Namie-machi buvo mažas, bet dinamiškas miestelis prie pat Fukušimos atominės elektrinės. Bet 2011 metų kovo 11 dieną viskas pasikeitė. Po stipraus žemės drebėjimo ir jo sukeltos cunamio bangos buvo nušluotas ir miestelis, ir elektrinės infrastruktūra, į aplinką pateko didelis kiekis pavojingų radioaktyvių medžiagų, o 21 000 Namie-machi gyventojų buvo priversti nedelsiant palikti savo namus, rašo cnet.com.

Nors Namie-machi dabar yra miestas-vaiduoklis, jis vis dar turi merą, kur kuriuo sutarę „Google“ visiems buvusiems šio miesto gyventojams suteikė galimybę pažvelgti, kaip dabar atrodo ankstesnė jų gyvenamoji vieta.

„Praėjo dveji metai po nelaimės, bet žmonės iki šiol nėra įleidžiami į Namie-machi. Daugelis iškeldintų miestelėnų prašė parodyti dabartinę miesto būklę, be to, neabejotinai pasaulyje yra daugybė žmonių, kurie nori aiškiau suprasti, kaip atominė nelaimė paveikė aplinkines bendruomenes“, - savo tinklaraštyje rašė miestelio meras Tamotsu Baba.

Apgriuvę pastatai, tuščios gatvės, palikti automobiliai ir žvejų valtelės, cunamio išmestos ant kranto – štai tokie vaizdai pasitinka virtualius Namie-machi lankytojus. „Street View“ kamera taip pat užfiksavo miesto-vaiduoklio interaktyvius panoraminius vaizdus, kuriuos galima priartinti ir patyrinėti detaliau. Iš viso šioje žmonių apleistoje vietoje „Google“ automobilis nuriedėjo tūkstančius kilometrų.

„Nuo pat katastrofos užpernykščių metų kovą visas pasaulis judėjo pirmyn, daugelis Japonijos vietų pradėjo atsigavinėti. Bet Namie-machi laikas sustojo. Esant branduolinei taršai per dvejus metus galėjome atlikti tik paviršutiniškus darbelius. Labai norėtume, kad peržiūrėję šias „Street View“ nuotraukas suprastumėte dabartinę Namie-machi būklę ir su niekuo nesulyginamą situacijos sunkumą“, - rašė miestelio meras.

„Google“ žemėlapiuose savo krėslų palikti nemėgstantiems keliautojams ilgą laiką buvo matomi tik miestų gatvių ir pagrindinių kelių vaizdai – visai neseniai ši įmonė publikavo ir praėjusią vasarą Lietuvoje nufotografuotus miestų, miestelių ir kelių vaizdus. Bet pastaruoju metu interneto paieškų gigantai ėmėsi vis ekstremalesnių fotožygių. Štai šį mėnesį buvo publikuoti kai kurių aukščiausių pasaulio viršukalnių vaizdai, fotografai klaidžiojo atokiose Brazilijos Amazonės džiunglėse, nardė ties Australijos Didžiuoju barjeriniu rifu ir netgi buvo nuklydę netoli Pietų bei Šiaurės ašigalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)