Oro pajėgos mano, kad energijos galima pasisemti pasitelkiant elektrostimuliaciją. Nesunku įsivaizduoti, kam oro pajėgose tarnaujantiems kariams reikia tokių priemonių. Ilgi skrydžiai ir budėjimo valandos tikrai vargina. Žinoma, kariai gali gerti kavą ir energinius gėrimus, bet šie sprendimai yra prieinami ne visada ir ne visur. Be to, kofeiną vartoti reikėtų saikingai.

Taigi, mokslininkai išbandė kitą būdą – silpną elektrošoko terapiją. Tyrimo dalyviai turėjo nemiegoti 34 valandas. Mokslininkai juos nuolat testavo ir prižiūrėjo. Numatytais intervalais kariai sau skirdavo 25 Hz elektrostimuliaciją. Tam buvo naudojamas prietaisas, kuris yra skirtas migrenai gydyti. Dalis tyrimo dalyvių negavo jokio šoko – tai buvo kontrolinė placebo grupė. Šios grupės egzistavimas apskritai jums turėtų parodyti, kad naudojamas šokas buvo labai silpnas.

Praėjus daugiau nei parai nuo tyrimo dalyvių pabudimo ėmė ryškėti skirtumai. Tie, kurie gavo tikrą elektrostimuliaciją, jautėsi ne tokie pavargę. Be to, mokslininkų pateikiamas užduotis jie ir toliau vykdė puikiai – tik 5 % prasčiau nei tada, kai buvo žvalesni. Tuo tarpu kontrolinės grupės dalyviai jautėsi pavargę ir jų testų rezultatai buvo visais 15 % prastesni.

Tačiau neskubėkite ieškoti baterijos ir laižyti jos kontaktus. Mokslininkai naudojo tikrą medicininį prietaisą ir juo stimuliavo klajoklinį nervą. Jie tikrino tik labai silpną elektros srovę – neaišku, kokį poveikį turėtų intensyvesnė elektro-stimuliacija.

Be to, tyrime dalyvavo tik 40 žmonių. Tai reiškia, kad reikalingi išsamesni, detalesni tyrimai. Bet atrodo, kad ateityje kavos puodelis ar energinio gėrimo skardinė galės būti pakeisti į kaklą įremtu elektrošoko prietaisu.