Konkurso tikslas – puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete

2014 metais švenčiant dešimtmetį nuo daugiakalbei terpei pritaikytų domenų vardų atsiradimo gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso idėja kilo Lietuvos kompiuterininkų sąjungai (LIKS). Idėją palaikė Kauno technologijos universitetas (KTU), Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK), informacinių technologijų ir ryšių įmones vienijanti asociacija INFOBALT.

Galimybę išrinkti gražiausią lietuvišką domeną sudaro naujienų portalas Delfi. Apie konkursą informuoti padeda radijo stotis EXTRA FM.

Pasitikrinti lietuviškus .lt domeno vardus galima tinklalapyje www.gražus-vardas.lt

Pasak organizatorių, konkursu siekiama puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete, keisti vartotojų įpročius rašyti šveplai, atkreipti dėmesį į techninę galimybę naudoti gimtąją kalbą domenuose, trumposiose žinutėse (SMS) ir elektroniniuose laiškuose.

Tobulėjant kompiuterių programinei įrangai ir išmaniesiems telefonams, kur kas daugiau internautų bendravimui renkasi taisyklingą lietuvių kalbą. Vis daugiau lietuviškų prekių ženklų ir įmonių steigėjų apsisaugodami registruoja abu domeno vardo variantus – tiek šveplą, tiek su savitosiomis lietuviškomis raidėmis, sudarydami galimybę interneto naršyklėse rašyti interneto svetainių adresus taisyklingai.

Kaip atrenkami gražiausi lietuviški interneto vardai?

Iš visų registruotų .lt domeno vardų su savitosiomis lietuviškomis raidėmis atrenkami tik veikiančių interneto svetainių vardai.

Vertinamas domeno vardo taisyklingumas, skambesys, prasmės, atsižvelgiama, kaip domeno vardas atspindi svetainės turinį. VLKK specialistai atkreipia dėmesį ir į svetainės kalbos taisyklingumą. Galutinį sprendimą, kurį interneto vardą išrinkti gražiausiu, priima portalo DELFI skaitytojai, atiduodami savo balsą.

2015 m. gražiausiu lietuvišku interneto vardu išrinktas Voveraitė.lt, 2016 m. – VištaPuode.lt, 2017 m. – IlgasŪsas.lt, 2018 m. – Šilinga.lt. 2019 m. daugiausiai internautų balsų surinko miestelio bendruomenės interneto svetainė Užventis.lt, nuo kurios nedaug atsiliko Ryšių reguliavimo tarnybos svetainė NebūkBeRyšio.lt.

KTU Interneto paslaugų centro DOMREG duomenimis, iš maždaug 200 000 registruotų .lt domeno vardų tik apie 2000 arba vos 1 procentas tėra su savitosiomis lietuviškomis raidėmis. Pasaulyje daugiakalbei terpei pritaikyti domenų vardai sudaro apie 2 procentus. Valstybėse, kuriose naudojamas nelotyniško tipo raštas, pavyzdžiui, Kinijoje, Rusijoje, kai kuriose Arabijos pusiasalio ir Afrikos šalyse, domenų vardai su savitais rašmenimis greitai išpopuliarėjo ir yra plačiai naudojami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)