Turėti turtingą asmeninę biblioteką – kiekvieno išsilavinusio žmogaus siekis, tačiau sėkmingam jo įgyvendinimui grėsmę kelia ne tik finansiniai, bet ir etiniai bei logistiniai aspektai. Nuspręsti, ar verta keisti nusistovėjusius įpročius, galima tik gerai apsvarsčius svariausius „už“ ir „prieš“ argumentus.

Ekologiška

Akivaizdu, kad tūkstantiniais tiražais leidžiamoms knygoms reikia daugybės išteklių, o augančios popieriaus sąnaudos mums kainuoja ištisas girias. Tuo tarpu elektroninėms knygoms sukurti sunaudojama mažiau energijos nei perdirbant popierių, tad vien dėl to, kad turime galimybę išsaugoti šimtus medžių bei naudoti gamtai draugiškus produktus, elektroninėms skaityklėms galima dėti didelį pliusą.

Greita

Šiuolaikinė „Google“ karta užaugo gana sandariame technologijų inkubatoriuje, tad mes nesame nusiteikę ilgai laukti ar ieškoti reikalingos informacijos. Įsigyti elektroninę knygą užtrunka vos akimirksnį. Vietoj to, kad reikėtų eiti į knygyną, kuriame norimos knygos galite ir nerasti, arba keletą dienų laukti, kol kūrinys bus pristatytas į namus, elektroninę knygą į savo skaityklę galite parsisiųsti greičiau, nei suskaičiuoti iki dvidešimties.

Kompaktiška

Neneigsiu, kad namai, kuriuose nėra knygų, man niekuomet nekėlė gerų emocijų: esu didelė asmeninės bibliotekos fanė. Visgi, knygos užima daug vietos, o didelės erdvės šiuolaikinės statybos namuose – gana problematiškas reikalas. Jeigu mąstote praktiškai ir apsikrauti knygomis nėra didžiausia jūsų svajonė, elektroninės skaityklės – idealiausias pasirinkimas. Vienoje „Kindle“ skaityklėje galite sutalpinti per 1 500 šio formato knygų, o ką jau kalbėti apie neaprėpiamas „sandėliavimo“ galimybes kompiuteryje.

Ilgaamžiška

Istorijų, kai knyga buvo supilta arbata arba kava, sugraužta šuns arba išplėšyta mažamečių vaikų, galima išgirsti kiekvienuose namuose. Šiuo klausimu elektroninės knygos yra kur kas patvaresnės, nes joms jokios įtakos nedaro išoriniai veiksniai: jos neplyšta ir niekaip kitaip nesusidėvi, jų lapai negelsta ir nesiraitoja. Vienintelė rizika prarasti knygą – ją ištrinti ir iš skaityklės, ir iš kompiuterio…

Patogu

Vienas dažniausiai liaupsinamų elektroninių skaityklių pranašumų – patogumas. Jeigu ruošiatės keliauti ar atostogauti užmiestyje (o gal kitoje šalyje), greičiausiai nenorėsite prisikrauti pilno lagamino knygų. Čia nepakeičiamu draugu taps elektroninė skaityklė. Jeigu knygą perskaitysite greičiau negu tikėjotės, likusių atostogų nereikės praleisti nuobodžiaujant: galėsite pradėti skaityti bet kurią kitą iš savo asmeninės elektroninių knygų bibliotekos arba tiesiog parsisiųsti naują (iš bet kurio pasaulio kampelio).

Praktiška

Aktyvaus žmogaus rankinėje ar kuprinėje ir velnias koją nusilaužtų: ten galima rasti visko – nuo sportinių batelių iki nesuvalgyto sumuštinio… Kai kurios popierinės knygos (ypač kietais viršeliais) gali būti ganėtinai sunkios, tad kam apkrauti save papildomu svoriu, kai gali su savim nešiotis kone besvorę elektroninę skaityklę? Be to, skaityti elektroninei knygai (t.y. versti puslapiams) jums reikia tik vienos rankos, tad tai galite daryti ir eilėje prie kasos, ir autubuso stotelėje, ir balkone, kol kitoje rankoje laikomas puodelis kavos…

Privatu

Aplinkiniai nebūtinai turi žinoti, ką jūs skaitote, jeigu naudojatės elektronine skaitykle. Nesvarbu, kokie jūsų skaitymo prioritetai (netgi jeigu tai erotinis romanas „50 pilkų atspalvių“), jūs galite išsaugoti privatumą. Tuo tarpu popierinės knygos visuomet traukia smalsius aplinkinių žvilgsnius, tad nuslėpti knygos pavadinimą ar uždengti viršelį gali būti sudėtinga…

Pigiau

Tai, kad lietuviškos elektroninės knygos parduodamos nuo 30 iki 70proc. pigiau nei popieriniai jų variantai – visai ne mitas. Elektroninių knygų spausdinimo bei logistinės išlaidos neegzistuoja, tad dažnai leidyklos renkasi šiek tiek sumažinti jų kainą (nors šis modelis nėra priimtinas JAV ir JK leidykloms, kurios elektronines knygas dažnai įkainoja net brangiau, nei popierines).

