„Švelnėjančios karantino sąlygos nereiškia, kad turime prarasti budrumą – laikytis saugaus atstumo, dezinfekuoti rankas, naudoti apsaugines priemones privalome ir toliau. Vis tik daugelis vartotojų susiduria su problema, kad šios priemonės kiek apsunkina naudojimąsi išmaniaisiais telefonais, kurie itin praverčia, pavyzdžiui, savaitgalio kelionėje po Lietuvą. Gera žinia ta, kad žinodami kelis nesudėtingus patarimus, ir su apsaugos priemonėmis įrenginiais galėsite naudotis daug lengviau ir patogiau“, – pranešime spaudai sako „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas.

Ar dėvint kaukę galima atrakinti telefoną?

Naudodami apsaugines priemones – kaukes, respiratorius – vartotojai negali patogiai atrakinti telefonų su veido atpažinimo funkcija, todėl svarsto, kaip tai sėkmingai padaryti, paisant saugumo reikalavimų ir kaukės nuo veido nenusiimant.

„Vienas paprasčiausių būdų yra tiesiog naudoti kitokį ekrano užraktą, pavyzdžiui, piršto antspaudo ar slaptažodžio reikalaujantį. Todėl jei naudojate operacinės sistemos „Android“ telefonus, karantino laikotarpiu atsisakykite veido atpažinimo funkcijos ir naudokite piršto jutiklį “, – pataria M. Vrubliauskas.

Jei naudojate naujausius „iPhone“ telefonus, kurie neturi piršto antspaudo jutiklio, galite rinktis keletą opcijų, pataria ekspertas: „Galite leisti telefonui kelis kartus nesėkmingai nuskaityti jūsų veidą. Po kelių nesėkmingų bandymų būsite paprašyti suvesti ekrano PIN ar kitokio užrakto kodą ir taip telefoną nesudėtingai atrakinti. Žinoma, toks atrakinimo būdas užtrunka kiek ilgiau nei įprastas, todėl norėdami kitokio sprendimo, galite tiesiog laikinai išjungti veido atpažinimo funkciją ir ekraną apsaugoti tik slaptažodžiu.“

Be to, slaptažodžiui būtinai pasirinkite sudėtingesnę skaičių kombinaciją ar daugiau skaitmenų nei keturis reikalaujančią užrakto versiją. Venkite naudoti savo gimimo datą, itin paprastą skaičių seką – 1111, 1234, ar stulpelį sudarančią kombinaciją, pavyzdžiui, 2580 ir panašias.

Operacinės sistemos „iOS“ telefonuose tai padarysite nuėję į telefono nustatymus (angl. Settings) ir pasirinkę meniu punktą „Face ID & Passcode“. Atsidariusiame lange nebeleiskite veido atpažinimo funkcijos naudoti telefono užraktui ir išjunkite pirmąją parinktį. „Android“ vartotojai tai padaryti galės nustatymų skiltyje „Lock screen preferences“ (liet. ekrano užtrakto nustatymai).

Įdomu tai, jog internete sklando teorija, kad veido atpažinimo sistemą „iPhone“ telefonuose galima apgauti ir telefoną atsirakinti dėvint kaukę. Tereikia iš naujo susikurti „Face ID“ užraktą, tik šį kartą tai daryti pusę veido prisidengus kauke – taip, jog matytųsi dalis burnos ir nosies kontūrai. Teoriškai, tai turėtų leisti telefoną atrakinti naudojant veido apsaugos priemones.

„Užregistruoti naująjį atvaizdą su kauke įmanoma, tačiau tai trunka keletą kartų ilgiau, o rezultatas „Bitės Profus“ deja nuvylė – telefonas, dėvint kaukę, neatsirakina. Nors mums šis būdas nesuveikė, yra nemažai teigiančių, kad ši sistema vis tik veikia, todėl rekomenduojame ją išbandyti patiems – galbūt jums šis triukas pasiteisins. Tiesiog iš naujo susikurkite veido atpažinimo funkciją, tik šį kartą telefonui leiskite užregistruoti kauke pridengta jūsų veidą“, – pasakoja M. Vrubliauskas.

