Maždaug 7 mln. gyventojų miestas Kunmingas, esantis Junano provincijoje, keičiasi koja kojon su valstybe. Vieni pastatai kyla, kiti griaunami, kai kurie pastatomi ir greitai nugriaunami, o vietoje jų pastatomi kiti. Į šį miestą plūsta patys garsiausi prekiniai ženklai. Prieš porą metų čia buvo galima rasti tik „McDonalds“ ir KFC, o šiandien nuo vienos iki kitos „Starbucks“ kavinės pėsčiomis reikėtų eiti ne ilgiau nei 10 minučių.

Taigi, tikriausiai neturėtų labai stebinti ir tai, kad tokiame mieste atsidaro „Apple“ parduotuvė. Visiškai tokia pati, kaip JAV: joje prekiaujama „Apple“ produktais, yra ir klasikiniai „Apple“ parduotuvių sraigtiniai laiptai, kuriais pakylama į aukščiau esančią pasisėdėjimo zoną. Darbuotojai dėvi įprastinius mėlynus marškinėlius su „Apple“ logotipu, visi ant kaklų pasikabinę korteles su vardais. Viskas atrodo kaip JAV. Išskyrus tai, kad parduotuvė nėra tikra.

Tiesa, falsifikatas yra puikus – vargu ar tokios kokybės ir tokio masto falsifikatų dar kur nors rasite. Ir falsifikatą išdavė tik smulkmenos: laiptų kokybė buvo prasta, sienos nebuvo nudažytos tinkamai. O tikrieji „Apple“ ant iškabų niekada nerašo „Apple Store“ - jose matomas tik šviečiantis prakąstas obuolys.

Draugiškų parduotuvės darbuotojų vardų kortelėse iš tikrųjų nebuvo užrašyti vardai – tik „Apple“ logotipai ir anonimiškas užrašas „Darbuotojas“. Ir, be abejo, oficialiame „Apple“ tinklalapyje sužinosite, kad Kinijoje „Apple“ parduotuvės veikia tik Pekine ir Šanchajuje. Ši bendrovė garsėja tuo, kad jos parduotuvės atidarinėjamos lėtai ir sunkiai, tikriausiai dėl to, kad siekiama atitikti nepriekaištingus standartus ir daugelio klientų lūkesčius.

Įdomiausia tai, kad patys parduotuvės darbuotojai šventai tiki, jog tikrai dirba „Apple“.

Beje, visai greta šios parduotuvės, už kelių minučių ėjimo pėsčiomis, įsteigtos dar dvi tokios parduotuvės.