Lietuvos autorinių ir gretutinių teisių asociacijos (LATGA) advokatas Andrius Iškauskas džiaugiasi reikšminga pergale, bet pripažįsta, jog norintieji nelegaliai siųstis filmus, muziką ir kitus autorinius kūrinius iš šios svetainės ras būdų tai padaryti. Jis tikisi žmonių sąmoningumo.

„Žinoma, piratai bandys visokiais būdais toliau savo veiklą vykdyti ir turbūt bus ne vienas vartotojas, kuris ieškos ir suras būdų, kaip techniškai apeiti šį blokavimą. Bet ne tame esmė. Aš pateikiu analogiją: visi suprantame, kad visų narkotikų prekeivių nepagausime, bet tai nereiškia, kad turime nustoti juos gaudyti. Kuo ta prieiga bus labiau apsunkinta, tuo tas vartojimas, manau, mažės“, – tikino jis.

Jo nuomone, Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas reiškia, kad „Lietuva nepritaria ir neleidžia taip įžūliai ir sistemingai piratauti, kaip Linkomanija“.

„Nemažai pirataujančių žmonių sąžiningai ar meluodami teisinasi, kad vienas ar kitas puslapis yra nelegalus, kad to daryti negalima. Dabar to argumento, akivaizdu, kad neliko. Manau, tai bus geras precedentas su tokiomis svetainėmis, manau, kad mes įkalėme labai didelę vinį į piratų karstą Lietuvoje“, – aiškino advokatas A. Iškauskas.

„Linkomanija“ bus nepasiekiama jau šią savaitę

Interneto tiekėjus uždrausti „Linkomaniją“ 2017 metų lapkritį buvo įpareigojęs Vilniaus apygardos teismas, tačiau sprendimas buvo apskųstas Apeliaciniam teismui.

Lietuvos apeliacinis teismas, trečiadienį palikęs galioti žemesnės instancijos teismo nutartį, nusprendė, kad prieigą prie piratinės svetainės turi blokuoti aštuoni didžiausi interneto paslaugų tiekėjai: „Telia Lietuva“, „Bitė Lietuva“, „Lietuvos radijo ir televizijos centras“, „Cgates“, „INIT“, „Balticum TV“, „SPLIUS“ ir „Penkių kontinentų komunikacijos centras“. Taikyti įpareigojimus šioms bendrovėms LATGA teismo 2016-aisiais prašė motyvuodama, kad jų interneto paslaugų dalis sudaro 87 proc. visos rinkos.

Teismas atmetė interneto tiekėjų abejones, kad visiškas „Linkomanijos“ ribojimas būtų neproporcingas, nes LATGA atstovauja tik mažajai daliai autorių, kurių kūriniai yra svetainėje (dauguma kūrinių yra ne Lietuvos autorių). Teismas nurodė, kad LATGA „pagrįstai nurodė“, kad ir vieno jos atstovaujamo autoriaus teisių pažeidimas yra pakankamas reikalauti apriboti prieigą prie tinklalapio.

Lietuvos apeliacinis teismas pakeitė dalį ankstesnės nutarties, išaiškindamas, kad sprendimas turi būti įgyvendintas pačių bendrovių, o ne LATGA sąskaita.

Bendrovių atstovai BNS nurodė, kad šiuo metu dar oficialiai laukia sprendimo iš teismo ir ruošiasi jo „techniniam įgyvendinimui“. Jie taip pat patikino, svetainė vartotojams greičiausiai bus nebepasiekiama jau šią savaitę.

Savo ruožtu „Linkomanija“ vartotojus informuoja, kad svetainės blokavimą galima apeiti ir pateikia tam tikras instrukcijas.

Vis dėlto A. Iškauskas tikisi, kad sprendimas padės atbaidyti didžiąją dalį svetainės lankytojų. Anot jo, Jungtinėje Karalystėje užblokavus prieigą prie piratinių svetainių, jų lankomumas sumažėjo iki 80 procentų. Advokatas tikisi panašaus efekto, nes iki šiol svetaine naudojosi daugybė vartotojų, neturinčių specifinių informacinių technologijų žinių, leidžiančių draudimus apeiti.

„Kai žmogus, bandydamas prieiti prie „Linkomanijos“ matys savo tiekėjo užrašą „draudžiama, negalima“, aš tikiu, kad daugeliui vien to užteks“, – sakė jis.

Kartu advokatas pabrėžia, kad nuo balandžio įsigaliojančios Autorių ir gretutinių teisių įstatymo pataisos leis dar lengviau blokuoti svetaines.

Blokuos ir „Tele2“

A. Iškauskas BNS paaiškino, kad skunde viena didžiausių telekomunikacijų bendrovių „Tele2“ neįtraukta, nes 2016-aisiais, kai teiktas skundas, nepateko tarp didžiųjų plačiajuosčio interneto tiekėjų.

„Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas sako, kad bendrovė, nepaisant to, jog nebuvo paminėta nutartyje,„Linkomaniją“ blokuos.

„Teismas pateikė įstatymo išaiškinimą, priėmė sprendimą, jis labai aiškus ir nė kiek neabejojame, kad galiotų ir mums, jei būtumėme paminėti. Kadangi Lietuvos įstatymus gerbiame, laikysimės sprendimo“, – BNS sakė A. Baranauskas.

„Linkomanija“ kovą žada tęsti

Advokatas Remigijus Rinkevičius, teisme siekęs, kad „Linkomanijos“ atstovai būtų įtraukti į bylos nagrinėjimą, žada nenuleisti rankų. Jis sako šiuo metu dar laukiantis informacijos iš teismų, kodėl tai nebuvo padaryta.

„Teisiškai neturiu daug informacijos, kad galėčiau tiksliai atsakyti, ar nebuvo padaryti procesiniai pažeidimai neįtraukiant į teisinę procedūrą domeno savininko. Įtariu, kad taip ir buvo padaryta, nebuvo įtraukta, tai reiškia, kad byla turėtų būti atnaujinta ir grąžinta nagrinėti į pirmąją instanciją“, – sakė jis.

Viešai interneto domenų savininkų duomenis pateikiančiuose šaltiniuose nurodoma, kad adresas linkomanija.net registruota Indijos vandenyne esančiose Seišelių salose, jis registruotas sveikatingumo įranga Jungtinėse Valstijose prekiaujančios įmonės „Vitality INT“ ir asmens – Areviko Arakelyano vardu.

Linkomanija, kaip ir kitos „BitTorent“ protokolo technologijas taikančios svetainės, veikia vadinamuoju „peer-to-peer“ principu, t.y. vartotojo kompiuteris, atsisiuntęs bent dalį kūrinio, iškart tampa serveriu, iš kurio kūrinį gali siųstis kiti vartotojai.

Legaliai parsisiųsti ar internete klausyti, žiūrėti bei skaityti kūrinius galima „Youtube“, „Netflix“, „Amazon Prime“, „Itunes“, „Spotify“, „Tidal“, „Deezer“, „Soundcloud“, lietuviškoje „pakartot.lt“ ir kitose interneto platformose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (445)