Ekstra

Nuolat tobulinamos elektroninės skaityklės naudingos ne vien dėl visų viršuje išvardintų pliusų, bet ir dėl to, kad gali pasiūlyti kažką ekstra. Nors mums dar nėra įprastas senjoro su skaitykle vaizdelis, pastarosios gali būti išskirtinai praktiškos prastu regėjimu besiskundžiantiems senyvo amžiaus žmonėms, nes turi raidžių padidinimo funkciją. Visai silpną regėjimą turintys senoliai ar skaityti nelabai mėgstantys asmenys elektronines skaitykles įvertins už galimybę parsisiųsti audio knygas. Mėgstantiems skaityti ir klausytis muzikos tuo pačiu metu, nereikia naudotis dviem prietaisais – muziką galima įsikelti ir į elektroninę skaityklę. Skaitantiems anglų kalba, neįkainojamas pagalbininkas bus skaityklėje integruotas žodynas.

Mitai apie elektronines skaitykles

Greitai išsikrauna. Tarp skaitytojų paplitęs mitas, kad elektroninės skaityklės greitai išsikrauna, iš tiesų yra iš piršto laužtas. „Kindle“, „Kobo“ ar „Nook“ skaityklių baterijos kuo laisviausiai išgyvena net iki mėnesio. Žinoma, tai priklauso ir nuo to, kaip dažnai jos naudojamos. Elektroninių skaityklių energija eikvojama tik tuomet, kai verčiamas puslapis. Pilnai pakrautos baterijos, skaitant vidutiniu intensyvumu, užtenka maždaug mėnesiui.

Nežinai, kiek perskaitei. Didžioji dauguma skaitytojų, kaskart tarp skaitymo intervalų padarę pertraukėlę, mėgsta patikrinti, kiek puslapių jau perskaityta ir kiek jų dar liko. Skeptikai elektronines skaitykles plaka dėl to, kad, anot jų, naudojantis skaityklėmis sunku pajusti knygos apimtį. Tai netiesa. Apačioje arba šone esantis žymeklis ir navigacinė juosta rodo (dažnai netgi procentais), kurioje knygos vietoje esate.

Elektroninės knygos labai brangios. Nors elektronines knygas galima skaityti ir planšetėje, ir kompiuteryje, ir išmaniajame telefone, daug skaitantiems rekomenduojama investuoti į specialiai tam sukurtą elektroninę skaityklę. Pirminė investicija (priklausomai nuo to, kokį aparatą išsirinksite) gali būti gana didelė – nuo 60 iki 260 svarų, tačiau ji atsipirks per mažiau nei metus. Be to, naudodamiesi elektronine skaitykle, perskaitysite kur kas daugiau knygų! Jeigu skaitysite lietuviškas knygas, netruksite pajusti kainų skirtumo tarp popierinio ir elektroninio varianto…

Stabdžiai

Elektroninių skaityklių pranašumai labai ryškūs, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį ir į keletą šių aparatų minusų. Pirmiausia, pamirškite knygos skaitymą vonioje arba lėktuvui kylant ir leidžiantis – vis dėlto tai elektroninis prietaisas… Jeigu esate išsiblaškęs, nuolat pamirštate pasikrauti telefoną ar planšetę, nepasirūpinus baterijos krovimu, rizikuojate atsidurti nemalonioje situacijoje, kai skaityklė išsikraus pačioje kūrinio kulminacijoje. Kitas didelis minusas yra tas, kad elektroninės knygos nepadovanosi – žinoma, gali parsiųsti ją tiesiai į skaityklę arba nupirkti dovanų kortelę, tačiau efektas jau ne tas. Neišeis ir apsikeisti knygomis su draugais ar atiduoti jų į antrų rankų parduotuvę. Na, ir kaip bebūtų – elektroninės knygos šviežiu popieriumi nekvepia…

Verdiktas

Neseniai atostogaudama pajūryje susivokiau, kad ėmiau vis labiau linkti prie elektroninių knygų. Prieš sėsdama į lėktuvą, įsigijau vieną praėjusių metų bestselerių, nes vis dar graužė knygos paplūdimyje nostalgija, tačiau jau už kelių dienų teko romaną palikti viešbučio kambaryje. Labiausiai erzino didelė knygos apimtis – negalėjau vienu metu siurbčioti kokteilio ir perversti knygos puslapio. Be to, virš galvos iškelta ranka greitai pavargdavo nuo knygos svorio. Antra, išsimaudžius ir sugrįžus prie gulto, vienu ar kitu keliu vandens lašeliai vis tiek pasiekdavo knygos puslapius, tad natūralu, kad šie ėmė raukšlėtis ir raitytis. Knygos prekinę išvaizdą dar labiau niokojo kelionė iš ir į paplūdimį: juk į vieną kuprinę, neskaitant knygos, turėjo tilpti ir rankšluosčiai, ir kremai, ir foto aparatas… Tuo tarpu peršokus prie elektroninės skaityklės, visos bėdos dingo, ir kelių šimtų puslapių knygą įveikiau vos per kelias dienas.

Nesupraskite manęs klaidingai – namuose vis dar iš lėto lipdau savo asmeninę mylimiausių knygų biblioteką ir ja kasdien gėriuosi, tačiau, vertinant praktiškumą ir patogumą, pirmenybę vis dėlto teikčiau elektroninėms knygoms.