Pirmas dalykas, krentantis į akį pažvelgus į fotoaparatą – puikus dizainas. Nepaisant technologinio pažangumo, jame išlaikyti esminiai klasikinių juostinių fotoaparatų dizaino elementai.

Valdymas taip pat yra ganėtinai aiškus ir patogus, tiesa, vienas dalykas stipriai erzina: norint įjungti fotoaparatą reikia nuimti objektyvo dangtelį ir pasukti objektyvą. Nemaloniausia valdyme galbūt yra tai, kad objektyvo dangtelis nėra tvirtinamas jokia virvele – fotografuojant jį tenka arba laikyti rankoje, arba įsikišti į kišenę, be to, nuolat išlieka rizika, kad dangtelis prapuls.

Galbūt tokiu įjungimo mechanizmu taip pat buvo siekiama priartinti aparato naudojimo patirtį prie klasikinio, bet profesionaliam fotografui toks sprendimas pasirodė „tragedija“: ir dangtelis gali būti pamestas, ir nežinia kaip dėvėsis minkšta prie objektyvo priglundanti medžiaga, fiksuojanti dangtelį – o gal po pusmečio fotografavimo dangtelis tiesiog nesilaikys ant objektyvo? Nors per tą laiką tikriausiai gali tekti kelis kartus keisti pamestą dangtelį.

Tiesa, jeigu norisi ne fotografuoti, o tik peržiūrėti užfiksuotus vaizdus, aparatą galima įjungti kitu mygtuku, objektyvo atidarinėti nereikia.

Antras ganėtinai keistas techninis sprendimas – rankinio fokusavimo kontrolę įtaisyti ne žiedu ant objektyvo, o kontrolės apskritime ant galinės aparato sienelės – norint stipriau pakeisti fokusavimo tašką, tą apskritimą reikia ganėtinai intensyviai sukioti. Kita vertus, rankinis fokusavimas kompaktiniame fotoaparate apskritai yra džiaugsmą keliantis dalykas ir, nepriklausomai nuo fokusavimo kontrolės patogumo, tokia galimybe reikia tik džiaugtis.

Gana keistas yra aparato vaizdo ieškiklis, kuris yra daugiau butaforinis nei realiai naudotinas – jame nematomi nei fotografavimo nustatymai, nei į kur fokusuojamas vaizdas, be to, žiūrint per ieškiklį matomas gana ryškus spalvinis iškraipymas – chromatinė aberacija.

O štai maloniausia aparato savybė yra ekspozicijos kontrolės ratukas viršutinėje aparato dalyje. Nusistačius pusiau automatinius fotografavimo režimus (P, A ar S) ekspozicijos reguliavimas nelandžiojant po meniu yra itin patogus.

Aparatas sužavėjo fotografavimo galimybėmis pasirinkus „Super high“ fotografavimo greičio režimą. Maksimalia raiška (12 MP) galima pyškinti 7 kadrų per sekundę greičiu, o padidinus fotografavimo greitį iki 10 kadrų per sekundę nuotraukų raiška sumažėja iki 6 MP.

Nudžiugino ir baltos spalvos balansas: fotoaparatas ne tik puikiai pasirenka automatinį baltos spalvos balansą – geriau netgi nei kai kurie mėgėjiški veidrodiniai aparatai – bet ir suteikia ganėtinai daug baltos spalvos balanso derinimo galimybių, taip pat – balanso kontrolę kelvinais, kurios nerastumėte daugumoje paprastesnių veidrodinių skaitmeninių fotoaparatų.

Gana patogus dalykas yra aparate įmontuota horizonto linijos kontrolė: ekrane visuomet matoma aparato atžvilgiu horizontali linija, o vidinis gulsčiukas pateikia ir tikrajam horizontui lygiagrečią liniją.

Prie privalumų reikia priskirti „Auto ISO“ funkciją – galima nusistatyti automatinį jutiklio jautrumą parenkant maksimalią jautrumo reikšmę. ISO 1600 jautrumas triukšmo požiūriu yra visiškai toleruotinas, todėl aparatu dažniausiai buvo naudojamasi parinkus „Auto ISO 1600“ nustatymą, tik itin tamsiomis sąlygomis pakeičiant jį „Auto ISO 3200“ nustatymų, kuomet tenka rinktis tarp didesnio triukšmo ir gebėjimo apskritai užfiksuoti norimą objektą.

Apskritai nuotraukų kokybė fotografuojant įvairiose aplinkose - esant puikiam apšvietimui, prieblandai ar tamsiame kambaryje, lauke ar patalpose – nenuvylė, neįgudusiai akiai užfiksuoti vaizdai nedaug skiriasi nuo rezultatų, gaunamų veidrodiniais fotoaparatais, o gautas nuotraukas galima drąsiai spausdinti 10 x 15 cm formatu, o kai kuriais atvejais – net ir didesniu formatu

Lyginant su anksčiau bandytu „Fujifilm Finepix F500 EXR“, šiame aparate fokusavimas yra gerokai pažangesnis: vaizdas automatiškai fokusuojamas tiksliau, tartum intuityviau, geriau nuspėja fotografo norus – pavyzdžiui, pasirinkus „Macro“ nustatymą fotografuojant iš automobilio galima vaizdą fokusuoti į vandens lašus ant priekinio stiklo, o ne į priekyje važiuojančius automobilius. Su „Finepix F500 EXR“ tai būtų sunkiai įvykdoma užduotis.

Techninės charakteristikos:

12 MP EXR CMOS jutiklis
Jutiklio dydis - 11 mm
7,1-28,4 mm židinio nuotolio objektyvas su F2.0-2.8 diafragma (atitinka 28-112 mm židinio nuotolį naudojant pilno kadro jutiklį)
Svoris su akumuliatoriumi ir atminties kortele – 350 g
Išmatavimai – 117 x 69,6 x 56,8 mm
Akumuliatorius – Li-Ion NP-50 (pakanka vidutiniškai 270 nuotraukų)

Kaina Lietuvoje – apie 1800 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)