Pirmasis įspūdis

Nors pats produktas, be jokios abejonės, yra svarbiausias, bet kelių žodžių užsitarnauja ir jo pateikimas – HP šiuo atžvilgiu pasirodė puikiai. Kompiuterio dėžutė išvaizdi, tvarkinga, be išoriškai matomų sudėtingų nuolat atsilenkiančių pakavimo elementų. Pakuotėje yra labai malonus liesti elastingas aksominis vokelis kompiuteriui saugoti, o po kompiuteriu – vaistinėlę primenantis užsegamas maišelis su tansformatoriumi ir elektros laidu. Abu šie priedai – vokelis ir maišelis – turėtų labai patikti tvarkos kelionėje mėgėjams. Tiesa, kiti gamintojai jau sugeba pasiūlyti kur kas lengvesnius ir mažesnius transformatorius – šioje vietoje HP tikrai galėtų pasitempti ir dar labiau padidinti kompiuterio mobilumą.

Viršutinis kompiuterio dangtis – šlifuoto aliuminio tekstūros, todėl pirštų atspaudai ant jo nesimatys. Kompiuterio dugnas padengtas mažai slystančia, šiek tiek gumą primenančia danga – patogu lovoje pasidėti kompiuterį ant kelių.

Kaip jau tampa įprasta ir nieko nebestebina (ypač „ultrabook“ formato atveju), optinių diskų skaitytuvo kompiuteryje nėra – visi duomenys į jį įrašomi per USB jungtis ir internetą. USB jungčių yra tik dvi (abi USB 3.0), savaime suprantamas dalykas – HDMI ir interneto jungtis, taip pat yra lizdas atminties kortelėms.

Atidarius dangtį pirmas į akis krentantis dalykas yra raudonas „Beats by Dr. Dre“ logotipas dešinėje pusėje aukščiau klaviatūros.

Ekranas

Antras dalykas, krentantis į akį atidarius dangtį – 13,3 colio įstrižainės ekrano blizgumas. Tinkamai ekraną pakreipus galima būtų netgi apsieiti be veidrodžio – jame puikiai matosi savas veidas. Kompiuterį įsijungus (kaip įprasta „ultrabook“ atveju, tai trunka iki 20 sekundžių) turime galimybę žvelgti į 1,366 x 768 raiškos ekraną. Matymo kampas – labai siauras, šiek tiek palenkus ekraną aukštyn ar žemyn smarkiai keičiasi vaizdo matomumas.

Ekrano kokybei palyginti šalia pastatėme „etaloną“ (ir tiesioginį visų „ultrabookų“ konkurentą) „MacBook Air“ - pastarojo ekranas mažiau blizgus, o vaizdas ekrane kur kas kontrastingesnis: „Spectre XT“ vaizdas matomas tarsi per rūką, mažiau išryškinant ir tamsias, ir šviesias spalvas. Tiesa, kai šalia „MacBook Air“ nesimato, tai ir tokia silpnybė į akis per daug nekrenta.

Garsas

„HP Spectre XT“ garsą bandėme ir be ausinių, ir su jomis (visi nustatymai „pagal nutylėjimą“). Abiem atvejais vėl buvo lyginama su „Apple“ gaminių. Bandant be ausinių teko prašyti net kelių kolegų nuomonės – kompiuterių garsas aiškiai skyrėsi, bet kuris buvo geresnis?

Net ir be išskirtinės muzikinės klausos galima neabejotinai teigti, kad „MacBook Air“ garsas yra žemesnis, „Spectre XT“ - aukštesnis, šiek tiek primenantis garsą iš skardinės. Keturiems žmonėms paklausius abiejų kompiuterių skambesio nuomonės pasidalino po lygiai. Bet už „Spectre XT“ garso kokybę balsavo tie kolegos, kurie buvo labiau nešališki, mat jiems nebuvo rodomi patys kompiuteriai, jie nežinojo, kuris kompiuteris kuriuo metu groja.

Bandant su ausinėmis abiejų kompiuterių atkuriamas garsas naudojant nustatymus „pagal nutylėjimą“ buvo identiškas. Bet „Spectre XT“ dėl „Beats by Dr. Dre“ turi daugiau papildomų garso derinimo galimybių („MacBook Air“ ekvalaizeris veikia tik konkrečiose programose, „Beats“ - visam kompiuteriui).

Klaviatūra ir jutiklinė plokštelė

„Spectre XT“ jutiklinė aikštelė yra vidutinio dydžio, su fiziškai neatskirtais mygtukais ir patogiu, intuityviu aikštelės išjungimo būdu kai norima dirbti su klaviatūra. Už aikštelės išjungimo metodą HP galima pagirti, o štai neatskirti mygtukai nėra pats geriausias sumanymas, nors „ultrabook“ kompiuteriuose jis naudojamas itin dažnai. Visgi fiziškai atskirtus mygtukus galima atpažinti vien lytėjimu ir tai palengvina intuityvų valdymą.

