„Kai „Yandex.Taxi“ programėlė yra įdiegiama į mūsų išmanųjį telefoną, gauna prieigą prie absoliučiai visų duomenų, įskaitant slaptažodžius, žinutes, nuotraukas, susirašinėjimą, mikrofoną, kamerą, dar daugiau – programėlė veikia, kada mes juo nesinaudojame. Pavyzdžiui, jei esame policijos pareigūnas, valstybės tarnautojas ar bet koks pilietis, tai visa informacija, kur mes lankomės, su kuo susitinkame, yra renkama“, – nuotolinėje konferencijoje penktadienį sakė E. Kerza.

Eksperto teigimu, visi šie duomenys yra perduodami į Rusiją.

„Visa šita informacija keliauja tiesiai į Rusiją. Jekaterinburgas, Maksva buvo tie galutiniai adresai, į kuriuos informacija išplaukia. Surinkus viską apie mus, galima įsivaizduoti, kaip, duomenis tinkamai išfiltravus, galima panaudoti prieš mūsų valstybę, pareigūnus, valstybės tarnautojus”, – sakė E. Kerza.

ELTA primena, kad „Yandex. Taxi” veiklą Lietuvoje pradėjo 2018 metų liepą.

Valstybės saugumo departamentas tuo metu Vilniaus merui išsiųstame laiške rekomendavo „Yandex. Taxi” programėle nesinaudoti kai kuriems asmenims: kariams, žurnalistams, valstybės tarnautojams, teisėsaugos pareigūnams, taip pat asmenims, kurie dažnai vyksta į Rusiją ar Baltarusiją.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras taip pat yra rekomendavęs programėle nesinaudoti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)