Telefonus Lietuvoje pristatinėjo „Sony“ Švedijos padalinio atstovas Rikardas Skogbergas, akcentavęs, kad gamintojai, kurdami naujuosius telefonus, daugiausiai dėmesio kreipė į tris elementus: kamerą, akumuliatoriaus veikimo trukmę ir įrenginio dizainą. Ir, anot R. Skogbergo, iš šių trijų elementų labiausiai pabrėžtinas – būtent kamera. Mat „Sony“ pirmąkart nuo „Xperia Z1“ pasirodymo dar 2013 metų rugsėjį šį telefono elementą ne šiaip kosmetiškai ar programiškai atnaujino, bet pakeitė jutiklį.

Beje, įdomu tai, kad „Sony“, nepaisant ganėtinai nedidelės išmaniųjų telefonų rinkos dalies („Gartner“ duomenimis, 2014 metais ji buvo 2 proc.), šios bendrovės gaminami kamerų jutikliai yra tokie populiarūs, kad, „Wall Street Journal“ duomenimis, jie užėmė net 40,2 proc. rinkos – juos renkasi ir tokie išmaniųjų telefonų rinkos milžinai, kaip „Apple“ bei „Samsung“. Tiesa, įvairiuose ekspertų palyginimuose vienbalsio sprendimo, kad „Sony“ telefonai fotografuoja geriausiai, nėra: „Techradar“ išgyrė gamintojus iš Japonijos, o štai „PC Advisor“ apie „Sony“ nepasakė nieko gero. Taip yra dėl to, kad svarbu – ne tik jutiklis, bet ir programinė įranga, parenkanti fotografavimo nustatymus bei apdorojanti vaizdus.

Savo nuomonę apie „Xperia X5 Compact“ fotografavimo kokybę pateiksime po poros savaičių, o kol kas teks patikėti R. Skogbergo pagyrimais. O jis tvirtina, kad šiuos pagyrimus – „Geriausia išmaniojo telefono kamera“ ir „Greičiausias automatinis fokusavimas išmaniajame telefone“ – „Sony“ artimiausiu metu ketina pagrįsti „Strategy Analytics“ ir kitų patikimų vertintojų duomenimis.

Naujųjų telefonų kameros vaizdą sufokusuoja vos per 0,03 sekundės. Žinoma, net 0,3 sekundės fotografuojant statinį vaizdą nėra labai svarbu – žmogus to skirtumo nelabai pajaus. Bet kai fotografuojamas judesys, sufokusavimo trukmė yra labai svarbu: be greito fokusavimo vaizdas bus ryškiausias toje vietoje, kur objektas ką tik buvo, todėl suliejimai tokiose nuotraukose sunkiai išvengiami.

Taip pat R. Skogbergas gyrė „Xperia Z5“ kameros gebėjimą skaitmeniškai priartinti vaizdą 5 kartus be vaizdo kokybės praradimo – įprasta manyti, kad nuotraukos kokybės negadina tik optinis priartinimas, tačiau tam reikalingas didelis objektyvas, kokio telefonuose niekada nebus. Padėti šiuo atveju taiso faktas, jog naujosios kameros jutiklis yra 23 MP raiškos (kai nuotraukos formatas yra 4:3) ir 20 MP fotografuojant 16:9 kraštinių santykiu. Tokios raiškos jutikliu fiksuojamiems priartintiems vaizdams pritaikius algoritmus iš „Sony Alpha“ ir „Cybershot“ serijos fotoaparatų gaunama vizualiai vertinant nesuprastėjusi vaizdo kokybė.

Visų išmaniųjų telefonų pristatymuose gamintojai giria smarkiai patobulintomis fotografavimo galimybėmis prasto apšvietimo sąlygomis – tiesa, jei visi šie pagyrimai būtų tiesa, tai telefono kameromis dabar būtų galima pakeisti kariuomenių naudojamus naktinio matymo prietaisus, todėl ir „Sony“ atstovo tvirtinimą, kad jų įrenginiai yra rinkos lyderiai fotografuojant prasto apšvietimo sąlygomis ir su Z5 padarė dar vieną stiprų kokybinį šuolį, galima vertinti su stambiu skeptiškumo žiupsniu. Ir pažadėti, kad šis teiginys bus patikrintas būsimoje apžvalgoje.

Dizaino požiūriu pakitimai taip pat aiškiai krenta į akį. R. Skogbergo teigimu, „Sony“ dizaineriai stengėsi parinkti medžiagas, sudarančias aukščiausios kokybės įspūdį ir išvaizdą, kuri būtų atpažįstama bei skirtinga nuo konkurentų, tačiau ir ne tokia pati, kaip ankstesnių modelių. Todėl „Xperia Z5“ ir „Xperia Z5 Compact“ įrenginių nugarėlės, nors ir liko stiklinės, dabar bus matinės, o ne blizgios, taigi, dabar nugarėlė nebebus ta vieta, kur galima rasti visą žmogaus pirštų atspaudų kolekciją. O štai didesniųjų „Xperia Z5 Premium“ nugarėlės yra ne šiaip blizgios – viena iš jų, metalinės chromo spalvos, yra tikrų tikriausiais veidrodis. Prie kurio, saugant gražią išvaizdą geriau nesiliesti nė pirštu...

Standartinio dydžio „Xperia Z5“ korpusai bus 4 spalvų: baltas, grafito juodumo, auksinis ir žalias. Mažasis „Xperia Z5 Compact“ – baltas, grafito juodumo, geltonas, ir raudonas (ir vietoj matinio aliuminio briaunų šio telefono briaunos yra iš šiek tiek gumą primenančio plastiko). Didysis „Z5 Premium“ modelis yra trijų skirtingų spalvų – auksinis, metalinio chromo ir juodas.

