Širdies veiklai stebėti

Viena pavojingiausių ir dažniausių širdies ligų – net penkis kartus insulto riziką padidinantis prieširdžių virpėjimas. Nors paprastai šis sutrikimas pasireiškia chaotiškais ir nemalonius pojūčius keliančiais širdies tvinksniais, kartais simptomai gali būti beveik nejuntami. Tačiau apsaugoti save galima net ir tuomet, jeigu ligos eiga – besimptomė.

Medicininių prietaisų kompanija „AliveCor“ siūlo įsigyti įrenginį, leidžiantį stebėti širdies darbą. Viskas, ką reikia padaryti – parsisiųsti specialią gamintojo programėlę, uždėti pirštus ant elektrodų ir telefono ekrane vos po 30 sekundžių bus atvaizduota širdies darbą fiksuojanti kardiograma.

Jeigu bus užfiksuotas prieširdžių virpėjimas, programėlėje užsižiebs pavojaus signalas. „Sužinoti, ar širdies veikla nekelia rimtos grėsmės, galiu dar iki vizito pas gydytoją. Be šio prietaiso jau nebeįsivaizduoju savo kasdienybės“, – teigia vienas vartotojų. Tai, jog šis prietaisas yra saugus ir patikimas, patvirtina ir JAV maisto ir vaistų administracija (FDA).

Saugiai mitybai

Sergantieji celiakija – autoimunine virškinamojo trakto liga – negali valgyti maisto produktų, kurių sudėtyje yra kviečių, rugių ar miežių. Net ir nedidelis kiekis tokio maisto sergančiajam gali sukelti ūmius pilvo skausmus ir įvairias alergines reakcijas: bėrimą, vėmimą, viduriavimą arba, atvirkščiai – vidurių užkietėjimą.

Patiekalo sudėtimi pasitikėti galima tik gaminant namie ir žinant, jog į receptą neįėjo nė vienas gliuteno turintis produktas. Tačiau ką daryti valgant svečiuose, restorane ar verslo susitikime? San Francisko mokslininkai siūlo pasinaudoti jų sukurtu nešiojamu glitimo detektorių „Nima“. Įdėjus maisto gabalėlį į vienkartinę kapsulę ir įstačius ją į prietaisą, po kelių minučių galima žinoti, ar maistas – saugus.

Dehidratacijos prevencijai

Sergantieji cukriniu diabetu bei inkstų ar širdies ligomis, privalo išlikti budrūs – net ir geriant pakankamai vandens, šios lėtinės ligos gali paskatinti skysčių netekimą ir netgi dehidrataciją. Šios būklės metu atsirandantis galvos svaigimas, bendras silpnumas ar širdies virpėjimas yra itin pavojingi, nes gali paskatinti lėtinės ligos paūmėjimą.

Vienas sprendimų – įsigyti išmaniąją apyrankę LVL. Pasitelkdamas infraraudonųjų spindulių jutiklį, šis įrenginys pamatuoja kraujo tirštumą, ir, jeigu žmogaus organizme nepakanka vandens, primena, jog atėjo metas pasirūpinti stikline vandens. Tai – pirmas išmanusis prietaisas, matuojantis vandens kiekį žmogaus organizme realiu laiku.

Komentaras

KTU Elektros ir elektronikos fakulteto dėstytojas ir Biomedicininės inžinerijos instituto mokslininkas bei direktorius Vaidotas Marozas:

– Išmanieji sveikatos būklės stebėjimo prietaisai gali būti dviejų rūšių – dėvimi įrenginiai sveikai gyvensenai (Fitness wearables) ir klinikiniai sveikatos stebėsenos įrenginiai (Clinical wearables). Pastarieji leidžia lėtine liga sergančiam žmogui stebėti savo būklę visą parą. Tai nepaprastai naudinga ne tik pacientui, bet ir jį gydančiam gydytojui.

Kartu su kitais Biomedicininės inžinerijos instituto mokslininkais jau ne vienerius metus kuriame įvairių klinikinių stebėsenos įrenginių prototipus. Pavyzdžiui, širdies aritmija sergantiems pacientams pritaikėme apyrankę, kuri fiksuoja širdies aritmijos epizodus. Nuolat dėvėdamas tokią apyrankę, iškilus pavojui ligonis iš karto gauna signalą. Kitas mūsų projektas – išmaniosios apyrankės pritaikymas pacientams, kuriems atliekamos hemodializės procedūros. Tokius ligonius dažnai ištinka elektrolitų disbalansas ir hiperkalemija, o tuomet ir širdies aritmija. Paprastai žmogus nejaučia jokių pirminių elektrolitų disbalanso simptomų, tad toks prietaisas leidžia užtikrinti saugumą.

Galima tik pasidžiaugti, kad šiuolaikiniai sveikatos stebėsenos prietaisai tampa vis mažesni ir patogesni ligoniui. Pavyzdžiui, anksčiau su širdies veiklą fiksuojančiu Holterio monitoriumi žmogui tikrai būdavo nepatogu, tačiau dabar gyvybę gelbstinčias funkcijas galima sutilpti į kompaktišką apyrankę.

Kurdami tokius prietaisus, artėjame prie galimybės apie sveikatai nepalankią situaciją tuo pačiu metu perspėti tiek pacientą, tiek gydytoją.