Steve'as Jobsas pateikė labai daug prognozių, kurios išsipildė. Jis labai tiksliai prognozavo debesų kompiuterijos atėjimą, internetinių parduotuvių pergalę, didėjančią pelės svarbą, virtualių asistentų paplitimą ir daugybę kitų reiškinių. To negalima paneigti – Jobso prognozės dažnai buvo labai tikslios ir jos padėjo jam priimti reikšmingus strateginius sprendimus. Tačiau tarp galybės prognozių neišvengiamai turėjo būti ir tokių, kurios, sakykime, per greitai paseno. Štai dvi, kurias išskyrė businessinsider.com.

1. „Daugelis inovacijų bus susiję su programine, o ne technine įranga“

Iš tiesų, ši 1983 metais nuskambėjusi prognozė nėra tokia jau netiksli. Programinė įranga per kelis dešimtmečius iš tiesų šuoliais judėjo pirmyn. Juk būtent „Microsoft“ greitai pabėgo nuo varžovų ir tapo lydere technologijų pasaulyje. Tuo metu, kai Jobsas pateikė šią prognozę pagrindinis „Apple“ konkurentas buvo kitas kompiuterių gamintojas IBM. Jobso prognozės esmė ir yra tai, kad artimiausioje ateityje jis nematė iškylančių itin pajėgių konkurentų, nes, kaip jis manė, visi susikoncentruos į programinės įrangos kūrimą.

Reikėtų sakyti, kad ši prognozė iš esmės paseno. Šiandien didžioji dalis programinės įrangos rinkos priklauso nuo 3-4 didžiausių žaidėjų, o štai techninės įrangos gamintojų net neįmanoma suskaičiuoti. Dar svarbiau tai, kad dabar visi stengiasi kasmet išleisti naują kompiuterį, išmanųjį telefoną ar kamerą. Šis procesas yra nepaprastai spartus – „Apple“ turi kaip niekad daug konkurentų.

2. „Ar internetas taps milijonų žmonių gyvenimą pakeisiančiu įvykiu? Ne“

Taip Jobsas viename interviu sakė dar 1996 metais. Tiesa, iš karto po to ėmė taisytis: „Galbūt. Tai tikrai nebus toks įvykis, kaip pirmą kartą pamatyta televizijos transliacija ar kaip kadaise Nebraskoje išgirstas radijas“. Ši prognozė šiandien taip pat skamba kiek juokingai.

Internetas sukėlė daug didesnį pokytį nei televizija ar radijas. Tiksliau sakant, internetas iš esmės formuoja ir televiziją bei radiją. Internetas dabar yra viskas – ir bendravimo priemonė, ir darbas, ir pramoga, ir informacijos šaltinis, ir mokslininkų įrankis. Internetas yra didžiausią įtaką padaręs moderniųjų laikų išradimas, pakeitęs ne milijonų, o milijardų žmonių gyvenimus.

Tačiau Jobsas suspėjo tai pamatyti. Praėjus vos keliems metams Jobsas jau kalbėjo apie tai, kad globalus interneto tinklas pakeis viską. Ir prie tų pokyčių „Apple“ prisidėjo dar būdama Jobso rankose. Todėl ir šią prognozę reikėtų laikyti pasenusia, o ne visiškai neteisinga.