Kita vertus, šiais laikais keliais pirštais valdomos jutiminės plokštelės siūlo vietoje dešinio mygtuko paspaudimo naudoti prisilietimą prie plokštelės dviem pirštais, bet dėl senamadiško įpročio realus mygtukas atrodo patogesnis nei naujoviški kompiuterio naudojimo būdai – taigi, galbūt tai ne kompiuterio, o vartotojo trūkumas?

Klavišai normalaus dydžio, pats klaviatūros plotas nuleistas šiek tiek žemiau korpuso išorinio paviršiaus, klavišai virš pagrindo iškilę nestipriai, maigosi aiškiai juntant ribą, kuomet paspaudimas registruojamas. Be to, mėgstantiems dirbti tamsoje klaviatūra yra apšviečiama iš apačios.

Kursoriaus kryptiniai mygtukai išdėstyti vietą taupančiu būdu – pripratus prie didesnės klaviatūros gali būti, kad kurį laiką spaudysite ne tai, ką ketinote.

Akumuliatorius ir šiluma

Tikėtina, kad kompiuterį daugiau naudos verslo vartotojai – visgi jis nėra nei pigus, nei itin galingas ir pagrindinis jo privalumas yra ypatingas mobilumas bei estetiška išvaizda. O kai kompiuterio pagrindinė paskirtis – būti nešiojamu, labai svarbu, kad tai būtų galima daryti kiek įmanoma ilgiau nesijungiant prie elektros tinklo.

Deja, šiuo požiūriu „HP Spectre XT“ neblizga. Jo akumuliatorius yra vienas greičiausiai išnaudojančių savo energiją iš visų „ultrabook“ klasės konkurentų – jo pakaks maždaug 5 valandoms nepertraukiamo darbo, nors jau po nepilnos valandos intensyvesnio resursų naudojimo žaidimu, kompiuteris pradeda skųstis, kad norėtų būti prijungtas prie geresnio energijos šaltinio.

Bandymas pažaisti gerokai užkaitina ir kompiuterio dugną iki skausmą keliančio karščio. Nors iš klaviatūros pusės diskomforto nekelia.

Techniniai duomenys

Kaip jau minėta, vienas iš reikalavimų „ultrabook“ kompiuteriams – kad jie užsikrautų greičiau nei per 20 sekundžių. Natūralu, kad HP gaminys šį reikalavimą atitinka – bandymo metu jis įsijungė per 18 sekundžių. Grįžimas iš miego į darbo režimą trunka ne daugiau nei 3 sekundes – jei labai greitai atidarinėsite užvertą ekraną, galbūt spėsite pamatyti juodą „miegančio“ ekrano spalvą.

Kompiuteryje naudojamas „Intel Core i5“ procesorius, 4 GB darbinės atminties ir 128 GB nuolatinės SSD atminties.

Svoris – apie 1,4 kg, ekrano įstrižainė – 13,3 colio, raiška - 1,366 x 768 taškų.

Verdiktas

Jei labai trumpai – kompiuteris geras. Bet jei plačiau – geras tik su tam tikromis išlygomis: greitas, lengvas, patogus, puikiai atrodantis, bet su prastoku akumuliatoriumi ir neįspūdingu monitoriumi.

Ar apie tokį pirkinį svarstyti verta? Kompiuterio kaina Lietuvoje yra apie 4000 litų - peržvelgus pigiausius rinkoje esančius „ultrabook“ kompiuterius tikrai galima rasti vieną-kitą pigesnį pasiūlymą. Ypač kai informacija kaupiama mažame SSD diske, 24 ar 32 GB talpos ir papildomai didesniame 500 GB talpos įprastiniame lėtame kaupiklyje, nors kompiuterių su 128 GB talpos SSD disku taip pat pasitaiko pigesnių.

Be abejo, prieš svarstant apie tokio kompiuterio įsigijimą labai svarbu įvertinti tai, kad netrukus kaip iš gausybės rago pasipils „Windows 8“ operacinei sistemai pritaikyti įrenginiai su lietimui jautriais ekranais – ir planšetiniai, ir hibridiniai, ir netgi stalo kompiuteriai. Dabartinėje (o gal jau verta sakyti, senesnėje?) „ultrabook“ kartoje valdymo lietimu galimybės nėra, taigi, jei norite patogaus kompiuterio darbui su „Windows 8“, galbūt padelsti verta – juolab, kad ir patys HP tikrai pasiūlys įvairiausių formatų ir paprastiems, ir verslo vartotojams skirtų kompiuterių su liečiamais ekranais.

Bet jei prie naujos operacinės sistemos pereiti neketinate – šis gaminys nepagadins vaizdo nei svetainėje, nei ant darbo stalo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)