Nauja mada – hibridiniai kompiuteriai

Planšetiniai kompiuteriai dabar yra „ant bangos“. Tačiau jie turi vieną trūkumą – jais nepatogu rinkti ilgus tekstus. Dėl to nešiojamieji kompiuteriai su savo mechaninėmis klaviatūromis vis dar išlieka paklausia preke. Tiesa, ne tokia paklausia, kaip prieš kelerius metus. Dabartiniai laikai nešiojamųjų kompiuterių gamintojams nėra lengvi ir jie priversti ieškoti naujų sprendimų, tokių kaip kompiuteriai-konverteriai. „CeBIT 2013“ parodoje buvo galima išvysti daug šio naujojo tipo mobiliųjų įrenginių.

Konverteriai yra savotiška planšetinio ir nešiojamojo kompiuterio samplaika, kompiuterinio pasaulio „transformeriai“. Iš pirmo žvilgsnio jie atrodo kaip kiek neįprastos formos nešiojamasis kompiuteris su lietimui jautriu ekranu. Bet jų konstrukcija leidžia ekraną išimti, atlenkti arba pasukti 180 laipsnių. Po šių manipuliacijų kompiuteris tampa planšetiniu. Idėja labai gera, bet turi vieną trūkumą – tokie kompiuteriai yra gerokai storesni ir sunkesni už tradicinius „tabletus“.

Gražiu konverterio pavyzdžiu yra naujasis „Dell“ modelis „XPS 12 Ultrabook“, kurį buvo galima išvysti parodoje. Jo išskirtinumas yra originali konstrukcija, kurios vinis – 180 laipsnių pasisukantis ekranas. Kaip veikia ši konstrukcija, galima pasižiūrėti reklaminiame „Dell“ filmuke.

Sprendžiant iš techninių rodiklių, kompiuteris turėtų nesunkiai susidoroti su taikomosiomis programomis. Jame įmontuotas trečios kartos, mažai energijos eikvojantis „Inte Core i7-3537U“ procesorius ir 8 GB atminties. Ekranas nėra didelis, tik 12 colių įstrižainės, tačiau rodo „Full HD“ vaizdą (1920x1080 taškų).

ZTE ruošia naujus flagmanus

"ZTE Grand Memo" išmanusis telefonas
Telefonų gamintojų ir operatorių parodoje buvo nedaug. Visų pirma dėl to, kad pagrindinė „CeBIT“ pakraipa yra informacinės technologijos ir kompiuteriai. Antra, didelės įtakos turėjo ir susidubliavimas laike su kitu dideliu renginiu - pasauliniu mobilių technologijų kongresu „MWC“, kuris pasibaigė Barselonoje vos prieš savaitę. Dėl to „CeBIT“ lankytojai turėjo ne tiek jau ir daug galimybių pačiupinėti naujausius telefonus.

Iš didesnių gamintojų išsiskyrė tik ZTE stendas, kuris bene vienintelis, neskaitant „Nokia Lumia“, buvo dedikuotas vartotojams skirtiems telefonams. Kitos kompanijos, tokios kaip „Huwaei“, „Samsung“ ar „HTC“ savo stenduose daugiau dėmesio skyrė verslo sprendimams, o telefonams geriausiu atveju buvo išskirta nedidelė kertelė. Dar kiti gamintojai, tokie kaip „Sony“ ar „Apple“ iš viso nedalyvavo parodoje.

ZTE išnaudojo išpuolusią unikalią progą pareklamuoti savo produktus. Kompanija ruošia išleisti į rinką du naujus aukštos klasės išmaniuosius telefonus – „Grand S LTE“ ir „Grand Memo“. Pirmasis yra „Samsung Galaxy SIII“ ir „Apple iPhone 5“ analogas, o antrasis – „Samsung Note“ alternatyva. „Grand S LTE“ turės keturių branduolių 1,7 GHz procesorių, 5 colių ekraną, HD vaizdo kamerą ir, žinoma, naujosios kartos LTE ryšį. „Grand Memo“, kaip ir galima tikėtis iš pavadinimo, apginkluotas didesniu 5,7“ ekranu (raiška 720 x 1280), o kitos dalys panašios į „Grand S“. Abu modeliai Europos parduotuvėse turėtų pasirodyti šių metų viduryje. Apie kainas žinių kol kas nėra, bet jei ZTE išlaikys savo kainų politiką, naujieji telefonai turėtų būti gerokai pigesni už kitų gamintojų siūlomus analogiškus aparatus.