Vietoje pirštinių: telefonas – maišelyje

Karantino metu rekomenduojama dėvėti ne tik veido apsaugos priemones, bet ir vienkartines pirštines. Ypač tais atvejais, kai žinote, kad liesite įvairius paviršius, pavyzdžiui, maisto produktus parduotuvėje. Vis tik daugelis žmonių renkasi kitą kelią – pirštinių atsisako, bet nuolat naudoja dezinfekcinį skystį, dažnai plauna rankas. Tai taip pat tinkama prevencijos priemonė, tačiau po kiekvieno sąlyčio su paviršiais rankų nedezinfekuojame, todėl bakterijos ir virusai nesunkiai gali patekti ant mūsų taip dažnai naudojamo telefono.

„Nenorintiems naudoti apsauginių pirštinių, puikia apsaugos priemone gali tapti paprastas plastiko maišelis. Prieš eidami į parduotuvę apsipirkti, telefoną apgaubkite tokiu maišeliu – būsite tikri, kad mikrobai nuo jūsų rankų nepateks ant įrenginio. Tai kiek primena senais laikais į maišelius įvilktus televizorių distancinius pultus, bet gėdytis nėra ko – apsaugos priemonė tikrai veiksminga. Grįžus namo, prieš dezinfekuojant rankas, maišelį reikės tiesiog išmesti ir kruopščiai nusiplauti rankas“, – aiškina M. Vrubliauskas.

Įprastai, visų telefonų ekranai į prilietimus per maišelį turėtų reaguoti tinkamai, kaip ir įprasta. Vis tik vartotojai retkarčiais nuogąstauja, kad tokį būdą yra girdėję, tačiau vengia jį naudoti, nes mano, kad operacinės sistemos „Android“ telefonai į prilietimus per maišelį nereaguoja. Situaciją išspręsti padės paprastas triukas – tereikia padidinti ekrano jautrumą.

„Telefono nustatymuose pasirinkite skiltį „Ekranas“ (angl. Screen) ir čia padidinkite ekrano jautrumą. „Android“ telefonuose galite aktyvinti funkciją „Lietimo jautrumas“. Tokiu atveju būsite tikri, kad maišelis įrenginio valdymo neapsunkins“, – teigia M. Vrubliauskas.“

Žinoma, vienkartines lateksines pirštines turintys vartotojai jas gali drąsiai naudoti – telefoną patogiai galės valdyti dėvėdami jas, todėl kaskart jų nusiimti nereikės. Tik šiuo atveju užtikrinkite, kad telefoną periodiškai dezinfekuosite.

Dezinfekuokite ir telefonus

Galiausiai, norėdami užtikrinti visiškai saugų telefono naudojimą, po išvykos namuose dezinfekuokite ne tik rankas, bet ir telefoną. Tą nesunkiai galima padaryti naudojant vandeniu atskiestą muilą – norint dezinfekuoti telefoną, šių priemonių visiškai pakanka.

„Ant švarios servetėlės ar šluostės uždėkite mažą skysto arba vandeniu skiesto muilo sluoksnį, tuomet kruopščiai nuvalykite įrenginio paviršių. Po to, telefoną nuvalykite vandeniu suvilgyta servetėle, o galiausiai – sausa šluoste. Nors nemažai telefonų yra atsparūs drėgmei, pasistenkite, kad šluostės nebūtų per daug drėgnos ar lašančios – muilas ar vanduo jokiu būdu neturėtų patekti į pakrovimo lizdą, garsiakalbį ar kitas vidines telefono vietas“, – sako M. Vrubliauskas.

Telefonų gamintojai tinkama priemone išmaniųjų įrenginių priežiūrai laiko ir servetėles su 70 proc. alkoholio koncentracija. Patariama vengti kitokių cheminių medžiagų naudojimo, nes jos gali pažeisti įrenginio ekraną, pataria „Bitės Profas“ M. Vrubliauskas.

Periodiškai dezinfekuoti reikia ir telefonų dėkliukus. Nuimkite juos nuo įrenginio ir išvalykite tokiu pačiu principu, kaip ir patį telefoną – iš visų pusių. Telefonus šalia savęs turime nuolat, todėl jie liečiasi su įvairiausiais paviršiais ir kasdien pasidengia mikrobais bei bakterijomis. Štai dėl ko įrenginius dezinfekuoti būtina dažnai, kas keletą dienų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)