Paaugliui idėja pradėti savo verslą kilo sulaukus vos vienuolikos metų. P. Šlekys daug laiko praleisdavo žaisdamas kompiuterinį žaidimą „San Andreas Multiplayer“ (SA-MP) serveryje.

„Kad ten būtum „kietesnis“, reikėjo nusipirkti sąskaitos papildymą. Man kilo noras sukurti kažką panašaus - „serveriuką“, ir pačiam užsidirbti pinigų. Taip viskas ir prasidėjo“, - prisiminė jaunuolis.

Daug laiko praleisdamas internete P. Šlekys pats išmoko programuoti: „Imdavau iš interneto tai, kas jau sukurta – tvarkydavau, programuodavau, taisydavau. Praktiniu būdu bandžiau išsiaiškinti, kas ką daro“.

Bežaisdamas ir besimokydamas paauglys sukūrė ir pirmąjį internetinį puslapį. Ši veikla devintoje klasėje besimokančiam moksleiviui ypač patiko.

„Sau pasidariau puslapį, kažkam patiko, paprašė, kad ir jam padaryčiau už penkis litus. Dabar ši suma atrodo juokinga, bet tuomet man buvo geri pinigai“, - pasakojo pašnekovas.

Įkūrė mažąją bendriją

Pamatęs galimybę užsidirbti jaunuolis pradėjo kurti įvairius puslapius ir siūlyti juos ir užsienio rinkai per internetinį portalą 99designs.com. Prieš pusantrų metų P. Šlekys suprato, kad gali nemažai darbų parduoti ir pasiryžo pradėti savo verslą.

Kai paauglys pamatė, kad pardavimai siekia daugiau nei minimalus užmokestis per mėnesį, į vaikino veiklą įsijungė ir tėtis, iš kurio vaikinas ir paveldėjo verslininko gyslelę.

„Mano tėtis yra verslininkas. Jis pradėjo pergyventi, kad pradeda suktis nemaži pinigai ir reikia kurti įmonę. Mano veiklai jis užregistravo vieną pirmųjų mažųjų bendrijų Lietuvoje“, - kalbėjo pašnekovas.

Kadangi vaikinas dar nepilnametis ir pasirašinėti svarbių dokumentų negali, bendrijos vadovu tapo tėtis, o P. Šlekys – projektų vadovu.

Tikėdamas savo verslo sėkme paauglys pradėjo lankyti programavimo pamokas, mokytis dirbti su įvairiomis turinio valdymo sistemomis.

Nuo naujų metų P. Šlekys pradėjo lankytis ir įvairiuose renginiuose „startuoliams“, megzti ryšius ir mokytis iš daugiau patirties turinčių bendraminčių.

Informatikos pamokose tampa mokytoju

Kadangi jau ketverius metus jaunuolis pats mokosi programuoti, informatikos pamokose jam kartais tenka tapti mokytoju.

Paauglys teigė, kad informatikos klasėje ne tik jam, bet ir daugeliui klasės draugų nėra ką veikti: „Mokomės „Word“, „Excel“ programomis dirbti. Ne tik man, daug kam nėra ten ką veikti. Bet paskutinę pamoką kaip tik mokiau klasės draugus, kaip kurti puslapius. Idėja buvo ta, kad pagrindus dėsčiau aš vietoj mokytojo“.

P. Šlekys pasakojo, kad jo verslas pareikalauja daug laiko – po pamokų dar kokias 5 valandas jis skiria savo darbui.

Vaikinas pripažino, kad mokslams tiek daug laiko nelieka kaip anksčiau, tačiau rezultatai mokykloje kol kas nenukenčia.

Visgi jaunuoliui ir gimnazijoje šiek tiek lengviau, nes jis konkrečiai žino, ką veiks ją pabaigęs, todėl pamokų metu gali koncentruotis į jam aktualiausius dalykus. P. Šlekys tiki, kad baigęs mokyklą iškart stos mokytis programavimo kalbų.

Be tėčio būtų buvę sunkiau

Kalbėdamas su DELFI vaikinas pabrėžė, kad prie jo veiklos po pamokų itin prisidėjo tėtis, kuris ne tik įkūrė mažąją bendriją, bet ir išmokė jį būti verslininku.

„Nuo pat mažumės esu mokomas apie verslą. Pažįstu daug sėkmingų verslininkų. Versle labai svaru pažintys. Pusę turiu iš tėčio, kitas pats susikūriau“, - pasakojo P. Šlekys.

Pasiteiravus, kaip užsakovai reaguoja į tai, kad vaikinui tik keturiolika metų, pašnekovas teigė, kad dalis klientų net nežino, kiek jam iš tiesų metų. „Jeigu Lietuvoje pasakyčiau klientui, kiek man metų, tai staiga gali nebereikėti puslapio“, - šypsosi jis.

Savo viltis į verslo sėkmę P. Šlekys deda ir užsienio rinkose. Be to, jaunuolis nebijojo neseniai Vilniuje vykusioje „Login 2013” konferencijoje pakalbėti ir su renginio svečiu „Apple“ įkūrėju S. Wozniaku.

Vaikino teigimu, jam pavyko gauti S. Wozniako vizitinę kortelę ir pasiūlyti savo paslaugas.

„Gal pavyks su juo bendradarbiauti. Atnaujinti jo puslapį. Kol kas dar tik kontaktuoju su juo, bet jau pasiūliau atnaujinti puslapį su „Drupal“, ką aš moku“, - vylėsi pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)