Vyriausybė buvo prašiusi, kad kompanija atskleistų telefono „iPhone“ duomenis, padėdama spręsti Niujorko prekybos narkotikais bylą.

Šis precedentas, ekspertai tvirtina, turėtų tapti tendencija: kitais panašiais atvejais, kompanijai priešinantis spaudimui atrakinti „iPhone“, jų vartotojų – kad ir kas jie būtų – privatumas turėtų būti saugomas.

Skundas, dėl kurio nutarimą priėmė Niujorko teisėjas Jamesas Orensteinas, buvo pirmasis, kurį JAV vyriausybė buvo pateikusi su detaliai išdėstytais teisiniais argumentais, kodėl „Apple“ turėtų padėti vyriausybei atrakinti savo kurtus prietaisus, nulaužti jų apsaugos sistemas.

Šioje byloje, kaip rašo „nytimes.com“, išbandyta nuostatų dėl privatumo ir vartotojų duomenų apsaugos stiprybė.

Pabrėžiama ir tai, kad Vyriausybės prašymo paneigimas gali turėti įtakos ir kitiems atvejams, kai Vyriausybė prašys technologinių kompanijų pagalbos. Tai ypač aktualu San Bernardino tragedijos tyrimo atveju.

Kaip tvirtina „nytimes.com“, teisėjas 50 puslapių sprendime, paskelbtame pirmadienį, rėmėsi 1789 statutu. Jame apibūdinama, kaip reikėtų reaguoti į Vyriausybės prašymus gauti duomenis iš technologinių kompanijų. Statute rašoma, kad teismai gali pareikalauti atitinkamų bendrovių veiksmų, jei jie nėra detaliai aprašyti įstatymų.

Teisėjas patvirtino, kad JAV Vyriausybė viršijo savo įgaliojimus ir teises, bandydama priversti „Apple“ suteikti priėjimą prie konfiskuotame telefone esančių duomenų. Pabrėžiama, kad JAV Vyriausybė šiuo statutu remiasi itin dažnai ir aktyviai, nors ir labai dvejojama dėl jo konstitucingumo. Tas pats aktas cituojamas ir prašant duomenų iš „Apple“ San Bernardino susišaudymo atveju.

„Apple“ generalinis direktorius Timas Cookas atsisakė jo laikytis tvirtindamas, kad kompanija turi saugoti klientų duomenis ir privatumą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)