Tačiau, nuotraukos darytos telefonu labai dažnai ir lieka telefone, popierinėms taip ir neatsiranda laiko, arba jų kokybė nedžiugina. Šį kartą „Sony“ pakvietė prisiminti senus laikus ir pakvietė leistis į kelionę su fotoaparatu. Pažinčiai su Amsterdamu gavau kompaktišką „Sony HX99“ fotoaparatą.

Kiekvienais metais telefonų gamintojai vis labiau tobulina mobiliųjų kameras, tad jie pamažu virsta ne tik komunikavimo priemone, bet ir fotoaparato pakaitalu. Tiesa, profesionalūs fotografai vis dar naudoja brangius fotoaparatus, o kompaktiniai ar pigesni fotoaparatai vis dažniau pamirštami. Kiek aktualūs jie šiai dienai? Ar telefonai juos jau išstūmė į muziejų lentynas?

Sony HX99

„Sony Cyber-shot HX99” yra mažiausias pasaulyje fotoaparatas su galimybe filmuoti 4K raiška bei modernizuotu vaizdo procesoriumi. Tokio dydžio fotoaparatas puikiai tinka kelionėms, todėl ir sutikau su „Sony“ pasiūlymu, praleisti dieną Amsterdame fotografuojant ne telefonu, o fotoaparatu.

Techninė pusė

„Sony HX99” fotoaparatas yra mažas, tad jį patogu nešiotis ir kišenėje. Galimybės keisti objektyvų nėra, todėl papildomos išlaidos bus tik micro SD kortelei bei trikojui (esant būtinybei). Kodėl verta įsigyti stovą? Šio fotoaparato priartinimo diapazonas yra nuo 24 mm iki 720 mm teleobjektyvo, todėl išnaudojus visą priartinimą, fotoaparatą laikant rankoje sunku nedrebinti kadro. Nešiojamų, nedidelių ir nebrangių trikojų pasirinkimas yra nemažas, todėl kelionėse jį puikiai galima panaudoti ne tik fotoaparatui, bet ir telefonui.

„HX99“ vaizdo jutiklis – 18,2 su „BIONZ X“ vaizdo apdorojimo sistema. Šis „Sony“ fotoaparatas pirmasis „HX“ serijos gaminys, įrašantis 4K vaizdo įrašus (3 840 x 2 160 pikselių). Fotografuojant galima pasirinkti iš keleto siūlomų režimų: automatinis (išmanusis automatinis; „Superior Auto“), automatinė programa, diafragmos pirmenybė, užrakto greičio pirmenybė, rankinė ekspozicija, MR (atminties įjungimas), filmų režimas (automatinė programa, diafragmos pirmenybė, užrakto greičio pirmenybė, rankinė ekspozicija) ar „Sweep“ panorama.

Sony HX99

Šis mažylis turi net 28k. optinį priartinimą, kai daugelis išmaniųjų telefonų gali priartinti tik du kartus neprarandant kokybės. Kol kas, tai vienas didžiausių telefonų trūkumų, kuris išmanųjį pakeltų į kitą lygį. Nors „Sony HX99“ turi ir optinio „SteadyShot“ funkciją, fotografuojant ar filmuojant priartinus rankose, vaizdas juda. Jei nuotrauka dar gaunasi gera, tai filmuoti pilnu priartinimu be stovo nerekomenduoju.

Viena iš priežasčių, kodėl mobilieji pamažu išstūmė net ir kompaktiškiausius fotoaparatyus yra ta, kad telefonu padarytą nuotrauką galima iš karto kelti į socialinius tinklus ar pasidalinti su artimaisiais. Naudojant fotoaparatą, nuotraukas reikia iš jo perkelti rankiniu būdu. Kas man patiko, kad „Sony HX99“ darytas nuotraukas galima greitai persikelti į išmanųjį. Reikia parsisiųsti „PlayMemories Mobile“ programėlę. Vienu palietimu galima lengvai perkelti nuotraukas ar vaizdo įrašus į NFC įgalintą „Android “ įrenginį, kad galėtumėte lengvai dalintis socialiniuose tinkluose. Tiesiog sulieskite įrenginį su fotoaparatu, kad galėtumėte juos sujungti. Telefonams neturintiems tokios funkcijos, nuotraukas galima perkelti QR kodo technologija.

