Darbuotojai reikalauja daugiau skaidrumo, kad būtų galima įvertinti moralinį jų darbo aspektą, sako „Times“, gavę „Google“ darbuotojų pasirašinėjamo laiško kopiją.

Šį įmonės viduje plintantį laišką jau pasirašė 1,4 tūkst. darbuotojų, sako leidinys, remdamasis trijų su situacija susipažinusių šaltinių informacija.

„Šiuo metu mes neturime reikiamos informacijos, kad priimtume etiškus ir informuotus sprendimus apie savo darbą ir projektus“, – pasak „Times“, rašoma bendrovės darbuotojų laiške.

Anksčiau šį mėnesį technologijų portalas „The Intercept“ pranešė, kad „Google“ slaptai kuria paieškos variklį, kuris išfiltruotų visą turinį, draudžiamą itin griežtos Kinijos cenzūros. Skelbiama, jog šio projekto kodinis pavadinimas yra „Dragonfly“.

Manoma, kad „Google“ darbuotojai baiminasi, jog jie paslapčia dirba kurdami technologijas, kurios padėtų Kinijai slėpti informaciją nuo savo šalies piliečių.

„Mums nedelsiant reikia daugiau skaidrumo, mums reikia susėsti prie derybų stalo ir įsipareigoti skaidriam ir atviram procesui: „Google“ darbuotojai turi žinoti, ką jie kuria“, – rašoma protesto laiške.

Kaip anksčiau šį mėnesį skelbė „The Intercept“, tokios temos kaip žmogaus teisės, demokratija, religija ar taikūs protestai paieškos variklyje būtų išfiltruotos. Programėlė automatiškai identifikuotų bei išfiltruotų internetinius puslapius, kuriuos blokuoja vadinamoji „didžioji Kinijos ugniasienė“ – Pekino valstybinė interneto reguliavimo ir cenzūravimo sistema.

Tuo tarpu „New York Times“, remdamasis dviejų informuotų šaltinių informacija, šio mėnesio pradžioje rašė, kad nors įmonė jau pademonstravo variklio veikimą Kinijos vyriausybės atstovams, „Dragonfly“ projekto egzistavimas savaime nereiškia, jog „Google“ sugrįžimas į Kiniją yra neišvengiamas.

JAV interneto milžinai ilgą laiką turi problemų Kinijoje, kuri blokuoja politiškai jautrų turinį, pavyzdžiui, apie 1989 metų Tianamenio aikštės žudynes.

Kinija blokuoja tokius interneto puslapius kaip „Twitter“, „Facebook“ ar „New York Times“.

„Google“ savo paieškos variklį Kinijoje dėl cenzūros ir programišių atakų išjungė 2010 metų pradžioje. Tačiau bendrovė šalyje vis dar samdo 700 žmonių, kurie dirba su kitais projektais.

Gruodžio mėnesį „Google“ paskelbė atidarysianti naują dirbtinio intelekto tyrimų centrą Pekine. Anksčiau 2017-aisiais Kinijos interneto reguliuotojai leido naudoti „Google Translate“ programėlę išmaniuosiuose telefonuose.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)