Praleidau daugiau nei dvi savaitės su „iPhone 13 mini” bei „iPhone 13 Pro Max”. Pirmas įspūdis – tai neabejotinai geriausiai filmuojantys išmanieji telefonai šiai dienai. Jei pagrindinis prioritetas yra kokybiškas video, tai neabejotinai geriausias pasirinkimas.

Žinoma, telefonai nėra vien fotoaparatai ar kameros, tačiau tai vienas pagrindinių kriterijų, pagal kurį vartotojai renkasi išmanųjį. Draugai dažnai teiraujasi, tai kurį čia geriau rinktis, jei svarbiausia yra nuotraukų ir video kokybė. Nuėjus į koncertą, daugelis bando įamžinti koncerto akimirkas būtent telefonu. Įsižiebus Kalėdinėms dekoracijoms mieste, žmonės skuba užfiksuoti ir pasidalinti nuotraukomis, darytomis taip pat telefonais. Taigi šiandieniame socialiniame pasaulyje išmaniojo telefono kamera yra vienas svarbiausių kriterijų renkantis sau išmanųjį telefoną.

iPhone 13 mini

Visgi daugumos iš jūsų asmeninė patirtis telefonu yra skirtinga, todėl mano apžvalga ir įžvalgos apie naujausius „iPhone“ modelius nebūtinai sutaps su jūsų nuomone. Kalbu apie tai, su kuo susiduriu kiekviena dieną darbe – filmavimu ir fotografavimu. Ne visada su savimi galiu nešiotis didelę kamerą ar fotoaparatą, kad užfiksuočiau įvykį ar reportažą. Kur kas patogiau turėti kokybiškai filmuojantį ar fotografuojantį išmanųjį, o „iPhone 13 Pro Max” neabejotinai vienas iš tų telefonų, kurį norėčiau turėti savo kišenėje.

Geriausiai įvertina kamera telefone, kurią galite įsigyti Lietuvoje

Tie, kas domisi specialistų vertinimais, tai šių metų „iPhone 13” serija yra vienas geriausių pasirinkimų. „DxOmark” specialistai „iPhone 13 Pro Max” skyrė 137, o „iPhone 13 mini” 130 balų, kai „Samsung Galaxy S21 Ultra” tik 121. Tačiau didžiausi vertintojai yra žmonės, kurie naudojasi konkrečiu išmaniuoju telefonu ir nuomonė nebūtinai gali sutapti su geriausiai įvertintais. Svarbiausia, kad rezultatas patiktų asmeniškai.

iPhone 13 Pro Max

„Apple“ kompanija savo išmaniuosiuose telefonuose nuo 2015 metų vis dar lieka prie 12MP, todėl didesnių pikselių dar teks palaukti bent metus. Gerai tai, kad šiais metais padidėjo pačių kamerų sensoriai bei diafragmos. Pagrindinė 26mm kamera dabar turi f/1.5 diafragmą, o itin plataus kampo 13mm kamera f/1.8. Tai tai kur kas pagerino tamsiu paros metu darytų nuotraukų bei video kokybę.

Teleobjektyvo kamera dabar turi trijų kartų optinį priartinimą (77mm), kai praėjusių metų „iPhone 12 Pro” tik 52mm, o „12 Pro Max“ 65mm. Taip, lyginant su „Android“ flagmanais, kurie turi 105mm („Sony Xperia 1 III“) ar net 240mm („Samsung Galaxy S21 Ultra“), atrodo kiek mažokai ir iš „Apple“ kompanijos norėtųsi bent 5 kartų optinio priartinimo.
Mano nuomone, dauguma išmaniųjų dabar puikiai fotografuoja dienos metu. Dažniausiai skiriasi spalvų balansas nuotraukose, kuris šį kartą naujuose „iPhone 13” serijos modeliuose mane ne visada džiugino. Jei anksčiau „iPhone“ nuotraukos atrodydavo natūraliausiai, tai dabar šį titulą atiduočiau naujiems „Sony Xperia“ flagmanams. Labiausiai užkliuvo fotografuojant saulėtekį arba saulėlydį. Taip pat HDR funkcija atrodė idealesnė su „Samsung Galaxy S21 Ultra” telefonu. Visgi galutinės išvados neskubėčiau daryti, nes su programinės įrangos atnaujinimais situacija dažniausiai pagerėja.
Didesnis skirtumas išryškėja lyginant su kitų gamintojų flagmanais ir ankstesniais „iPhone“ modeliais kadrus fiksuojant naktį. „Apple“ šiais metais pagerino šią sritį ir dabar visos kameros turi naktinį režimą. Gerai ir tai, kad nereikia perjungti atskirai šio režimo, nes kamera pati automatiškai persijungia į nakties režimą bei parenka tinkamą išlaikymą. Tiesa, jei nuotrauka fiksuojama apie 10 sekundžių, trikojis nepamaišytų.
Naujuose „iPhone 13 Pro” modeliuose atsirado makrofotografijos galimybė su itin plataus kampo kamera. Tiesa, pradžioje erzino šis automatiškai persijungiantis režimas, kuomet fotografavimo metu priartėjama arčiau norimo objekto. Pagrindinės kameros rezultatas man atrodo vis dar geresnis ir kartais tiesiog norisi užfiksuoti iš arti. Su atnaujinimu situacija pagaliau pagerėjo, todėl rekomenduočiau nustatymuose išjungti makro režimą, o jei nori tokio formato nuotraukos, vertėtų tiesiog naudoti itin plataus kampo kamerą.

