aA
Sous-vide, arba vakuumavimas, daug metų buvo išskirtinai tik profesionalių virtuvės šefų naudojamas maisto gamybos būdas, bet paskutiniais metais vis dažniau pasiekia ir namų virtuves. Las Vegase vykstančioje „CES 2019“ technologijų parodoje amerikiečių „Anova“ kompanija pasiūlė savo naujausią įrenginį.
Anova Culinary nuotr.
© Gamintojo archyvas

Vakuumavimo maisto gamybos metodą 1970 m. išrado prancūzas virėjas George Pralus. Vakuumuojant neapdorotas maistas įdedamas į specialiai pagamintą laminuotą plastikinį maišą, iš kurio ištraukiamas oras. Maistas plastikinėje pakuotėje verdamas 70 -100° C temperatūroje, garuose arba vandenyje. Metodas tapo populiarus tarp virėjų, nes įkaitinti garai ar vanduo tolygiai veikia visą maistą, kai kartais orkaitėje temperatūros svyravimai gali siekti net iki 20 laipsnių. Skiriasi ir taip gaminto maisto skonio savybės.

Pirmasis namams skirtas vakuumavimo įrenginys sukurtas 2009 m. ir nuo tol greitai tobulėjo ir tampa vis populiaresnis JAV.

„Anova“ įrenginys skirtas išsiskiria tuo, kad maistas įdėtas į maišelį neprivalo būti vakuumuotas, t.y. nebūtina ištraukti oro (tam reikalingas papildomas įrenginys). Imate jautienos (ar bet kokios kitos mėsos) pjausnį, pabarstote prieskoniais ar išmarinuojate, įdedate į storasienį maistui skirtą maišelį ir paliekate įrenginiui nuveikti visą darbą. Valdyti prietaisą galima ant įtaisytu prietaisų skydeliu arba programėle telefonu. Programėlėje yra nuolat atnaujinimas receptų sąrašas, pasirinkus konkretų receptą, įrenginys pats parinks optimaliausią temperatūrą ir laiką ir paruoš maistą.

Automatinis valdymas gana patogus, jeigu norite pagaminti tobulo retumo mėsą, pavyzdžiui skirtumas tarp žalio (rare) ir žalio su krauju (medium rare) kepsnio yra vos 3-5 laipsniai, pagaminti tokį ant keptuvės ar orkaitėje gali tik labai patyręs virėjas. Tačiau vakuuminis gamybos būdas leidžia tai pasiekti kiekvienam su labai mažai pastangų.

Patobulinta „Anova“ versija turi integruotą bevielio interneto funkciją, tad leidžia valdyti prietaisą per atstumą, pavyzdžiui vykstant namo iš darbo galima įjungti iš anksto parengtą puodą virti.

Tiesa, kadangi maistas verdamas vandenyje, jis neįgaus kartais taip norimo mėsos apskrudimo ir traškumo, todėl mėgstantys būtent tokį maistą vis tiek turės jį apskrudinti keptuvėje.

Ar toks įrenginys galėtų visiškai pakeisti viryklę ar orkaitę? Tikriausiai ne, tai labiau papildomas maisto gamybos būdas, kai nusibosta įprasti. Kita vertus, jis mažesnis nei, tarkime, maisto garinimo įrenginiai ar puodai, todėl galėtų pakeisti juos. Dar vienas trūkumas – gana ilgas maisto gamybos laikas. Tarkime 2,5 cm storio jautienos kepsnys virs bent valandą, lašišą išsitroškins per 30-40 min, bet 5 cm kiaulienos pjausniams pilnai pagaminti prireiks net 2 val.

Už paprastą „Anova“ variantą gamintojai prašo 86 eurų, su bevielio funkcija – 112 eurų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Labiausiai nustebinusios parodos CES 2019 naujienos: nuo saule įkraunamų laikrodžių iki suvyniojamų TV (2)

Kiekvienų metų sausį Las Vegase (JAV) įvyksta viena didžiausių technologijų parodų CES...

Teismas deda tašką: „Linkomanija“ turi būti užblokuota (615)

Dvejus metus trukusi byla dėl interneto svetainės „Linkomanija“ draudimo pagaliau baigta....

Naujas žaislas turtuoliams: dronas, kuris gali gabenti žmogų DELFI iš Las Vegaso (14)

Pirmieji dronai galėjo geriausiu atveju pakelti tik foto kamerą, vėlesni galėjo atgabenti...

Sukūrė garais varomą zondą (1)

Viena iš pagrindinių priežasčių, dėl kurių kosminės misijos turi baigtis, yra kuro trūkumas....

Lietuvių kuriami kibernetinio saugumo sprendimai užkariauja JAV telekomunikacijų rinką

„CUJO AI“ teikia kibernetinio saugumo sprendimus dviems didžiausioms telekomunikacijų...

Top naujienos

Istorinis balsavimas: „Brexit“ susitarimas atmestas, balsuos dėl nepasitikėjimo May atnaujinta 21.45 (573)

Antradienio vakarą, 19 valandą vietos (21 val. Lietuvos) laiku, po ilgų derybų ir premjerės...

Pozicijas Dakaro rikiuotėje praradęs Vanagas virto ant šono, gedo ir automobilis papildyta 23.59 val. (309)

Aštuntoji Dakaro diena turėtų būti ypatinga: laukia 360 km greičio ruože ir organizatorių...

Orai: laukia nauja atodrėkio banga (4)

Trečiadienį dieną malonesniais, ramesniais su pragiedruliais orais mėgausis Vidurio ir Rytų...

Britanijoje tvyrant politiniam chaosui dėl Brexit, lietuviai – pasimetę, įsitempę ir išsigandę (247)

Didžiojoje Britanijoje – lemtingas balsavimas dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos sutarties....

Vilnietė patikrino, ką galima rasti Lenkijos išparduotuvių miestelyje: užėjus į pirmą parduotuvę mane ištiko euforija (161)

Iš Italijos slidinėjimo kurorto į Lietuvą garmėjusi Agnė negalėjo praleisti progos aplankyti...

„Sodros“ atstovė: pensijos šį mėnesį dar gali vėluoti (259)

Šimtas tūkstančių pensininkų nuo šių metų pensijas gaus kiek kitaip – pensijas jiems...

Lygindamas trenerius Toupane'as griebėsi gamtos elementų: Jasikevičius – ugnis, Blattas – vanduo

Taip abu trenerius apibūdino prancūzas Axelis Toupane'as , praėjusį sezoną vilkėjęs Kauno...

Jasikevičius pasidžiaugė: po sunkaus laiko mums reikėjo tokių rungtynių (24)

Po triuškinamo laimėjimo Karaliaus Mindaugo taurės ketvirtfinalio dvikovoje Šiauliuose...

Kauno gatvėmis vaikštinėjęs peiliu ginkluotas jaunuolis puolė policininkus, teko panaudoti tarnybinį ginklą papildyta (33)

Antradienio vakarą, apie 21.54 val., policija gavo pranešimą, kad Kaune, H. ir O. Minkovskių g.,...

Keistos vietos, kuriose šeimininkai rado savo augintinius (1)

Žiūrėdami į nuotraukas kačių , sėdinčių ant stiklinių stalviršių, pasaulį pamatome iš...