Milano prokuratūra teigia, kad „Apple“ 2010 metais nesumokėjo mokesčių nuo 206 mln. eurų, o kitais metais - nuo 853 mln. eurų.

Neoficialiais duomenimis, „Apple“ deklaravo dalį savo pelno Italijoje per Airijos padalinį - „Apple Sales International“, kas leido sumažinti išmokas į Italijos biudžetą.

Pati „Apple“ tvirtina, esą jos veiksmai teisėti. Kompanijos pranešime primenama, kad Italijos valdžia tikrinusi 2007, 2008 ir 2009 m. mokesčių ataskaitas ir neradusi jokių pažeidimų. „Apple“ įsitikinusi, kad šiuo metu atliekamas tyrimas paskelbs tas pačias išvadas.

Siekdamos mažiau mokėti mokesčių Airija naudojasi ne tik „Apple“, bet ir „Google“, „Starbucks“, „Yahoo!“ bei kitos garsios tarptautinės korporacijos. Jos naudojasi „dviguba airiška schema“. Pagal ją pagrindinė kompanija registruoja kelias antrines įmones lengvatinio apmokestinimo valstybėse. Jose apiforminamos intelektinės nuosavybės teisės. Antrinės įmonės Airijoje įsigyja brangiai kainuojančią licenciją, o vėliau vykdo pagrindinę veiklą. Šiuo atveju apmokestinamos tik pajamos, kurias sudaro skirtumas tarp pelno ir mokėjimų už licencijas.

Airijoje jau kurį laiką svarstoma galimybė įvesti mokestinės sistemos reformą, kuri uždarytų vadinamąsias „landas“ transnacionalinėms kompanijoms. Šiuo metu tokia mokestinė schema laikoma teisėta.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)