„Google“ valdymo balsu funkcijų – tokių, kaip aktyvuojamoji naudojant komandą „OK Google“ – naudotojai tikriausiai žino, kad ši bendrovė saugo visus garso įrašus, kuomet vartotojas bando valdyti telefoną balsu. Tačiau net ir tą žinant išgirsti viską, ką pasakėte savo telefonui prieš kelis metus yra neįprasta ir netgi šiurpoka, rašo theguardian.com.

Bendrovė per daug nereklamuoja savo svetainės, kurioje saugoma vartotojo garsinė informacija – joje apsilankius gali pasidaryti aišku, dėl ko taip yra. Mat šioje svetainėje yra kiekvienas įrašas, garsų, kuriuos telefonas sugebėjo užfiksuoti po to, kai aktyvavote valdymo balsu funkciją. Ir kiekvieną šių įrašų galima perklausyti.

Žinoma, nemažai naudotojų daliai visi įrašai apsiribos netyčiniu valdymo balsu aktyvavimu ir tylos ar foninio krebždesio įrašymu.

Tokios svetainės kūrimu „Google“ bando išsklaidyti tarp vartotojų paplitusį mitą, kad „Google“ įrašo viską. Tiksliau, mitas tai tik iš dalies: įrašo viską, bet tik tada, kai pats vartotojas to pageidauja atlikdamas informacijos ar kelionės tikslo paiešką (išskyrus atvejus, kai balso komandos įjungiamos netyčiomis). Tokiu pačiu principu ši įmonė saugo ir jūsų kelionių istoriją.

Kaip bebūtų, jausmai apsilankius šiame puslapyje dvejopi: iš vienos pusės – gera žinoti, ką būtent apie jus žino „Google“. Iš kitos pusės, sukauptas informacijos kiekis gali nebūtinai maloniai nustebinti.

Žinoma, be priežasties „Google“ nieko neįrašinėtų: ši informacija padeda balso atpažinimo sistemai tobulėti bendrai ir geriau atpažinti konkrečiai jūsų balsą. O jei naudojatės balso komandomis, vadinasi, veikiausiai esate sutikę balso įrašus saugoti (nors nebūtinai sutikimą suteikėte sąmoningai, perskaitę paslaugos teikimo sąlygas).

O jeigu jus labai jau gąsdina tokia „Google“ funkcija – visada turite galimybę uždrausti priskyrinėti balso įrašus konkrečiai jums. Jeigu balso komandomis naudojatės, o susieti komandų su savo asmeniu nenorite, „Google“ balsą vis tiek įrašys be jokių vartotoją identifikuojančių duomenų. Vienintelis būdas visiškai apsisaugoti nuo jūsų balso įrašų saugojimo – su telefonu nesikalbėti apskritai (nors pokalbiai su kitais žmonėmis naudojant tam telefoną nesiskaito).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)