Sony HX99

Tiesa, 4K raiškos vaizdo įrašų perkelti tokiu būdu negalima. Norint tai padaryti, nustatymuose reikia pasirinkti „Proxy Recording“, tačiau perkeliant 4K failas konvertuojamas į HD kokybę (720).
Jei norite telefone turėti maksimalios raiškos filmuotą medžiagą, reikės naudotis senuoju būdu: įsidėti micro SD kortelę tiesiai į telefoną arba pasinaudoti adapteriu, kuris kainuoja apie 10 eurų.

Sony HX99

Kuo pranašesnis už telefoną ir kuo ne

Amsterdamas yra vienas iš tų miestų, kuriame dažnai lyja. Man taip pat pasitaikė lietinga diena, bet tai nė kiek nesumažino kelionės įspūdžių. Visi žino posakį: nėra blogo oro, yra netinka apranga. Visai kas kita naudojant techniką. Jei neturi apsaugos nuo lietaus, tai fotografuoti ir filmuoti fotoaparatu bus sunku. Išmanieji telefonai yra apsaugoti nuo dulkių ir vandens, todėl lietingu oru jais naudotis visai nebaisu. Visai kita situacija su fotoaparatais. Laikyti viena ranka skėtį, o kita fotografuoti nėra patogu. Išlendantis objektyvas lengvai gali surinkti lietaus lašus ar smėlio dulkes prie jūros. Pasaugoti vertėtų.

Išmanieji telefonai mus įpratino mažiau galvoti. Jei anksčiau fotografuojant reikėjo pasirinkti išlaikymą, diafragmą ar susivesti fokusą rankiniu būdu, tai dabar tiesiog įjungi kamerą ir fotografuoji. Taip tiesiog patogiau daugeliui. Kai kurie išmanieji turi rankinius nustatymus, bet ne visi jais naudojasi.

Ant „Sony HX99“ fotoaparato objektyvo įrengtas valdymo žiedas, kuris leidžia naudotis profesionaliais rankiniais valdikliais: užrakto greitis, diafragma ar fokusuoti rankiniu būdu. Tiesa, reikia pasirinkti norimą fotografavimo režimą. Patogu yra tai, kad šį fotoaparatą galima padėti ant lygaus paviršiaus ir taip suvesti ryškumą į norimą objektą, o priartinus vaizdą, nedrebinti jo rankose.
Tenka pripažinti, kad daugelio išmaniųjų nuotraukų kokybė dieną gera, o flagmanais darytos nuotraukos puošia net žurnalų viršelius ir laimi fotografijos konkursus.

Ko tikrai dar trūksta telefonams, tai didesnio priartinimo. Šiuo „HX99“ priartinti galima padaryti net 28 kartus ir rezultatas geresnis už bet kokį išmanųjį telefoną. Žinoma, kokybė išnaudojus visą priartinimą fotoaparatu nėra labai ideali ir nuotraukose matosi šiek tiek triukšmo. Geriau tai daryti saulėta dieną, nes vakare ar naktį šis fotoaparatas dar nėra geriausias pasirinkimas. Naujausi flagmanai leidžia fotografuoti net žvaigždes naktį.

Filmavimo kokybė kur kas geresnė nei išmaniųjų telefonų, o dar optinis priartinimas šį kompaktinį fotoaparatą verčia dažniau išsitraukti iš kišenės nei išmanųjį telefoną. Tiesa, ilgiau filmuojant, fotoaparatas pradeda kaisti. Ekranėlis pritemsta ir užsidega temperatūros ikonėlė. Tuomet reikia išjungti bei šiek tiek palaukti, kol atvės.

Svarbu paminėti, kad jei norite filmuoti 4K raiška, reikia ne tik talpesnės micro SD kortelės, bet ir atitinkamo greičio. Geriausia rinktis „UHS-I“ kategorija 3 (U3) su didesniu nuskaitymo bei įrašymo greičiu.

Apibendrinimas

Keliaujant svarbu, kad fotoaparatas neišsikrautų netinkamu metu. Turėjau tik vieną dieną Amsterdame, todėl norėjau, kiek įmanoma daugiau užfiksuoti. Nors fotoaparatas dienos metu dar nebuvo išsikrovęs, viešbutyje valandai palikau pasikrauti. Iki vakaro „Sony HX99“ man atlaikė ir galėjau užfiksuoti norimas akimirkas.

Šis fotoaparatas patiko tuo, kad yra mažas ir kompaktiškas. Filmuoja 4K raiška bei gali priartinti net 28 kartus. Nepatiko tai, kad neturi mikrofonui skirto lizdo, o filmuojant kartais užkaista. Taip pat nėra apsaugotas nuo dulkių ir vandens, todėl nusileidžia šiuolaikiniams flagmanams. Kaina Lietuvoje apie 500 eurų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)