Šį kartą mano rankose „Zenbook Pro UX580“ kompiuteris, kuris iš pirmo žvilgsnio dirba kaip žvėris, tačiau nepaisant visų pagyrų, pasinaudojus juo ilgiau, tikrai yra ir liūdinančių elementų.

Galingas, bet ne žaidimams

Techniniai parametrai išties įspūdingi – naujausias aštuntos kartos „Intel Core i9-8950HK“ procesorius, 16 GB darbinės atminties, 512 SSD diskas, dvi vaizdo plokštės - „Intel UHD 630” ir „NVIDIA GeForce GTX1050Ti“, 4K ekranas ir „Windows 10 Pro“ operacinė sistema. Galima nebent pageidauti daugiau RAM ir talpesnės vidinės atminties. Tačiau esamų parametrų pilnai pakanka net ir sunkiausioms grafikos užduotims kurti.

Tokius parametrus turintis kompiuteris gali paleisti daugumą žaidimų, tačiau šio nešiojamojo kompiuterio atveju grafikos plokštė labiau orientuota į tai, kad būtų sukurta šiek tiek papildomos funkcijos kūrybinėms programoms, tokioms kaip „Adobe“.

Asus Zenbook Pro 15

Kasdieniniam darbui šis „Zenbook Pro“ kompiuteris tikras žvėris. Tvarkyti dokumentus, rašyti laiškus ar redaguoti nuotraukas nekils jokių rūpesčių. Gerai tuo, kad naudojantis tik rašymui ar naršymui internete, baterija man tarnavo pakankamai ilgai ir atlaikė beveik visą darbo dieną. Tiesa, papildomas ekranas buvo išjungtas.

Naudojant „ScreenPad“, tarnavimo laikas bus kur kas trumpesnis.

Patiko tai, kad kompiuteris pasikrauna pakankamai greitai, todėl kelionėse visada bus galima atlikti norimas užduotis.

Visai kita patirtis norint išnaudoti visas šio kompiuterio galimybes. Pagrindinis mano darbas filmuoti ir montuoti vaizdo įrašus. Tad man buvo aktualiausia išbandyti, kaip nešiojamasis kompiuteris susitvarko su šiomis užduotimis. Testuojant telefonus, norisi filmuoti geriausia įmanoma raiška (4K), o vėliau medžiagai sumontuoti reikia galingo kompiuterio.

Asus Zenbook Pro 15

Šis „Zenbook Pro“ puikiai susitvarko net su aukščiausios kokybės filmuota medžiaga, tik eksportuojant medžiagą būtinai reikės įsijungti į tinklą. Jei naudojate „Adobe Premiere Pro“ montavimo programą, tai eksportuojant video neįjungus kompiuterio į tinklą, veikia tik procesorius, kuris užkaista iki maksimumo. Be to galutinis rezultatas nebūtinai gali būti tinkamas naudoti.

Norint išnaudoti galingą vaizdo plokštę, reikėjo įjungti kompiuterį į tinklą. Tuomet viskas vyko sklandžiai.

Nors jis labai galingas, tačiau dirbant su grafika, video medžiaga ar žaidžiant, pradeda kaisti ir reiktų papildomo aušinimo. Žaidimams skirti nešiojamieji kompiuteriai yra sunkesni, nes juose įmontuota papildoma aušinimo sistema, tačiau jie kur kas didesni ir sunkesni.

Nors „Asus Zenbook Pro“ yra vėdinamas su itin efektyvia dvigubo ventiliatoriaus aušinimo sistema, tačiau montuojant 4K raiškos video failus, šiek tiek užkaisdavo.

Papildomas ekranas - funkcionalumui

Didžiausias šio „Zenbook Pro UX580“ privalumas ir išskirtinumas yra 5,5 colių Full HD LCD ekranas („ScreenPad“). Jis gali rodyti įvairius valdiklius ir funkcijas. Pavyzdžiui, galima naudoti jį kaip būdą kontroliuoti muziką, o turintiems „Spotify“ mokamą prenumeratą, ekranėlyje naudotis paslauga ir perjunginėti norimą muziką. Taip pat patogu naudotis kaip skaičiuoklę ar „YouTube“ grotuvą. Galima greitai paleisti įvairias programas kompiuteryje, pvz., Naršyklę ar „Word“, o tam tikrose programose („Premiere“, „Photoshop“, „Office“), tai gali būti kaip šoninis ekranas su greitojo veiksmo nuorodomis ar papildomu ekranu.

