Jau keletą metų kai kurios Lietuvos įmonės sėkmingai naudoja „Google Apps“. Tačiau net ir „Google“ nėra tobulas. Populiariausia biuro programinė įranga yra „Microsoft Word“, todėl natūralu, kad dauguma internetinių tekstų redaktorių bus panašūs į ją. „Microsoft Word Web App“ į tekstinių redaktorių internete traukinį įšoko gana neseniai, tačiau jau dabar turi ko pamokyti dešimtmetį šioje srityje besidarbuojančius konkurentus - „Google Docs“ ir „Zoho Writer“.

Kodėl po daugelio metų naudojimosi „Google Docs“ mieliau renkuosi „MS Word Web App“?

Pirmoji, ir bene svarbiausia, priežastis yra paprasta - MS Word app geriau tikrina lietuvių kalbos klaidas (spell checker). „Google Docs“ klaidas taiso labai blogai. Tokie dažnai naudojami žodžiai kaip specialistas, profesionalas, internetas nuolat pabraukiami raudonai, lyg jie būtų klaidingi. Versle kalba yra labai svarbus dalykas, nes su paprasčiausiomis gramatinėmis klaidomis (per skubėjimą) nusiųstas tekstas yra laikomas neprofesionalumo ženklu. Nepaisant to, yra didelė gėda aiškintis dėl klaidų, kurias pražiūrėjo rašybos tikrintuvė. „MS Word Web App“ naudojama rašybos tikrintuvė yra tikrai nebloga ir paprasta naudotis. Todėl visus savo tekstus stengiuosi rašyti būtent čia.

Ko iš „Google Docs“ turėtų pasimokyti „MS Word Web App“? Vienas labai svarbus dalykas, kuris tiesiog veda iš proto - nuolatiniai atsijungimai nuo serverio. Dėl to kartais galima prarasti dalį teksto, nes Auto-Save funkcijos kas kelias sekundes „Word Web App“ neturi. Nuolat reikia spaudyti diskelio ikonėlę puslapio viršuje, kad rašomas tekstas būtų išsaugotas. Po darbo su „Google Docs“, tai tikrai vargina. Jei artimiausiu metu „Microsoft“ pavyks išspręsti šią bėdą, tuomet produktas taps labai konkurencingas „Google“, nes kitos „Word Web App“ funkcijos veikia gana neblogai.

Jau keletą metų ištikimiausi „Google“ gerbėjai prašo sukurti kažką panašaus į „SkyDrive“ - nemokamą failų talpyklą, kurioje būtų galima laikyti bet kokio formato bylas. „Google“ to vis dar nepadaro, nors bylas galima saugoti pačiuose „Google Docs“. Tačiau „SkyDrive“ suteikia 25 GB nemokamos vietos bet kokio tipo byloms, tarp jų ir vaizdo, kurių dydis siekia iki 100 MB.

„MS Word Web App“ iš „Google Docs“ dar galėtų pasimokyti vienos paprastos funkcijos - išsiųsti paruoštą dokumentą tiesiogiai el. paštu tam tikru formatu. Dabar yra nusiunčiama tik nuoroda į bylą, o ne pats prikabintas dokumentas (attachment). Ši funkcija labai padėtų verslui, nes taip sutaupoma nemažai laiko.

Ne veltui sakoma, kad šaukštas deguto medaus statinę sugadina. „Google“ kartais irgi savo „medų“ pagadina neturėdama elementariausių įrankių.

Pabaigai - paprastas patarimas. Prieš pradėdami naudotis „debesies“ redaktoriais, nepulkite lyginti jų su „Word“. Mat pastaroji programa brangiai kainuoja, nes turi tiek daug funkcijų, kurių „debesyje“ esantys biuro produktai niekada neturės. Geriau pagalvokite, kurių funkcijų iš „Word“ jums labiausiai reikia. Taip bus paprasčiau nuspręsti, kurį nemokamą įrankį naudoti.