuvė Baltijos šalyse, jau ne vienerius metus stebime...

Paskelbtos „iPhone Xs“ kainos lietuviams: nepakaks net dviejų vidutinių atlyginimų (442)

„Telia“ šiandien pradeda naujųjų „Apple“ flagmanų „ iPhone Xs “ ir „ iPhone Xs Max...

Šiuolaikinių kompiuterių protėviui – 395 metai (8)

Pirmajam mechaniniam skaičiuotuvui pasaulyje šiandien sueina 395 metai – šį vokiečio matematiko...

Rimti įspėjimai „Facebook“: nepakeitus sąlygų grės baudos

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį perspėjo socialinį tinklą „Facebook“ , kad šis...

36 metai po pirmojo „emodžio“: 5 faktai, kurių galbūt nežinojote (2)

Lygiai prieš 36 metus šiandien JAV profesorius ir kompiuterių mokslininkas Scottas Fahlmanas savo...

Top naujienos

Išaušo istorinio vizito diena: kuo Pranciškus skiriasi nuo pirmtakų (16)

Nusistovėję stereotipai esą popiežius, jų aplinką supa didžiulė prabanga.

Po kelionės keltu – lietuvės perspėjimas: nepasitikrinę prarasite nemažai pinigų (36)

Naują būdą keliauti atradusi vilnietė Justina pasijautė išleidusi daugiau nei turėjo. Pasak...

Orai: temperatūra per parą kris 10 laipsnių kiekvieną dieną šals vis labiau (9)

Labai šiltas dienas keis lietingos ir vėsios. Rugsėjo 22 dieną termometrai rodys 10 laipsnių...

Vilniaus centre „pabiro plytos“: neklusnius vairuotojus tramdė net policijos švyturėliais (9)

Artėjant šeštadieniniam popiežiaus Pranciškaus vizitui Vilniuje, pagrindinėse sostinės...

Pasipiktino prabangiais modeliais su „vardiniais“ elektromobilių numeriais, bet „Regitra“ atrado kitą bėdą (165)

Prabangūs BMW, „ Audi “, „Porsche“ su elektromobiliams skirtais valstybinio numerio...

Jauna šeima: kaip pasiruošti susitikimui su popiežiumi (292)

Į susitikimus su rugsėjo 22–23 dienomis Lietuvoje viešėsiančiu popiežiumi Pranciškumi...

Moterų siaubas Klaipėdoje: mieste siautėja ginkluotas užpuolikas (99)

Po moters, šeštadienį vežimėlyje stūmusios vaiką, kraupios akistatos su užpuoliku Klaipėdos...

Nuslėptas dokumentas parodė tikrąjį rusų sukčiavimo mastą: JAV trūko kantrybė (156)

Jungtinių Tautų ekspertų grupės parengtoje ataskaitoje konstatuojama, kad Šiaurės Korėja...

Tragišką kūdikio pagrobimo istoriją lig šiol gaubia daug paslapčių (6)

Nors įtariamasis buvo identifikuotas, teisiamas ir pripažintas kaltu, vėliau jam įvykdyta mirties...

Naujausias Kepenio užmojis – tam nepritaria net medikai (223)

Alternatyvia Lietuvoje laikoma ajurvedos medicina randa kelią į Lietuvos Seimą. Parlamentaras...