– Kokios, jūsų nuomone, didžiausios ir svarbiausios pastarųjų metų mobiliojo pasaulio naujovės?

– Pirmiausia paminėčiau išmaniuosius telefonus su lietimui jautriais ekranais. Jie yra naujovė numeris vienas. Reikšmingas ir „Android“ bei „iOS“ mobiliųjų operacinių sistemų atsiradimas. Jos vos per kelerius metus visiškai iš sosto išvertė „Nokia“ – ji prarado savo, kaip lyderės, pozicijas. Labai svarbus ir aplikacijų paplitimas. Aplikacijomis naudojamasi apie 80 proc. naudojimosi įrenginiu laiko. Tik 20 proc. laiko atitenka klasikiniam naršykliniam naudojimuisi mobiliuoju internetu. Dar paminėčiau ir šias naujoves: kamerą, aukštosios raiškos ekranus, akselorometrus, NFC, 3G ir 4G, kurios technine prasme pavertė išmaniuosius telefonus tokiais, kokie jie yra dabar.

– Koks įvykis ar naujovė šiais metais jums buvo įspūdingiausias?

– 2014 metus galime pavadinti išmaniųjų laikrodžių metais. Stipriausią įspūdį – net stipresnį nei „Apple Watch“ – padarė naujausias „Samsung Gear“ laikrodis, kurio ekranas yra išgaubtas, jis atrodo labai estetiškai, jame yra nauja „Tizen“ platforma ir naujoviškų techninių savybių.

– Kokių didelių naujovių ir techninių revoliucijų galime tikėtis artimiausioje ateityje?

– Tai lankstūs ekranai. Naujausias „Samsung Note 4 Edge“, LG ir kiti panašius jau turi. Spalvoto elektroninio rašalo ekranai. Minčių skaitymas, kai tekstą bus galima įvesti tiesiog mąstant, bet to teks palaukti dar trejus–septynerius metus. Išmanieji akiniai. „Išplėstoji realybė“ (augmented reality). Išmaniųjų sveikatinimo ir gyvenimo būdo žaisliukų, pavyzdžiui, aktyvumą ir miegą matuojančių pakabukų, protingų sportinių batelių, drabužių, piniginių, žiedų, auskarų, tušinukų, sagų, kepuraičių ir kt., gausa. Paminėtinas ir daiktų internetas: žmogų supantys prietaisai bendrauja tarpusavyje – namas siunčia suvartotos elektros duomenis elektros bendrovei, automobilis kalbasi su techninės priežiūros centru, pašto dėžutė praneša šaldytuvui apie siuntinį, gėlių jutikliai duoda komandą laistymo robotui ir pan.

– Ką dar mobilieji kūrėjai turėtų įžvelgti?

– Kita revoliucija – tai išmanieji laikrodžiai. Taip pat operacinės išmaniųjų automobilių sistemos, bet ši rinka yra sunkesnė.

– Mobilieji telefonai jau seniai nebe vien mobilieji telefonai. Jie atlieka daug funkcijų. Prieš dešimt metų net nebuvo kilę minčių, kad turėsime tokių prietaisų. Ar po penkerių ar dešimties metų patirsime kažką panašaus?

– Taip. Nors, manau, daug daugiau inovacijų mes matysime ne mobiliuosiuose telefonuose, bet kitų kategorijų mobiliuosiuose prietaisuose.

I. Laursas yra vienas iš pranešėjų „Live Mobile Congress” konferencijoje, vyksiančioje Vilniuje, parodų centre „Litexpo“ spalio 11-12 d. Jau trečioji ir pirmąjį kartą Lietuvoje vyksianti konferencija „Live Mobile Congress” yra viena iš nedaugelio mobiliųjų technologijų renginių, prie vieno stalo surenkančių skirtingų platformų atstovus. Pranešėjai iš „Google”, „Microsoft”, „Facebook” dalinsis patirtimi, įžvalgomis, diskutuos apie naujausias rinkos tendencijas ir rinkos ateitį. Pagrindinis dėmesys „Live Mobile Congress” šiemet bus skiriamas žaidimų ir aplikacijų kūrėjams ir mėgėjams.