Tačiau tam, kad atrastų savąjį kelią, Laurai teko išbandyti save ne viename darbe ir pabuvoti kitoje IT projektų pusėje.

Į vartotojų patirties dizainą atėjo be jokios patirties

„Kol neatrandi savo srities, net neįsivaizduoji, kad kiekviena diena darbe gali būti kaip šventė – kad ir kaip banaliai tai skambėtų. Prieš atrandant vartotojų patirčių dizaino sritį išbandžiau save ne viename darbe – tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje. Tačiau nė viename nesijaučiau iki galo laiminga ir daranti, tai, kas iš tiesų patinka. Tarpine stotele savęs atradimo kelyje tapo darbas projektų vadove IT įmonėje. Ši patirtis buvo naudinga – leido įgyti supratimą apie technologijų sritį – kaip joje kuriami produktai ir kaip vyksta IT procesai. Ir visgi tai nebuvo mano tikrasis pašaukimas“, – pasakoja Laura.

Kaip paaiškėjo vėliau, tikrasis Lauros svajonių darbas susijęs su vartotojų patirčių dizainu. Vartotojo patirčių dizainas – tai sritis, kurios specialistai rūpinasi, kad įmonės kuriami IT produktai vartotojams būtų naudingi ir prasmingi, jais būtų ne tik patogu naudotis, bet ir būtų sprendžiamos realios problemos. Tai Laura šiandien sėkmingai daro tarptautinėje kompanijoje.

Tačiau, kad pasuktų savo karjeros kelią į UX, Laurai prireikė nemažai pastangų ir palaikymo iš šalies. Išbandyti šią profesiją pašnekovė ryžosi be jokios patirties joje. Užtat Laurai netrūko entuziazmo ir pasiryžimo mokytis.

Priimti iššūkį padėjo specialistų patarimai

„Pakankamai atsitiktinai sužinojau, kad dabartinė darbovietė Lietuvoje steigia padalinį ir ieško UX dizainerio. Iš darbo IT projektų valdyme nutuokiau, kas tai per sritis, tačiau joje neturėjau jokios patirties. Nusprendžiau vis tiek surizikuoti ir pamėginti. Neslėpsiu, pradžia buvo tikrai nelengva – daug bemiegių naktų ir streso. Iš karto teko kurti kompleksišką produktą australų startuoliui, o tuo metu įmonėje buvau vienintelė vartotojų patirčių dizainerė. Dėl to pagrindiniais mokytojais ir patarėjais buvo „Google“ ir medžiaga, kurią galima rasti internete. Maniau, kad mentorius šioje situacijoje man labai padėtų, dėl to užpildžiau anketą dalyvauti „Women Go Tech“ programoje“, – prisimena pašnekovė.

Laura buvo priimta į programą ir būtent šis žingsnis suteikė jai daugiau tvirtumo ir aiškumo žengiant tolimesniu karjeros keliu.

„Women Go Tech“ bendruomenė padėjo galutinai apsispręsti ir suvokti, kad savo ateitį noriu sieti su UX sritimi. Programos mentorių ir čia sutiktų kitų žmonių patarimai bei palaikymas buvo itin svarbūs. Turėti galimybę praktiškai bet kada kreiptis į technologijų srityje patyrusius profesionalus ir gauti naudingų patarimų yra tikra privilegija“, – sako Laura.

Sėkmingai perėjo „minų lauką“

Vilnietės mentorius „Women Go Tech“ programoje, bendrovės „NFQ Technologies“ dizaino ir UX komandos vadovas Igor Gubaidulin prisimena, kad Laura į programą atėjo su didele motyvacija ir planu, kaip norėtų pakeisti savo karjerą.

„Su Laura buvo tikrai lengva bendrauti, ji nuoširdžiai stengėsi suprasti, įsigilinti į UX specifiką, pati domėjosi ir ieškojo informacijos bei žinių. Kai tam tikroje srityje esi naujokas, palaikymas ir savalaikiai patarimai yra tikrai svarbu. Žengiant į visiškai naują sritį, ji būna tarsi minų laukas. Mūsų kaip mentorių užduotis – parodyti, kur gali slypėti pavojus, patarti, kaip jų išvengti ir tą minų lauką pereiti užtikrintai. Manau, Laurai tai tikrai pavyko“, – sako I. Gubaidulin.

Pati Laura sako, kad „Women Go Tech“ padėjo atsakyti į rūpimus klausimus apsisprendžiant dėl karjeros pasirinkimo. Dabar Laura ne tik realizuoja save dirbdama mėgstamą darbą tarptautinėje kompanijoje, prisideda prie jos sėkmės, bet ir ėmėsi asmeninių iniciatyvų. Kartu su vyru Laura įkūrė savo įmonę, kuri, nors dar yra tik kūdikystės stadijoje, tačiau turi ambicingų planų – kurti mašininiu mokymusi grįstus sprendimus, leidžiančius įmonėms veikti tvariau.

Nori kurti sprendimus tvaresniam pasauliui

Laura pasakoja, kad jai visuomet buvo svarbios tvarumo, ekologiškumo idėjos, o pažintis su technologijų pasauliu, darbas kuriant IT sprendimus parodė, kad šios sritys gali žengti koja kojon. Dėl to dabar Laura turi tikslą gilinti žinias UX, mašininio mokymosi, didžiųjų duomenų, dirbtinio intelekto algoritmų srityse ir panaudoti jas kuriant tvarumui skirtus produktus.

Laura įsitikinusi, kad žengimą į nepažįstamas teritorijas lydinčių baimių įveikimas gali suteikti papildomos motyvacijos siekiant savo svajonių. O jų siekti tikrai verta, nes tik darydamas tai, ką mėgsti, pašnekovės manymu, gali jaustis išties laimingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)