Žaisliukai užkietėjusiems žaidėjams

Vandeniu aušinama „Club3D“ vaizdo plokštė. K. Ikamo nuotr./"Naujoji Komunikacija"
Kas tikrai galėjo paganyti akis „CeBIT“ parodoje, tai žaidimų maniakai. Mugėje buvo galima išvysti daugybę įdomių žaidimams dedikuotų kompiuterių, dalių ir aksesuarų. Pavyzdžiui, vaizdo plokščių gamintoja „Club3D“ savo stende demonstravo itin galingos plokštė su vandeniu aušinama sistema prototipą. Žaidimams skirta kompiuterio dalis yra modifikuota aukščiausios klasės plokštės „Club3D Radeon HD 7990“ su dviem „AMD Radeon 7990“ procesoriais ir 6 GB vaizdo atminties variantas. Bet skirtingai nuo paskutiniosios, kuri dėl trijų ventiliatorių kelia didelį triukšmą, vandeniu aušinama modifikacija turėtų būti žymiai tylesnė ir kompiuteryje užimti mažiau vietos. Kol kas naujasis „Club3D“ gaminys yra tik prototipinis. Kada jis pasirodys, jei iš viso pasirodys, rinkoje, „Naujosios Komunikacijos“ kalbintas gamintojo atstovas negalėjo pasakyti. O kaina greičiausiai sieks 3000 Litų arba dar daugiau, nes panašiai dabar kainuoja „Club3D Radeon HD 7990“.
„TT eSports Level 10“ pelė
„CeBIT“ netrūko ir neįprastai atrodančių pelių, klaviatūrų ir ausinių. „Cyborg“ stende buvo galima išvysti žaidimų pelę „R.A.T. 7“, kuri labai primena vieną iš filmo „Transformerių“ personažų (žr. pagrindinę straipsnio nuotr.). Įrenginys sukonstruotas taip, kad jį galima laba tiksliai priderinti prie žaidėjo rankos. Pelė dalys slankioja viena kitos atžvilgiu, o derinimas atliekamas kelių rankenėlių pagalba. „R.A.T. 7“ kaina – apie 100 JAV dolerių.

Nemažiau originaliai atrodė ir „Tt eSports Level 10 M“ pelė, kurią irgi galima priderinti prie konkretaus žaidėjo delno ir pirštų formos. Įrenginukas turi papildomus klavišus, kuriuos galima užprogramuoti norimam žaidimui.

Pamirškite visus slaptažodžius

„MyDigiPass“ leidžia pasiekti visus savo portalus iš vienos vietos ir tik su vienu slaptažodžiu ir išmaniuoju telefonu
Šiais laikais vidutinis interneto vartotojas turi 25 paskyras įvairiausiuose portaluose ir socialiniuose tinkluose. Retas iš jų visiems prisijungimams naudoja skirtingus slaptažodžius, dauguma apsiriboja tik trimis, iš kurių populiariausi yra „password“, „123456“ arba „12345678“. Maža to, 75 proc. žmonių sugeba pamiršti savo slaptažodžius.

Išvada - padėtis su saugumu internete yra katastrofiška. Kompanija „Vasco“ parodoje reklamavo įdomų šios problemos sprendimą – „Mydigipass.com“. Tai svetainė, į kurią galima sukelti visas savo paskyras, pvz., „LinkedIn“, „Facebook“, „Gmail“, „Ebay“ ar „Twitter“. Į svetainę įeinama su savo išmaniojo telefono ir specialios mobiliosios programėles pagalba. Jūs galite sukurti savo paskyroms bet kokio sudėtingumo slaptažodį ir atsiminti jo nebūtina. Viskas ko reikia prieigai prie savo mėgstamų portalų, įsikalti į galvą tik vieną „Mydigipass“ slaptažodį ir turėti po ranka išmanųjį telefoną. Vienintelis klausimas – ar jūs pasiryšite atiduoti į vienas rankas visus savo slaptus duomenis?

Orinis ekranas

Įprastai ekranus mes siejame su kažkuo apčiuopiamu, kietu. Rusijos mieste Astrachanėje įsikūrusi jauna kompanija „Displair LLC“ sukūrė sistemą, kuri vaizdus suformuoja tiesiog ore. Nedidelis pailgas įrenginys pučia šaltus vandens garus ir suformuoja permatomą sieną-ekraną, ant kurio projektoriumi rodomi paveiksliukai. Tačiau „Displair“ sprendimo originalumas yra ne vaizdo formavimo būde (ši technologija nėra nauja ir buvo sukurta prieš kelis metus), bet ekrano interaktyvume. Vartotojas gali pirštais „vartyti“ vaizdą ekrane: pasukti, išdidinti ar paslinkti.

Kaip veikia „Displair“ ekranas, galima pamatyti šiame filmuke: