Lietuvoje toks specialistas retas

Kol kas dar gimtojoje Indijoje gyvenanti Susloka pasakoja, kad dar nuo mokyklos laikų domėjosi programavimu. Baigusi mokslus ji 2010 metais įsidarbino į „Accenture“– stambiausią pasaulyje vadybos konsultavimo įmonę. Ši įmonė aptarnauja 96 „Fortune Global 100“ bendroves ir daugiau nei tris ketvirtadalius „Fortune Global 500“ įmonių.

Pradėjusi darbą „Accenture“, Susloka turėjo progą tapti SAP specialiste. „Programinės įrangos inžinieriaus profesija Indijoje yra gana dažna, tad yra didelė galimybių ir gerų atlyginimų rinka. IT sritis yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl Indija vystosi toliau ir šiame sektoriuje yra siūloma daugiausiai darbo vietų, palyginus su kitais. Ne visi developeriai dirba su SAP, tai priklauso nuo kliento. Tačiau SAP turi milžinišką rinką Europoje, Azijoje, Vidurio Rytuose, Australijoje, JAV ir kitur“, – pasakoja specialistė.

Susloka Chatterjee

Susloka pasakoja, kad socialiniame tinkle „LinkedIn“ pamatė „Telia“ darbo pasiūlymą ir nusprendė išbandyti savo laimę.

Kaip paaiškina „Telia Global Services Lithuania“ personalo vadovas Mindaugas Šestilo, SAP kompetencija svarbi bene kiekvienoje didesnėje įmonėje. „Bendrai – tai viena populiariausių verslo ir net valstybinių procesų valdymo sistemų, aprėpianti galybę apskaitos ir procesų valdymo funkcijų – debesijos, operacijų, klientų aptarnavimo, logistikos ir daugybę kitų.

Mūsų šalies IT rinkoje SAP specialistų nėra daug, o jų poreikis nuolatos auga, todėl sprendimų kaip rasti kolegų tenka ieškoti kartais ir kūrybiškai. Jaunesniųjų specialistų (junior) pozicijas padeda užpildyti organizuojamos IT akademijos, tuo tarpu vyresniųjų (senior) programuotojų, architektų ir t. t. trūksta“, – sako M. Šestilo.

Mindaugas Šestilo

Šeima ir draugai džiaugiasi

Pasiteiravus, ar Susloka ką nors žinojo apie Lietuvą, ji atsako, kad visad domėjosi keliavimu. „Jau labai ilgą laiko tarpą norėjau aplankyti Baltijos šalis. Tad apie Lietuvą žinojau prieš dar bandymą įsidarbinti. Visad norėjau aplankyti Lietuvą ir pamatyti architektūrą bei gražią gamtą“, – teigia indė.

Visgi sprendimas palikti gerą darbo vietą Indijoje ir bandyti laimę Lietuvoje, skamba keistai. Atrodytų, kad Indijoje IT srityje galima rasti daug daugiau darbo pasiūlymų nei Lietuvoje. Pasiteiravus, ar toks požiūris teisingas, Susloka sutinka, kad Indija yra milžiniška šalis, su daugybe galimybių programinės įrangos kūrėjams.

„Po 10 metų darbo programavime, pasijutau įstrigusi. Tai nesusiję su technologija, o labiau su procesais. Jutau, kad kenčia mano mokymosi kokybė. Kadangi mėgstu keliauti, visad domėjausi skirtingomis kultūromis ir tradicijomis. Šis darbas buvo puiki proga šviežiai pradžiai, kur aš galiu daugiau išmokti ir pamatyti kitokią kultūrą. Šis darbas man suteikė progą išmokti naujų darbo procesų bei parodė kultūrą, apie kurią galiu daugiau sužinoti. Kai pirmą kartą vasario mėnesį aplankiau Vilnių, kad gaučiau leidimą dirbti, supratau, kad ši vieta – man tobula.

Užaugau mažame mieste, šalia gamtos, tad Vilnius man patinka. Kai mano lėktuvas leidosi, pro langą pamačiau didelius medžius ir slidinėjimo trasą – iškart žinojau, kad man čia patiks“, – pasakoja Susloka.

Pasiteiravus, ar specialistė mato skirtumų tarp darbo įmonėje Indijoje ir Lietuvoje, ji atsako, kad nors ir dabar negali keliauti – niekad gyvenime taip gerai nesijautė dėl savo darbo.

Ji taip pat pasakoja, kad yra ir kultūrinių bei darbo stilių skirtumų. „Man ypač patinka lijininė hierarchija darbe, kuri yra labai reta indiškose įmonėse. Man labai patinka, kad lietuviškos įmonės koncentruojasi į darbo-laisvalaikio balansą. Kai dirbau indiškoje įmonė, tai pasiekti buvo labai sunku. Žmonės Lietuvoje yra tiesmukiški ir tuo pačiu metu dėmesingi. Manau, kad tai svarbu sveikatai darbo aplinkai“, – sako Susloka.

