aA
Kompetentinga komisija išrinko metų inovaciją Lietuvoje. MITA projekte „INOprogresas“ iš beveik 30 dalyvių nugalėtoju buvo išrinktas revoliuciją maisto pramonėje žadantis atradimas: sausas medus, kuris gaminamas išsaugant visas gerąsias savybes ir pasitelkiant ekonomiškai praktiškiausią medaus džiovinimo būdą.
Sausas medus
© Jono Petronio nuotr.

Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“, rašoma pranešime spaudai.

Projekte „INOprogresas“, kurį inicijavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su Ūkio ministerija, buvo pristatyta 30 lietuvių kūrėjų, inovacijų ir išradimų. Paskutiniame etape 9 atrinktus inovacijų kūrėjus įvertino kompetentinga komisija, kurią sudarė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus, verslininkas ir investuotojas Ilja Laursas, TV3 kūrybos direktorius Arvydas Rimas ir VGTU Žinių ir technologijų perdavimo centro vadovė Vilma Purienė.

Komisijos sprendimu, projektą laimėjo „Probiomas“, įmonė, pasitelkianti moderniausius biotechnologijų metodus ir gaminanti šalyje mažai matytą produktą – sausą medų. Įmonės įkūrėjas, dabar jau VDU absolventas, E. Treskovskis technologines inovacijas įgyvendino VDU Gamtos mokslų fakulteto laboratorijoje. Bendradarbiaujant su universitetu, buvo išvystyta startuolio idėja.

Sauso medaus gaminimui „Probiomas“ naudoja ekonomiškai purkštuvinio džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė, tuo pat metu neprarandant jokių antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių. Inovacija išsprendžia medaus laikymo problemas maisto pramonėje – įprastas medus yra klampus, sunkus, užkemša gamybos įrenginius.

Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“
Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“
© „Tymdrym“

„Toks medus yra daug patogesnis konditerijos gaminiams, nes jį patogu dozuoti, transportuoti, jis lengvesnis, bet išlaiko visas unikaliąsias savybes. Konditerijoje jį naudoti vietoj cukraus yra daug naudingiau žmogaus organizmui“, – pasakoja VDU Žinių ir technologijų perdavimo centro mokslo paslaugų vadybininkė Dalytė Mardosaitė-Busaitienė.

Projekto „INOprogresas“ organizatoriai įmonei skyrė prizą – viešinimo kampaniją.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Povandeninių laivų paslaptys: kaip jie išbūna mėnesiais po vandeniu ir iš kur gauna deguonies? (29)

Didieji atominiai povandeniniai laivai įprastai plaukioja po vandeniu. Taikos metais jiems vis tiek...

Patarimai, į ką reikėtų atsižvelgti prieš įsigyjant kompiuterinį žaidimą (1)

Perskaitykite kūrėjo informaciją, įvertinkite žaidimą ir peržvelkite atsiliepimus. Pateiksime 4...

Moksleiviai atgaivino istorinį Vilnių legendiniame „Minecraft“ žaidime (4)

Jau netrukus populiariojo kompiuterinio žaidimo „Minecraft“ gerbėjai visame pasaulyje galės...

„SpaceX“ erdvėlaiviai skrydžiams į Marsą bus statomi Teksase (2)

JAV bendrovė „SpaceX“ trečiadienį paskelbė, kad skrydžiams į Marsą planuojamo naudoti...

Advokatas: „Linkomanijos“ byla bus paskutinė – nauja tvarka leis blokuoti svetaines be teismo (50)

Lietuvos apeliaciniam teismui nusprendus įpareigoti interneto paslaugų tiekėjus uždrausti savo...

Top naujienos

Globos namuose augančių vaikų seserys šaukiasi pagalbos: juos nori atskirti ir išvežti į užsienį (3)

„Jie nenori būti įvaikinti į užsienį ir išskaidyti po vieną, po du“, – teigė su DELFI...

Pasiūlymas uždirbti 2 tūkst. eurų atsirūgo: darbdavys nemoka pinigų, grasina susidoroti (2)

Į DELFI redakciją kreipėsi darbuotojas Marius (vardas pakeistas – DELFI), kuriam darbdavys neva...

Lenkijos dovanėlė JAV: „Huawei“ šnipinėjimo byla atveria kelią naujam Varšuvos paktui (2)

Lenkija neseniai įteikė Jungtinėms Valstijoms dovanėlę šalies byloje prieš Kinijos...

Apsipirkti prekybos centre reikės naujų įgūdžių: laukia didelės naujovės (460)

Nuo investicijų į savitarnos kasas iki naujos internetinės prekybos platformos - taip didieji...

Jastramskis: Skvernelis gali sumaišyti kortas Nausėdai, nes kur du – trečias nereikalingas (480)

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis paskelbė dalyvausiantis Prezidento rinkimuose. Kokios jo...

Teismas nusprendė: Naujosios Zelandijos pora į gimtinę grįžo be 9-metės (1366)

Vilniaus apygardos teismas trečiadienio popietę paskelbė sprendimą tarptautinio įvaikinimo...

Orai: savaitės pabaigoje nieko naujo (3)

Penktadienį per Lietuvą slinks dar vienas nedidelis žemo slėgio sūkurys.

Dakare – iškilmingai apdovanoti pasiekę finišą, o lietuviai prieš šventę spėjo nuveikti gerą darbą papildyta 04.38 (6)

Dakaras nėra užbaigtas, kol jo dalyvis nepravažiuoja pro finišo arką. Tokia procedūra...

Įspūdingą Sabonio seriją nutraukę „76ers“ iškovojo triuškinamą pergalę Indianapolyje

NBA pirmenybėse vieną skaudžiausių sezono pralaimėjimų patyrė Indianos „Pacers“ (29-15)...

Kelininkai skelbia ekstremalią padėtį – dauguma kelių tapo neįveikiamais (216)

Permainingos oro sąlygos Lietuvoje negaili iššūkių – rajoniniai keliai dėl spustelėjusio...