Beje, dėl pirštų atspaudų – juos nuo šiol bus galima palikti ant telefono įjungimo-išjungimo-atrakinimo mygtuko, kuriame atsirado atspaudų skaitytuvas. R. Skogbergas tvirtino, kad ant šoninės briaunos korpuso dešinėje esantis mygtukas – vienintelė natūrali vieta tokiam skaitytuvui, o kad telefoną būtų galima atrakinti bet kuria ranka, jis į įrenginio atmintį įtraukė dešinės rankos nykščio ir kairės didžiojo piršto atspaudus. Kol kas pagrindinė šio skaitytuvo funkcija yra įrenginio atrakinimas, tačiau „Android Marshmallow“ versijoje atspaudo nuskaitymo funkcija bus įtraukta jau ir iš „Google“ pusės, todėl galima tikėtis ir platesnių pritaikymo galimybių. Beje, jau dabar yra priemonių, leidžiančių piršto atspaudo skaitytuvo prilietimu pakeisti prisijungimo prie įvairių svetainių slaptažodį.

Visų trijų dydžių įrenginių charakteristikos yra labai panašios: ta pati kamera, tas pats procesorius („Qualcomm Snapdragon 810“ lustų rinkinys, 4 1,5 GHz dažnio „Cortex-A53“ branduoliai ir 4 2 GHz dažnio „Cortex-A57“branduoliai), tas pats grafikos apdorojimo procesorius („Adreno 430“), tas pats nuolatinės atminties kiekis (32 GB vidinės atminties ir lizdas papildomai iki 128 GB talpos kortelei).

Savaime suprantama, skiriasi ekranų įstrižainės – mažasis telefonas yra 4,6 colių įstrižainės, standartinis – 5,2 colių įstrižainės, didysis – 5,5 colių. Skiriasi ir ekranų raiška: „Z5 Compact“ bus su „vos“ HD (720 x 1280 taškų) raiškos ekranu (taškų tankis – 323 dpi), standartinis su „Full HD“ (1080 x 1920 taškų) ekranu (428 dpi), o didysis – su pirmu pasaulyje 4K (2160 x 3840 taškų) raiškos ekranu (806 dpi). Kitas skirtumas – darbinės atminties kiekis: „Compact“ variante bus „tik“ 2 GB RAM, tačiau tai nereiškia, kad telefonas bus lėtesnis – HD raiškos ekranui skirto vaizdo apdorojimas sunaudoja net 2 kartus mažiau telefono resursų nei „Full HD“ vaizdo apdorojimas.

Tiesa, R. Skogbergas pripažino, kad pastarasis įrenginys yra daugiau technologijų demonstracija nei aparatas, iš kurio tikimasi puikių pardavimo rezultatų. „Sony“ puikiai supranta, kad 4K ekranams paruošto plačiajai visuomenei skirto turinio praktiškai nėra. Dar ne kiekvienas „Youtube“ vaizdelis yra „Full HD“ raiškos ir tik vienetai būna didesnės raiškos, be to, nei „Youtube“, nei „Netflix“ programėlės apskritai dar net nepalaiko 4K raiškos išmaniesiems įrenginiams. Televizijos kanalus, transliuojančius „Full HD“ raiška taip pat galima skaičiuoti ant pirštų, o apie didesnę raišką galima tik pasvajoti.

Siekiant apsaugoti akumuliatorių nuo labai greito išsekimo 4K raiška telefone bus įjungiama tik tada, kai bus paleidžiamas vaizdo įrašas arba peržiūrinėjamos nuotraukos, kurios, esant pakankamai kokybei, būna dar „užturbinamos“ ir pritempiamos prie 4K raiškos. R. Skogbergo teigimu, šis pritempimas vykdomas taip kokybiškai, kad „Full HD“ raiškos vaizdas šiame telefone atrodys geriau nei „Full HD“ ekrane.

Norėdami priartinti telefono technines charakteristikas prie realių naudojimo sąlygų, „Sony“ atsisakė tokių akumuliatoriaus veikimo trukmės įvertinimų, kaip „pokalbio laikas“ ar „budėjimo laikas“ – šiais laikais kalbėjimas jau nebėra pagrindinė išmaniųjų telefonų funkcija, o „budėjimui“ į stalčių jų taip pat niekas nededa, todėl pradėta taikyti nauja „naudojimo trukmės“ sąvoka, nusakanti įprastas telefono naudojimo sąlygas. Ir pagal šį rodiklį, „Sony“ teigimu, visi trys telefono modeliai sugeba išspausti daugiau nei 48 valandas be akumuliatoriaus įkrovimo. Be to, per 10 minučių įrenginį galima įkrauti tiek, kad jis veiks 5,5 valandos. Per 30 minučių visų trijų telefonų akumuliatorius galima įkrauti nuo 0 iki 60 procentų. Akumuliatorių talpos, rikiuojant nuo mažiausio telefono iki didžiausio, yra 2700, 2900 ir 3430 mAh.

Svečias iš Švedijos pažadėjo, kad mūsų šalies prekybos taškuose „Z5 Compact“ bus galima rasti jau po 2 savaičių ir jis kainuos 600 eurų. Z5 laukiamas spalį ir jo kaina bus 720 eurų, o „Z5 Premium“ pasirodys lapkritį ir kainuos 850 eurų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)