Anot mokslininkų, 1986 metais sprogusiame Černobylio reaktoriuje Ukrainoje, kuris nuo 2017 metų yra uždengtas apsauginiu sarkofagu, stebimas neutronų emisijos padidėjimas, tačiau spinduliuotės kiekis dar neviršija saugumo standartų.

Remiantis mokslininkų skaičiavimais, jei emisijų kiekis padidėtų, tai galėtų sukelti nekontroliuojamą, savaiminę branduolinę reakciją ir sprogimą.

Tačiau situacijos pavojingumą tiksliai apskaičiuoti trukdo tai, kad neutronų srauto šaltinis – branduolinis kuras – yra po sprogusiu reaktoriaus bloku ir betoninėmis nuolaužomis.

„Po to, kai buvo sumontuotas naujasis sarkofagas iš tiesų yra fiksuojamas neutronų srauto padidėjimas“, – pranešė Ukrainos Branduolinių elektrinių saugumo problemų instituto mokslininkai.

„Šiuo metu jutiklių duomenys rodo stabilius neutronų srauto parametrus ir šiai dienai reikšmių didėjimas nefiksuojamas. Esami lygiai šiuo metu nekelia grėsmės dėl galimos savaiminės branduolinės reakcijos“, – pranešime teigė Černobylio elektrinės administracija.

Tačiau Ukrainos Branduolinių jėgainių saugumo problemų instituto specialistai teigia, kad iki naujojo sarkofago statybų pradžios 2016-ųjų pabaigoje branduolinį kurą atvėsindavo lietaus vanduo, tačiau dabar tokių sąlygų nebeliko.

Mokslininkų teigimu, neutronų srauto tankis galėjo padidėti ir dėl naujojo apsauginio reaktoriaus gaubto montavimo darbų.

Remiantis preliminariais vertinimais, ateityje neutronų srauto tankis gali didėti. Manoma, kad tai lems ir drėgmės praradimai, prastesnės branduolinio kuro liekanų aušinimo sąlygos.

„Dabartiniai eksperimentiniai duomenys patvirtinio šią mokslinę hipotezę“, – teigė mokslinikai ir pridūrė, kad sprogęs Černobylio reaktoriaus blokas yra atidžiai stebimas ir tiriamas.

Ketvirtasis Černobylio branduolinės jėgainės reaktorius, esantis 108 km nuo Ukrainos sostinės Kijevo, sprogo 1986 metų balandį, kai buvo atliekami eksperimentiniai saugumo testai. Iki šiol Černobylio elekrinės sprogimas laikomas didžiausia branduolinės energetikos katastrofa pasaulyje.

Radioaktyvūs debesys po sprogimo pasklido didelėje dalyje Europos, dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti evakuotis, vietoje žuvo dešimtys žmonių, vėliau dėl įvairių su branduoline nelaime įvykusių susirgimų mirė dešimtys tūkstančių žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)