Ši pilotuojama misija Kinijai bus iki šiol ilgiausia ir pirmoji per beveik penkerius metus. Pekinas pastaruoju metu vystė ambicingą programą, kad įsitvirtintų kaip kosmoso galybė.

Trys astronautai stotyje praleis tris mėnesius, ir kiekvienas jų turės po atskirą gyvenamąjį modulį, taip pat bendrą tualetą, valgomąjį ir ryšių centrą. Iš pastarojo bus galima siųsti elektroninius laiškus, taip pat palaikyti abipusį vaizdo ryšį su valdymo centru.

Pareigūnai patikino, kad įgulai skirtas maisto atsargas sudaro maistingi ir skanūs produktai, o gerą fizinę būklę astronautams padės palaikyti treniruokliai – bėgimo takeliai ir dviračiai, pritaikyti kosmoso sąlygoms.

Pilotuojamą kapsulę skraidinanti raketa „Long March 2F“ startuos 9 val. 22 min. vietos (4 val. 22 min. Lietuvos) laiku iš Dziučiuano kosminio centro Kinijos šiaurės vakaruose, Gobio dykumoje, per trečiadienį surengtą spaudos konferenciją paskelbė Kinijos pilotuojamų kosminių skrydžių agentūra (CMSA).

Misijos vadas Nie Haishengas (Nie Haišengas) priklausė pirmajai astronautų, Kinijoje vadinamų taikonautais, grupei, atrinktai 1998 metais. Jis jau yra skridęs į kosmosą du kartus.

Jis yra apdovanojimų pelnęs Kinijos išvadavimo armijos (PLA) karinių oro pajėgų pilotas. Kiti du įgulos nariai taip pat yra kariškiai.

Erdvėlaivis „Shenzhou 12“ susijungs su kosminės stoties „Tiangong“ pagrindiniu moduliu „Tianhe“, iškeltu į orbitą balandžio 29 dieną.

Per ateinančius pusantrų metų planuojama surengti dar 11 misijų, kad būtų užbaigta montuoti „Tiangong“. Be kita ko, prie stoties bus prijungti saulės baterijų „sparnai“ ir du laboratorijų moduliai.

Kinijos užmojus įsirengti nuolatinį orbitinį postą skatino JAV draudimas šios šalies astronautams dalyvauti Tarptautinės kosminės stoties (TKS) programoje.

„Norime vykdyti tarptautinį bendradarbiavimą su bet kuria šalimi, įsipareigojusia kosmosu naudotis taikiems tikslams“, – žurnalistams trečiadienį sakė CMSA atstovas Ji Qimingas.

TKS, pastatyta bendradarbiaujant JAV, Rusijai, Kanadai, Europai ir Japonijai, turėtų baigti darbą 2024 metais, nors NASA neatmeta galimybės, kad ji galėtų veikti ir po 2028 metų.

„Tiangong“ bus daug mažesnė negu TKS ir turėtų veikti mažiausiai 10 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)