Specialistė neslepia, kad jos šeima ir draugai džiaugiasi, jog Susloka žengė šį žingsnį. „Dabar kaip tik ieškau būdų, kaip atvykti į Vilnių. Tai šiomis dienomis sulaukia daugiausiai mano dėmesio. Kai pagaliau galėsiu atskristi į Vilnių, pradėsiu gyventi gyvenimą, kurio labai laukiu“, – džiaugiasi Susloka.

Įvardijo, kiek uždirba

Suslokos istorija nėra unikali – kaip Delfi teigia „CV Market“ marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė, yra tam tikri sektoriai, kur užsienio darbuotojai įdarbinami ne taip ir retai. „Tai statybų (įvairaus profilio statybininkai), logistikos sektoriai (dažniausiai tolimųjų reisų vairuotojai). Šiuose sektoriuose dažniausiai darbinami žmonės iš Ukrainos, Baltarusijos, Kazachstano ar kitų Vidurinės Azijos šalių. Taip pat neretai didesnės gamybos, prekybos, paslaugų sektoriaus įmonės ieško pardavimų specialisto ar pardavimo atstovo tam tikroje užsienio valstybėje, kurioje nori plėsti savo veiklą ir nori darbuotojo, kuris gerai išmanytų būtent tos šalies rinką, kultūrą ir pan. Pasitaiko atvejų ir iš IT sektoriaus, tačiau jis nėra labai dažnas. Dažniau tai būna užsienio IT įmonė, kuri įdarbina lietuvius“, – pastebi R. Tatarėlytė.

Raimonda Tatarėlytė

Pasiteiravus, ar Lietuvoje trūksta SAP specialistų, R. Tatarėlytė atsako, kad SAP specialistų nėra tokios gausos, kaip tarkim PHP programuotojų. „Bet ir jų paklausa (skelbimų kiekis) yra žymiai mažesnis, nei tarkime JAVA, .NET ar PHP specialistų. SAP specialistams (priklausomai nuo jų lygio) vidutiniškai siūloma nuo 1600 iki 3500 Eur prieš mokesčius. Iš esmės mažiau specialistų yra visose siauresniuose programuotojų profiliuose, kur reikalingos labai specifinės žinios“, – atsako darbo rinkos specialistė.

Anot jos, iš programuotojų daugiau darbo pasiūlymų būna pasitaiko šiems IT specialistams (atlyginimai prieš mokesčius; kai kur turime per mažai duomenų (įmonės nenurodo lygmens), kad galėtume atskirti lygmenis (junior, mid, senior), todėl nurodomas vidutinis).

  • PHP programuotojas (junior: 1500 – 2500 Eur; mid: 2000-3500 Eur; senior: nuo 3000 Eur)
  • .NET programuotojas (junior: 1500-2300 Eur; mid: nuo 2000 Eur, senior: nuo 3000 Eur)
  • JAVA programuotojas (vidutiniškai nuo 2000 Eur)
  • FRONT-END programuotojas (vidutiniškai nuo 2500 Eur)
  • DEVOPS specialistas/inžinierius (vidutiniškai nuo 2600 Eur)
  • iOS ar Android programuotojas (vidutiniškai nuo 2000 eur)
  • Didžiųjų Duomenų specialistas/ inžinierius/architektas (vidutiniškai nuo 2500 eur)

Rečiau pasitaiko (ir pačių specialistų yra mažiau):

  • React Native programuotojas (vidutiniškai nuo 3000 Eur)
  • Power BI programuotjas (vidutiniškai nuo 2000 Eur)
  • Blockchain proframuotojas (vidutiniškai nuo 1500 Eur)
  • SAP specialistas (vidutiniškai 1600–3500 Eur)

Pasiteiravus, ar dėl pandemijos, įmanomas variantas, kad įmonės Lietuvoje pradės ieškoti specialistų tokiuose kraštuose kaip Indija, R. Tatarėlytė atsako, kad taip bei priduria, kad net ir dabar tokie atvejai pasitaiko. „Tačiau tai greičiau galbūt siejama su mažesniais kaštais, nei su pandemijos protrūkiu ir būtinybe dirbti iš namų. Jau dabar labai daug IT specialistų dirbo/dirba dalinai ar pilnai nuotoliniu būdu, nors ir gyvena Lietuvoje. Todėl šios sferos darbuotojams tai ne naujiena, o gan įprastos darbo sąlygos.

Tačiau ne kiekviena įmonė rinksis specialistą iš užsienio dėl kalbos barjero, darbo kultūros skirtumo, taip pat laiko skirtumų. Todėl reikia vertinti ne tik galimus kaštus ar nuotolinį darbą, o ir daugybę kitų faktorių: ar darbuotojui bus duodamos tik konkrečiai suformuluotos užduotys, ar jis turės nuolatos komunikuoti su kitais kolegomis ir darbo laiku, ar darbinė kultūra atitinka įmonės kultūrą ir pan.“, – sako pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (287)