Vienu iš saugos bendrovių identifikuotų atvejų žmonėms skambinta pranešti apie tai, kad buvo neva neteisėtai pasinaudota jų kreditinėmis kortelėmis.

Kol kas nedaug žmonių įkliuvo į šias pinkles, tačiau įtariama, kad tokio pobūdžio nusikaltimų daugės.

Dabar daugelis internetinių nusikaltėlių naudojasi el. paštu, kuriuo platina nepageidaujamus pranešimus (angl. spam), taip pat virusais ir pranešimais, kuriais stengiasi išvilioti asmeninio pobūdžio informaciją (angl. phishing).

Dabar pradedama naudotis ir internetine telefonija, kad jaukas, kuriuo siekiama išgauti duomenis, atrodytų tikresnis ir įtikintų žmones atskleisti tokią informaciją kaip kreditinių kortelių ar banko sąskaitų numeriai bei kiti asmeninio pobūdžio duomenys.

Tokiems nusikaltimams – pagal phishing pavyzdį – suteiktas pavadinimas „vishing“, nes nusikaltėliai taip pat apsimeta bankų ar kitų finansinių institucijų atstovais, tačiau naudojasi „Voice over IP“ (VoIP) technologija.

Vienu atveju saugos bendrovė „WebSense“ buvo informuota, kad nepageidaujamame el. pašto pranešime buvo nurodytas numeris su kodu 0800 ir prašymas paskambinus atnaujinti savo bankinę informaciją.

Paskambinę nurodytu numeriu, vartotojai išgirdo balso įrašą, kuriame prašoma telefono klaviatūra įvesti banko sąskaitos numerį.

Antivirusinės programos gamintoja bendrovė „Sophos“ taip pat susidūrė su kombinuota el. pašto ir telefono apgaule, susijusia su internetine apmokėjimo sistema „PayPal“ – vartotojų taip pat buvo prašoma paskambinti nurodytu numeriu ir patvirtinti paskyros duomenis.

Bendrovė „Secure Computing“ aptiko ir įmantresnių bandymų apgauti. Šiuo atveju nusikaltėliai nesinaudojo el. paštu, tačiau suprogramavo kompiuterius taip, kad šie skambintų visais ilguose sąrašuose nurodytais numeriais ir atsiliepusiajam paleistų įrašytą pranešimą, kuriame išdėstoma, jog buvo mėginta neteisėtai pasinaudoti jo (jos) kreditine kortele, ir prašoma įvesti kortelės numerį ir saugos numerį, įspaustą kitoje kortelės pusėje.

Internetinės telefonijos technologija nesunkiai įgalina suklastoti skambinančiojo numerį, o tai savo ruožtu apsunkina panašaus pobūdžio nusikaltimų išaiškinimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją