Pasak „Bitė Lietuva“ atstovės ryšiams su visuomene Lauros Bielskės, perkant mobiliuosius telefonus didelę įtaką daro ne tik telefonų kaina, bet ir atsiskaitymo būdas. Jei mobilusis perkamas sumokant visą kainą iškarto, dažniausiai pasirenkamas telefonas, kainuojantis iki 500 litų. Tačiau jei vartotojas nusprendžia pirkti telefoną išsimokėtinai, kur kas dažniau renkasi telefonus iki 1000 litų.

Telefono pirkimas išsimokėtinai yra itin populiarus išmaniųjų telefonų įsigijimo būdas – juo pasinaudojo 70 proc. pirkusių išmaniuosius. Apie 30 proc. „Bitės“ klientų išmanųjį telefoną įsigijo sumokėdami visą kainą iš karto.

Šiuo metu populiariausi išmanieji telefonai: „Samsung Galaxy S“, „Nokia Lumia 800“, „Samsung Galaxy Music“ ir „Sony Xperia Go“. Tačiau nemažiau parduodama ir nebrangių, bazines funkcijas atliekančių telefonų su klasikine klaviatūra: „Nokia 100“, „Samsung E1200“, „Nokia C2-01“ ir „Nokia 300“.

Vartotojų teigimu, telefonai su klasikine klaviatūra savo populiarumo nepraranda dėl galimybės jais naudotis vairuojant. Pasak jų, jausdami telefono mygtukus jie gali paskambinti ar net parašyti SMS žinutę nenuleisdami akių nuo kelio, o su išmaniaisiais to padaryti beveik neįmanoma.

Pirkdami išmaniuosius šios amžiaus grupės vartotojai renkasi jau pažįstamų gamintojų telefonus, nes tiki, kad jiems taip bus lengviau priprasti prie kitokio telefono valdymo. Viena iš dažnai minimų priežasčių, kodėl pasirenkamas išmanusis – galimybė neprarasti ryšio su vaikų socialiniu gyvenimu ir matyti jų pažymius el. dienynuose.

25-35 metų amžiaus „Bitės“ vartotojus labiausiai domina naujausi verslo klasės telefonai: „BlackBerry Bold 9900“, „Samsung Galaxy Note 2“ ar „Samsung Galaxy S3“. Šioje amžiaus grupėje labai populiarūs ir planšetiniai kompiuteriai.

Jauniausi „Bitės“ vartotojai dažniausiai dairosi į išmaniuosius už ekonominę kainą, tačiau turinčius kuo daugiau funkcijų. Šiuo metu populiariausi telefonai su „Android“ operacine sistema, tačiau vis dažniau atsigręžiama į išmaniuosius, kuriuose įdiegta „Windows Phone“ operacine sistema.

Didelė dalis šiuo metu parduodamų telefonų yra perkami dovanų ir Kalėdų naktį bus padėti po eglute. Tačiau tai retai kada būna siurprizas, nes telefoną dovanų perkantys klientai paprastai tiksliai žino, kokio modelio jiems reikia. Tam, kad būtų išlaikyta bent dalis Kalėdų ryto staigmenos, neretai kartu perkamas ir telefono dėklas ar pirštinės, su kuriomis galima valdyti telefonus su liečiamu ekranu.

Vis dėlto, dalis klientų prieš pirkdami telefoną dar nori pasikonsultuoti ir išrinkti geriausią galimą dovaną. Vaikams dažniausiai išrenkami telefonus su visų raidžių klaviatūra „Nokia 302“ ar „BlackBerry“, o senjorams – su didesniais mygtukais. Mėgstantiems naujoves ir besinaudojantiems mobiliuoju internetu dažniausiai pasirenkami išmanieji su kuo didesniu lietimui jautriu ekranu.

Vartotojai iš mažesnių miestelių yra linkę telefonus įsigyti didesniuose miestuose, nes yra įsitikinę, jog juose didesnis pasirinkimas. Ypač jei ketinama pirkti brangesnį ar aukštesnės klasės telefoną. Mažesniuose miesteliuose dažniau yra perkami telefonai iki 500 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)