„5G ryšio klausimas turėtų būti tarptautinis, vyksta diskusijos NATO lygmeniu bei Europos Sąjungoje“, - antradienį „Žinių radijui“ teigė R. Karoblis.

Anot jo, JAV nusprendus nenaudoti „Huawei“ technologijų, iškyla iššūkiai kuriant žvalgybinius ryšius.

„Rizikos yra, ir mes nežinome, kokios bus saugos rizikos. Jeigu JAV pusė pagal atitinkamus kriterijus nusprendė „Huawei“ neįsileisti, tai savaime aišku, mes turime spręsti tokius iššūkius, kaip ryšiai žvalgybos darbams su JAV puse bei kitais sąjungininkais, kuriems (...) „Huawei“ technologija nepriimtina“, - sakė R. Karoblis.

Ministras taip pat pridūrė, kad tai yra valdymo sistema, ne tik ryšio, tad sistemos turi būti suderintos.

Pasak jo, šiuo metu yra galimi trys sprendimo būdai: visai neturėti šios technologijos, palikti laisvę technologijas pasirinkti patiems operatoriams, vienam iš jų pasirenkant ne „Huawei“ bei visiems operatoriams naudoti „Huawei“. Pastaruoju atveju, jo teigimu, tektų svarstyti apie valstybinio ryšio alternatyvą.

„Kartais tai atrodo iš fantastikos srities dėl galimų resursų, bet, lyginant su resursais, reikalingais ryšiui užtikrinti, tai yra įkandami dalykai“, - teigė krašto apsaugos ministras, pridurdamas, kad sprendimai bus ateityje.

„Huawei“ pastaruoju metu susidūrė su kaltinimais, kad Kinijos valdžia gali naudoti bendrovės įrangą šnipinėjimui. Jungtinės Valstijos yra kampanijos uždrausti „Huawei“ priešakyje ir ragina sąjungininkus boikotuoti Kinijos įmonės įrangą, tačiau tiek „Huawei“, tiek ir Kinijos valdžia neigia bet kokius kaltinimus.

Savo ruožtu krašto apsaugos ministras pabrėžė, kad kiekviena institucija turi vertinti savo rizikas ir prisiimti savo atsakomybę. Tačiau, tikino jis, „Huawei“ krašto apsaugos sistemoje nebus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)