Lyginant su 2019 metais, praėjusiais metais mobiliojo interneto sparta „Telia“ tinkle išaugo apie 12 proc., artimiausio konkurento sumažėjo 8 proc., dar kito operatoriaus padidėjo beveik 6 proc.

„Dar nebuvo metų, kad „Telia“ mobilusis internetas savo sparta nusileistų kuriam nors konkurentui. Visgi iššūkių nestinga. Bene didžiausias jų tas, kad žmonių poreikiai ir vartojimas auga milžinišku tempu. Jei prieš dvejus metus vienas „Telia“ klientas kas mėnesį vidutiniškai persiųsdavo apie 7 GB mobiliųjų duomenų, tai pernai šis skaičius jau artėjo prie 20 GB“, – pastebi „Telia“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius.

Beje, vertinant vidutinį vieno žmogaus persiunčiamų duomenų kiekį, bendrovės klientai iš trijų didžiųjų operatorių yra aktyviausi. Naujausiais RRT duomenimis, kitų dviejų tiekėjų klientai vidutiniškai persiunčia po 17 GB ir 14,5 GB duomenų per mėnesį.

Tačiau kaip pasiekiama, kad tinklų apkrovimui kasmet augant, interneto sparta ir toliau didėja? Atsakymai keli: naujos technologijos, 3G dažnių perleidimas 4G ryšiui ir dešimtis milijonų eurų kasmet siekiančios investicijos į tinklų plėtrą. Dėl to bendrovė šiandien visoje Lietuvoje turi daugiausiai, beveik pusantro tūkstančio, 4G bazinių stočių, o sparčiausias jos mobilusis internetas yra prieinamas 99 proc. šalies teritorijos.

RRT matavimų kol kas neatlieka 5G ryšiu, taigi praėjusių metų rezultatams neturėjo įtakos 2020 m. lapkritį Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje įjungtas nekomercinis „Telia“ 5G ryšys, kuriuo galima pasiekti įspūdingą 1,9 gigabito per sekundę spartą. Komercines 5G paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui, tikimasi, jau šįmet. Tad ir nauji rekordai priešaky.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)