Asus Zenbook Pro 15

Tiesa, montuojant video „Adobe Premiere Pro“ programa, ne itin patogu žiūrėti į ekranėlį žemiau klaviatūros. Gerai kai galima naudotis kaip alternatyviu ekranėliu, jei tai darote ne itin dažnai. Tačiau jei video kūrimas yra neatsiejama jūsų kasdienybė, kur kas geriau ir patogiau prisijungti papildomą monitorių.

Viena geriausių „ScreenPad“ ekrano režimo funkcijų, kurios man patiko - tai naudojamas „Microsoft Office“ programoms. Kai tik paleidžiu „Word“, atsidaro papildoma įrankių juostą, leidžianti pakeisti šrifto tipą, spalvą ar formatą, taip pat išsaugoti, spausdinti, atidaryti dokumentus. Gerai ir tuo, kad nereikia perjunginėti klaviatūrų, kad parašytum skaičius. Tai galima daryti šiame papildome ekrane.
Jis taip pat gali būti naudojamas kaip antrinis „Windows“ ekranas, todėl galima išplėsti darbalaukį, paleisti žaidimą ar filmą, kaip ir bet kuriuose standartiniuose dvejopo vaizdo nustatymuose.

Tiesa, įjungtas „ScreenPad“ ekranas turi įtakos akumuliatoriaus veikimo laikui. Galima reguliuoti šio ekrano ryškumą, išjungti jo foninį vaizdą arba net jį visiškai išjunkti jei nereikia. Taip kompiuteris tarnaus ilgiau.

Pabaigai

Parametrais, šis „Zenbook Pro“ labai panašus į „Mabook Pro 2018“ (priklausomai nuo konfigūracijos), bet kainų skirtumas yra beveik tūkstantis eurų. Abu kompiuteriai turi papildomus liečiamus ekranus, tik „Asus“ šiuo atžvilgiu pranašesnis. Mano manymu „ScreenPad“ ekranas funkcionalesnis ir realiai panaudojamas, nei „Macbook Pro“ liečiama juosta virš klaviatūros.
Taip pat „Zenbook Pro“ turi 4K raiškos liečiamą ekraną. Šiame kompiuteryje yra iš anksto įdiegta „Netflix“. Tiems, kas turi prenumeratą, gali mėgautis filmais geriausia kokybe.

Gaila, kad UHD turinio nėra tiek daug. Bet mūsų televizijos kanalai geriausiu atveju atkuria tik Full HD vaizdą, todėl ne visada 4K raiškos galimybę turintis televizoriai atkuria tai, ką iš tiesų gali. Žinoma, naujesni modeliai taip pat turi jau įdiegtas „Netflix“ ar „Youtube“ aplikacijas, kur galima mėgautis ryškesniu vaizdu. Tik televizoriaus su savimi nesivežiosi, o kompiuteris tinka tiek darbui, tiek pramogoms.

Pliusai ir minusai

Atrodo jis išties neblogai, bet dizainas labai subtilus dalykas. Gali patikti ir gali ne. Patiko tai, kad jis kompaktiškas ir sveria tik 1,88 kg. Nėra pats lengviausias, bet atsižvelgiant į turimus techninius parametrus, visai neblogai. Tiesa ilgesnėse komandiruotėse ir šis svoris gali būti per didelis. Visą dieną nešiojantis kurpinėje ilgainiui ir šis svoris atrodo per didelis.

Nepatiko liekantys pirštų anspaudai ant korpuso. Reikėjo pasaugoti ir dažniau pavalyti. Saugumui užtikrinti yra piršto atpažinimo jutiklis, kuriuo galima įjungti kompiuterį. Labai patogu. Pasileidžia labai greitai, tik svarbu nepamiršti slaptažodžių jei nesinaudoji vienu.

Patiko tai, kad „Zenbook Pro“ nešiojamas kompiuteris turi įvairių jungčių – dvi USB-C ir dvi USB 3.1 jungtis bei HDMI. Nepatiko tai, kad turi tik micro SD kortelių lizdą. Jei šis kompiuteris orientuotas į vaizdo kūrėjus, tai dažniau naudojama įprasta SD kortelė, todėl adapterį įsigyti reikės.

Žinoma, daugeliui gali užkliūti kaina, kurį Lietuvoje be nuolaidos yra 2599 eurai. Tai daugoka, kaip už „Asus“ kompiuterį, nors ir geriausiais techniniais parametrais.

Dėkoju „Topo Centrui“, kuris davė išbandyti šį „Asus Zenbook Pro“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)