2007 metais žmogus tyrime žymimas kaip T5 patyrė sunkią stuburo traumą po kurios neteko galimybės judėti. 65 metų vyras tapo priklausomu nuo kitų ir susidūrė su bendravimo sunkumais. Ir tokių žmonių yra daugybė, įskaitant ir tuos, kurie negali kalbėti.

BrainGate“ projekto mokslininkai į T5 smegenis sumontavo specialius jutiklius, galinčius skaityti signalus už motoriką atsakinguose centruose. Sužalojus stuburo smegenis nutrūksta ryšys tarp centrinės ir periferinės nervų sistemos. Tai nereiškia, kad signalai smegenyse pradingsta – smegenys ir toliau siunčia signalus rankoms, tačiau jie jų nebegali pasiekti. Bet tuos signalus, t.y. mintis, galima perskaityti.

Anksčiau „BrainGate“ projekto mokslininkai leido paralyžuotam žmogui valdyti pelės kursorių kompiuterio ekrane. Dabar su dirbtinio intelekto pagalba pasiektas dar didesnis proveržis – T5 ėmė rašyti.

„BrainGate“ projekto mokslininkai į T5 smegenis sumontavo specialius jutiklius, galinčius skaityti signalus už motoriką atsakinguose centruose.

Žmogui tiesiog reikėjo įsivaizduoti, kaip jis rašo. Mintimis vesti ranką tušinuku piešiant raides ant įsivaizduojamo popieriaus. Jutikliai jo smegenyse skaitė tuos signalus ir kompiuteris juos pavertė raidėmis. Bandymų metu T5 pasiekė 90 simbolių per minutę greitį. Įjungus teksto taisymo funkciją pasiektas 99 proc. tikslumas, bet ir be jos kompiuteris neklydo 94 proc. atvejų. Ir taip, tai yra lėčiau nei būtų idealu, bet greitis pripratus prie sistemos tik augtų, nors ir taip nėra daug lėčiau nei rašant išmaniuoju telefonu.

Mokslininkai pabrėžia, kad kol kas tai – tik pirminių bandymų rezultatas. Yra kuo pasidžiaugti, bet didesni pasiekimas – tik ateityje, kai pavyks sukurti komercializuotą neįgaliesiems pritaikytą produktą.

Jo pagalba žmonės galėtų bendrauti internetu, naršyti po įvairius puslapius ar rašyti knygas. Be to, ta pati technologija galėtų padėti mintimis valdyti ir neįgaliojo vežimėlį ar su internetu sujungtus buitinius prietaisus.