Pradėjus naudotis „iPhone“ telefonais reikėtų nepatingėti nustatymuose pasirinkti norimą ir jums tinkantį formatą. „Apple“ automatiškai siūlo „High Efficiency“, kuris sumažina nuotraukų ir video failų dydį, tačiau šis formatas vis dar nėra plačiai naudojamas. Kartais geriau rinktis „Most Compatible“, bet tai reikėtų nuspręsti jums patiems. Jei norisi redaguoti nuotraukas pagal savo poreikius, patartina rintis „Apple ProRaw“ formatą. Nuotraukos dydis apie 25MB, tačiau kur kas daugiau galimybių išgauti norimą rezultatą.

iPhone 13 Pro Max

Aukšta filmavimo raiška, kuria nefilmuosite

Dažnai naudoju išmaniuosius telefonus filmavimui, o „iPhone“ modeliai buvo vieni patikimiausi, kai reikėdavo geros video kokybės. Nors „iPhone 13 Pro Max” kiek didokas ir kartais nepatogus naudotis viena ranka, tačiau geras baterijos tarnavimo laikas yra aktualus, kai reikia daug filmuoti ir dar persiųsti failus internetu. „iPhone 13 mini” taip pat puikiai filmuoja, tačiau teleobjektyvo kamera yra tiesiog būtina man, nes ne visada gali prieiti prie norimo objekto iš arti, o dabartiniai flagmanai tiesiog privalo turėti teleobjektyvo kamerą.

iPhone 13 Pro Max

Labiausiai visus sudominusi naujovė, tai „Cinematic“ režimas, kuris suteikia vaizdui išskirtinumo. Tai tarsi portreto režimas fotografuojant, o geriausia tai, kad vėliau tokį video failą galima redaguoti ir keisti norimą fokuso objektą ar diafragmą. Atrodo išties patraukliai, tačiau ši naujovė su apribojimais. Visų pirma, maksimali raiška yra tik FullHD ir tik 30 kadrų per sekundę. Antra – redaguoti ir keisti objekto fokusą galėsite ne su visais įrenginiais. Blogiausia – turintiems „Windows“ kompiuterius tokių failų nepavyks net pasižiūrėti, jau nekalbu apie redagavimą.

iPhone 13 Pro Max

Taip pat „Apple“ kompanija gali pasigirti, kad pirmoji pasiūlė „ProRes“ video formatą išmaniajame telefone, kurį tikėtina naudos tik filmų kūrėjai arba „Youtube“ apžvalgininkai. Tokie video failai užima labai daug vietos. Viena minutė FullHD raiškos užima apie 1.7GB, o 4K raiškos failas net apie 6GB. Abejoju ar kasdieniams socialinių tinklų istorijoms tinkamas formatas. Didžiausias galvos skausmas yra tokių failų perkėlimas ar persiuntimas. „Lighting“ jungtis „iPhone“ modeliuose yra apgailėtinai lėta, todėl perkėlinėti tokius failus užtruks, o siųsti internetu absoliučiai nepraktiška. Įsigijusiems „iPhone 13 Pro” su 128GB vidine atminti, net nebus galimybės filmuoti 4K raiška. Testavimui gavau 256GB atmintimi, kurios užtektų tik apie 30 minučių „ProRes“ formatu filmuotos medžiagos.

„iPhone 13 mini” – mažiau populiarus, tačiau toks pat geras

Jei daugiau dėmesio skyriau „iPhone 13 Pro Max”, tai ne todėl, kad „iPhone 13 mini” prastesnis. Tiesiog daugiau atnaujinimų gavo būtent „Pro“ serijos modeliai. Sakoma: „svarbu ne ūgis, o smūgis“. Toks yra „iPhone 13 mini” – mažas, galingas bei puikią kamerą turintis išmanusis. Tiks visiems, kas ieško kompaktiško išmanaus telefono, veikiančio su „iOS“ operacine sistema. Pagrindinis ir vienintelis konkurentas „Android“ pasaulyje – „Asus Zenfone 8“. Taip pat mažas bei visas pagrindines flagmano funkcijas turintis išmanusis. Vienintelis „iPhone 13 mini” trūkumas prieš šį „Android“ mažylį – tai 60Hz ekrano atnaujinimo dažnis, kai „Asus Zenfone 8” turi 120Hz.

