Šiandien vis dažniau kalbama apie tai, kad interneto korporacijos saugo ir naudoja asmens duomenis, o „Google“ nėra išimtis. Atsakydamas į vartotojų klausimus, „Google“ direktorių tarybos pirmininkas Ericas Schmidtas pasakė: „Jei turite tokios informacijos, kurios nenorėtumėte kad sužinotų kiti, galbūt išvis neverta net skelbti apie tai internete“.

Viena vertus, internetas jau seniai tapo būtina priemone, o paskyra suvokiama kaip asmeninė erdvė. Socialiniai tinklai, žemėlapiai, paieškos eilutė – visa tai yra asmeninė nuosavybė. Kita vertus, specifinės paslaugos priklauso įmonėms, kurios yra suinteresuotos vartotojų informaciją naudoti savo reikmėms.

Kaip elgtis šioje situacijoje? Žinoma, galima išmesti visus įrenginius ir išvykti gyventi į vienkiemį. Tada „Big Brother“ (didysis brolis „Google“) tavęs nepasieks. Tačiau jei šis variantas jums yra pernelyg radikalus, reikia paprasčiausiai išsiaiškinti, kokie duomenys priklauso ne tik jums ir kaip juos apsaugoti.

Vietos, kuriose jūs būnate

Vietovių istorijoje lieka lankomų vietų sąrašas. Paslaugų požiūriu tai padeda pagerinti „Google“ žemėlapių našumą, bet jus gali nustebinti tai kiek informacijos prisimena sistema.

Vietų, kuriose lankotės, chronologija saugoma „Gogle“ sistemos. Jei norite galite pakeisti arba ištrinti atskirą įrašą, ar visą istoriją. Taip pat galite išvalyti savo vietovių istoriją ir ištrinti „Google Photos“ įkeltus vaizdus.

Paieškos istorija

Paieškos istorija išsaugoma visuose įrenginiuose, iš kurių naudotojas prisijungė prie savo „Google“ paskyros. Net jei ištrinsite istoriją viename įrenginyje, sistema išsaugos duomenis kituose prietaisuose.

Internete galite peržiūrėti visą savo veiklą. Galbūt prieš mėnesį antrą valandą nakties jūs domėjotės: „kas atsitiks, jei į verdantį aliejų įpilsite vandens?“ „Google“ to nepamiršo. Galite išvalyti istoriją ir konfigūruoti, kokia informacija bus išsaugota, bet tai jūs turite atlikti rankiniu būdu.

Programos istorija

„Google“ saugo informaciją apie kiekvieną jūsų naudojamą programą ir plėtinį. Tai reiškia, kad sistema žino, kada einate miegoti, ar lankotės kine, ar skaitote knygas, o galbūt ieškote darbo.

Daugelis įdiegtų programų turi prieigą prie „Google“ paskyros. Jei kai kurios iš jų, atrodo nepatikimos, vertėtų joms nesuteikti priėjimo prie informacijos. Norėdami tai padaryti, spustelėkite mygtuką „Uždaryti prieigą“, esantį programos santraukoje.

„YouTube“ užklausos

„Google“ prisimena, ko ir kada ieškojote „YouTube“. Taigi, „Google“ žino kokius filmus žiūrite, kokią kosmetiką naudojate ir kokių užduočių negalėsite įveikti be vaizdinės medžiagos.

Atnaujinkite savo „YouTube“ užklausų istoriją. Galite ištrinti tam tikras užklausas, spustelėdami kryžiukus šalia kiekvienos iš jų, išvalyti visą istoriją (dešinėje esančiame meniu) arba visiškai uždrausti išsaugojimą.

Reklama skirta tik jums asmeniškai

Asmeninė informacija naudojama norint nustatyti tikslinę reklamą, kuri leidžia reklamuotojams atlikti atranką pagal konkrečius parametrus: geografinę vietovę, lytį, amžių, paieškos užklausas. Sistema prisimena, kokių produktų ieškojote internetinėse parduotuvėse, todėl naršyklėje tikrai gali pasirodyti reklaminių produktų, kurių ieškojote „AliExpress“.

Reklamavimo personalizavimo funkcija gali būti išjungiama. Kad reklamos personalizavimas liktų išjungtas net ir ištrynus slapukus, įdiekite specialų įskiepį. Tačiau jei jūs tikrai norite matyti reklamas, kurios yra taikoms tik jums, viso to jūs galite nedaryti.

Visus „Google“ saugomus naudotojo duomenis galite atsisiųsti arba įdėti į debesį. „The Guardian“ rašo, kad jo archyvas užima daugiau nei 5 GB. Patikrinkite, kiek vietos užima jūsų archyvas su asmeninės paskyros informacija.

Ši informacija apima žymes, laiškus, kontaktus, įvykius iš kalendoriaus, knygas ir žaidimus, failus iš „Google“ disko, nuotraukas iš telefono, slaptažodžius. Turint prieigą prie kito asmens abonemento, galite sužinoti beveik visą informaciją apie jį.

Deja, niekas negali garantuoti, kad duomenys nebus pasiekiami trečiosioms šalims. O įsilaužėlis gali juos panaudoti įvairiais būdais – nuo šantažo iki vagystės.

Mes prilyginame savo paskyrą savo asmeninei erdvei, lyg butui, kur mes nieko neįsileidžiame be kvietimo. Tačiau iš tikrųjų paskyra taip pat atlieka biuro, parduotuvės, kino, bibliotekos funkciją. Todėl būtina bent jau atidžiai perskaityti dažniausiai ignoruojamus dokumentus, nelaikyti tikrai konfidencialios informacijos internete ir netingėti savarankiškai nustatyti paslaugas. Jei patys to nepadarysite, niekas nepadarys.