iPhone 12 mini ir iPhone 13 mini
Visgi, lyginti „iPhone“ modelius su kitais „Android“ išmaniaisiais yra beprasmiškas dalykas. Visada atsiras, kurie nesupras, kodėl verta mokėti pakankamai daug vien už tai, kad tai yra „Apple“ produktas. Kiti nesupras, kaip galima naudotis „Android“ operacine, kai „iOS“ viskas paprasta ir aišku. Mano manymu, geriausia rinktis tą, kuris atitinka jūsų poreikius. Jei naudojatės keliais „Apple“ produktais, tai neabejotinai „iPhone“ modelis tiesiog palengvins kasdieninę sinchronizaciją tarp šių įrenginių. Jei naudojatės „Windows“ kompiuteriu, tai „Android“ išmanusis yra racionalesnis pasirinkimas. Tačiau tai yra mano asmeninė nuomonė ir patirtis.

Pagaliau „Apple“ susiprato ir atsisakė 64GB vidinės talpos išmaniųjų telefonų. Šiandieniniams poreikiams 128GB turėtų būti minimali atmintis, todėl naujoji „iPhone 13” serija prasideda būtent nuo 128GB.

iPhone 13 mini


Baterijos tarnavimo laikas įspūdingas

„iPhone 13 Pro Max” dizainas liko nepakitęs lyginant su praėjusių metų „12 Pro Max”, tik kameros išsikišimas nugarėlėje dabar dar didesnis ir tai man nelabai patinka. Bet kartais svarbiau rezultatas nei išvaizda, todėl nuotraukų bei video kokybė nusveria šį minusą. Aišku, „iPhone 13 Pro Max” labai didelis ir sunkus (240g) išmanusis, tačiau „Samsung Galaxy S21 Ultra” dar didesnis, tik užapvalinti kraštai sudaro įspūdį kiek mažesnio ir rankoje patogesnio telefono.

iPhone 13 Pro Max

Jei dažniausiai puikiu baterijos tarnavimu galėjo pasigirti pigesnių ar biudžetinių išmaniųjų telefonų savininkai, tai išbandžius naująjį „iPhone“ situacija pasikeitė. „iPhone 13 Pro Max” rekomenduoju visiems, kam reikia fantastiškai tarnaujančios baterijos telefone. Kad ir ką veiktumėte su telefonu, nereikės sukti galvos dienos pabaigoje dėl senkančio akumuliatoriaus. Taip, tai nėra greičiausią įkrovą turintis išmanusis telefonas ir pakuotėje nėra įkrovėjo, tačiau tai neabejotinai vieną geriausių akumuliatorių turintis flagmanas. Talpesnė baterija ir efektyvesnis „A15 Bionic” procesoriaus darbas leidžia nesukti sau galvos dienos pabaigoje ar užteks įkrovos vakarui.

iPhone 13 mini

Apibendrinimas

Patinka jums ar ne, bet „iPhone“ vistiek išliks populiarūs ir geidžiami išmanieji telefonai. Jei galvojate, kad jie brangūs, tai jau yra kur kas brangesnių „Android“ flagmanų („Samsung Galaxy Z Fold 3“ ar „Sony Xperia Pro I). Jei galvojate, kad jums užtenka „Poco” ar „Redmi Note” serijos išmanaus, tuomet nuostabu. Perkate tai, kas jums patinka. Galima tik pajuokauti, kad vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve'as Wozniakas mano, kad naujieji „iPhone 13” mažai kuo skiriasi nuo „iPhone 12”. O ir aš kasmet keisti išmanųjį tikrai nerekomenduočiau, tačiau įsigijus „iPhone“ išmanųjį juo naudositės ir jis jums tarnaus mažiausiai tris ir daugiau metų.

iPhone 13 mini

„iPhone 13 mini” puikus pasirinkimas ieškantiems kompaktiško „iPhone“ flagmano, visgi pasikeitimų su „iPhone 12 mini” labai nedaug. Didžiausias trūkumas tai, jog nėra piršto atpažinimo jutiklio ir teleobjektyvo kameros. Dėkoju telekomunikacijų bendrovei „Telia” už galimybę išbandyti „iPhone 13 mini”.

iPhone 13 Pro Max
Na, o „iPhone 13 Pro Max“ vienas geriausių flagmanų šiai dienai. Nepatinka tai, kad neturi piršto atpažinimo jutiklio, „Lightning“ jungtis pasenusi ir lėta perkeliant failus, didelis ir sunkus (240g), o pakuotėje nėra įkrovėjo. Tačiau pagrindiniai privalumai nustelbia minusus. Puikus ir šviesus ekranas, fantastiškai tarnaujanti baterija ir geriausia video kokybė išmaniajame telefone.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)